myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. Elevii ies în stradă pentru burse

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor au anunţat că vor protesta, astăzi, în prima zi a semestrului al II-lea, între orele 11.00 şi 13.00, în faţa Prefecturii Braşov. Principala nemulţumire – creşterea pragului pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, dar elevii spun că vor şi învăţământ de calitate. Iniţial, era programată şi o pichetare a Inspectoratului Școlar Judeţean, dar nu s-a primit aprobare de la Primărie.

„Pot participa numai elevii cu certificat verde.Elevii până în 14 ani care vor să participe, trebuie să fie însoţiţi de un tutore legal. Minorii ce depăşesc vârsta de 14 ani, necesită un acord parental”, se arată în convocarea (n.r. - am păstrat punctuația cu greșeli a inițiatorilor) la protest care circulă printre elevii din Braşov. Protestatarii au și un cod vestimentar: îmbrăcăminte de culoare neagră.

De asemenea, conform manifestului tinerilor,

„Elevii sunt îndemnaţi să NU  participe la orele de curs în prima zi a semestrului II prima zi de școală din semestrul al II-lea, semnificând prima zi în care se aplică noul ordin de ministru;

- în cazul participării la orele de curs în prima zi a semestrului II, se pot organiza manifestaţii numai în pauze, cu condiţia ca orele de curs să nu fie în niciun fel afectate.

-De asemenea, în săptămâna 17.01 - 21.01 (…), elevii sunt îndemnaţi să posteze imagini/materiale cu ei purtând o banderolă de culoare roşie pe mâna dreaptă, în cadrul cărora să dea tag Consiliului Judeţean al Elevilor Braşov şi Consiliului Naţional al Elevilor. Trecem printr-o perioadă plină de nesiguranţă şi instabilitate, iar modul în care funcţionează instituţiile statului, ne face să credem că stilourile decidenţilor continuă să ia decizii fără a se consulta cu aceştia (n.r. decidenţii). Altfel nu putem înţelege, cum în cadrul documentelor şi declaraţiilor făcute de către factorii decizionali, nu se ţine cont, aproape niciodată, de nevoile şi de vocea elevilor, părinţilor şi a profesorilor. Am observat de-a lungul multor ani că educaţia în România este gratuită numai pe hârtie şi că rezultatele acestui sistem nu sunt tocmai bune”, susţin elevii (n.r. – punctuația le aparține).

Soluția de compromis: media 9 sau cuantum diferențiat

„După nenumărate decizii, care din punctul nostru de vedere, au fost lipsite, aproape în totalitate, de sens; Ministerul Educaţiei emite un ordin prin care pragul de acordare al bursei de merit se modifică de la media 8,50, la media 9,50. Nu suntem absurzi, cunoaştem noţiunea de fezabilitate şi ştim că există un anumit buget alocat pentru burse. Înţelegem că trebuia luată o măsură în urma creşterii mediilor, având în vedere faptul că, iniţial, aproximativ 25% din elevi aveau media peste 8,50, iar după desfăşurarea orelor de curs (predominant) în format online, acest procent a crescut la aproximativ 54%. Ridicarea pragului de medie la 9,50, fără prezentarea unui raport privind tendinţa mediilor de la începutul anului şcolar până în acel moment şi fără consultarea persoanelor care beneficiază în mod direct sau indirect de sistemul educaţional, a dus la nenumărate nemulţumiri în rândul populaţiei. Dacă într-adevăr, acordarea bursei de merit de la media 8,50 aduce depăşiri ale bugetului, CJE Braşov cere modificarea pragului de medie la 9,00. Astfel, se va asigura stimularea privind îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, unui număr mai mare de elevi. De asemenea, cerem să se ia în considerare faptul că o mare parte dintre elevii care beneficiau de bursă, achiziţionau cu acei bani cărţi, cursuri, rechizite şi alte asemenea, care contribuiau la dezvoltarea lor (…) Printre revendicările noastre, enumerăm:
• Consultarea prealabilă a factorilor vizaţi în mod direct sau indirect de acţiunile decidenţilor;
• Modificarea pragului de acordare a burselor pentru semestrul II al anului şcolar 2021-2022 la 8,50, iar în cazul în care această măsură nu este fezabilă, la 9,00;
• Adoptarea pentru anul şcolar 2022-2023 a unei metode de acordare a burselor de merit, precum: elevii cu mediile cuprinse între 8,50 şi 8,99 să primească un anumit cuantum minim, elevii cu mediile cuprinse între 9,00 şi 9,49 să beneficieze de un alt cuantum minim, iar elevii cu mediile cuprinse între 9,50 şi 10 să primească un al treilea cuantum minim”, mai spun elevii.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis să schimbe pragul de la care pot fi acordate burse de merit pentru elevii din toată țara. Dacă până acum, limita era media 8,50, ministrul a decis ca, pentru acordarea burselor de merit să ridice acest prag la 9,50. Ministrul a explicat că în timpul „școlii online” rezultatele obținute de elevi nu sunt neapărat bazate pe competențe și cunoștințe dobândite. Ba chiar că mulți dintre cei cu burse sunt analfabeți funcționali (detalii: Declarație controversată a ministrului Educației).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+2 #1 Barbu Gh. 17-01-2022 09:21
No, stimați brașoveni, vedeți că deja își face efectul școala „online”? Cum a explodat analfabetismul funcțional? Deci ies elevii la proteste pentru niște burse date pentru ceva ce ei nu înțeleg cum trebuie. Dacă este „de merit”, păi aia este. Nota 8 nu prea este „merituoasă”. Nu? Cum să iei bursă „de merit” cu nota 8,5?

„elevii spun că vor şi învăţământ de calitate.” Pentru asta trebuiau să iasă în primul rând, nu pentru burse la care nu prea au dreptul.
De ce nu protestează direct împotriva „online”-ului? CĂ DOAR SE ȘTIE, CLAR, CĂ „ONLINE”-UL NU ESTE ȘCOALĂ, ESTE BATJOCURĂ!!!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 29 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9430   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7005   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7237   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9319   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2440   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6495   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5273   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.7800   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că Ludovic Orban are vreo şansă să ajungă președintele României?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter