#

myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. Bani din redevențe, și la primării și consilii județene

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 12 ianuarie, „Hotărârea pentru aprobarea procedurii privind încasarea redevenţei obţinută prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor naturale”. Actul normativ a fost adoptat cu o întârziere de doi ani, perioadă în care Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) a făcut demersuri în acest sens. Conform deciziei Guvernului, în cazul exploatărilor care fac obiectul Codului Administrativ (concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, reprezentând terenuri cu destinaţie agricolă), 40% din venituri se va încasa drept venit la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 40% se va constitui ca venit al comunei, oraşului sau municipiului, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare, iar diferenţa de 20% va fi venit la bugetul de stat.

Decizia a fost salutată de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNJCR), condusă acum de Adrian Veștea, care e și președintele CJ Brașov.

„În urma discuției pe care am avut-o cu domnul prim ministru Ciucă în luna decembrie, am solicitat să apară normele de aplicare a legii prin care atât Unitățile Administrativ Teritoriale – și mă refer aici la județe, municipii, orașe și comune - aveau dreptul de a primi parte din redevențele corespunzătoare exploatărilor de suprafață. Sunt foarte fericit că acest lucru s-a întâmplat”, a spus președintele Uniunii Consiliilor Județene, Adrian Veștea.

Astfel, sumele provenite din redevenţă înseamnă bani în plus la bugetul autorităţilor locale şi judeţene, bani care vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea comunităţilor.

„Fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) pe raza căreia se desfășoară o astfel de activitate va primi astfel de beneficii. Trebuie ținut cont de faptul că atât judetele, cât și UAT-urile, comunele municipiile și orasele sunt nevoite să facă investiții pe infrastructura rutieră în urma acestor exploatări, iar aceste redevențe pot să sprijine această activitate pe care noi va trebui să o implementăm în viitor în infrastructura rutieră”, a adăugat Adrian Veștea.

Potrivit actului normativ, la administrația județeană se vor întoarce 40 de procente din redevențele obținute prin exploatarea resurselor de suprafață, respectiv 35% în cazul resurselor minerale.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+2 #1 Barbu Gh. 14-01-2022 09:40
Deci vor intra niște bani în plus la U.A.T.-uri. CE SE VA FACE CU EI????

Tot în salariile bugetarilor acelor U.A.T.-uri? Întreb asta deoarece multe, spre foarte multe, primesc bani de la buget, ca rectificare, deoarece ele nu au venituri nici cât să-și acopere cheltuielile curente și salariile putorilor bugetare, darămite investiți.

Și vă mai atrag atenția asupra unei probleme spinoase: ce șanse de investiții vor avea acele unități sărace în resurse? În teorie, că practic acestea tot spre zero vor tinde.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 24 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9471   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.6905   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7699   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.8974   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2447   Stagnare
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6188   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5294   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.4200   Scădere
Anunturi MyTEX

Va reuşi Marin Mitran să aducă sponsorizări de 500 - 600.000 de euro la FC Brașov?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter