myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X

BRAȘOV. Allen Coliban: Care e soluția de finanțare a Spitalului Regional / Depindem de o „semnătură” de la Guvern

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

De Ziua Mondială a Sănătății, Primăria Brașov, în parteneriat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a organizat o întâlnire cu parlamentarii brașoveni pentru a prezenta stadiul proiectului Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov și pentru a le solicita susținerea, mai ales că realizarea sa depinde și de implicarea Guvernului, în special prin Ministerul Sănătății. Spitalul Regional este un proiect inițiat de municipalitatea brașoveană, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov.

Alături de primarul Allen Coliban și Venera Vlad, reprezentant BERD, au fost prezenți, fizic sau on-line, parlamentarii Anca Predescu, Marian Rasaliu, Mihail Veștea, Marius Gheorghe Toanchină, Gabriel Andronache, Tudor Benga, Andrei Miftode, Irineu Darău, precum și Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital al Brașovului, și Șerban Todorică, vicepreședintele Consiliului Județean.

Reprezentanții BERD au prezentat stadiul în care se află proiectul de investiții - cel mai mare proiect al Brașovului, din punctul de vedere al valorii investiției, și cel mai important, în ceea ce privește sănătatea brașovenilor, dar și a pacienților din județele din jurul Brașovului - soluția de finanțare pentru construirea acestui spital: printr-un parteneriat public – privat și avantajele pe care le are implementarea lui.

„Asta înseamnă colaborarea cu o firmă privată specializată care să fie responsabilă de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului pe o perioadă de 25-30 de ani, depinde cât consideră specialiștii că este necesar, timp în care partenerul privat este obligat să pună la dispoziția autorităților un spital complet funcțional, astfel încât autoritatea publică să poată să se ocupe doar de actul medical în sine. Practic, cele două roluri sunt separate. Ce se deleagă partenerului privat, asta rămâne în discuție și asta depinde de autoritățile locale și centrale, de  Ministerul Sănătății în special, pentru stabilirea detaliilor. La acest moment, noi considerăm că proiectul este într-o situație matură, există un studiu de fezabilitate disponibil și este suficient de avansat, atât cât este necesar la acest moment. Însă pentru a trece la etapa următoare este nevoie de câteva decizii esențiale și de suportul Guvernului, al autorităților centrale. Acest suport înseamnă decizii privind proprietatea spitalului, operarea și întreținerea - cine, ce instituție este responsabilă de aceste lucruri - și cadrul de finanțare, structura finanțării. În mod normal, un parteneriat public-privat presupune finanțarea de către partea privată a spitalului, a construcției, urmând ca autoritatea publică să finanțeze spitalul prin așa-numite plăți de disponibilitate, pe perioada de contract 25-30 de ani. Însă, pentru a reduce costurile de operare și întreținere - care în general rămân pe seama autorităților locale - este ideal să fie și o contribuție, care poate să fie din fonduri europene sau din bugetul de stat, pentru partea de construcție. Această structură de finanțare trebuie însă discutată cu autoritățile competente: cu Ministerul Sănătății cu Ministerul Finanțelor, al Fondurilor Europene și așa mai departe. Cert este că pentru a trece la etapa următoare este nevoie de o hotărâre de guvern care să decidă asupra acestor aspecte esențiale”, a precizat Venera Vlad, reprezentat BERD, care a mai adăugat că susținerea financiară a unui astfel de proiect doar de către administrația locală și județeană ar bloca pentru 25 de ani dezvoltarea orașului și a județului. Tocmai de aceea este nevoie de implicarea Guvernului.

 
„Cel mai mare proiect al Brașovului intră în linie dreaptă”
 
Cel mai mare proiect al Brașovului, Spitalul Regional Brașov, în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, intră în linie dreaptă. Astăzi, alături de doamna Venera Vlad, reprezentantă a BERD, am prezentat soluția de implementare a proiectului Spitalului Regional Brașov (...). Am subliniat, cu această ocazie, importanța implicării Guvernului și nevoia unui consens politic în promovarea acestui proiect.
În acest moment, depindem doar de semnătura Guvernului, pe care și-a asumat-o Ministerul Sănătății prin protocolul semnat anul trecut cu Primăria Brașov.
Soluția propusă, Parteneriatul Public Privat de tip Facility Management, presupune ca partenerul privat să preia toate riscurile reprezentate de procedura de achiziție, de proiectare și de construcție, iar partea publică - Guvernul României, Primăria Brașov și Consiliul Județean -, să plătească investiția eșalonat pe 25 de ani și doar după ce spitalul devine operațional.
Având în vedere costurile însemnate ale unui astfel de proiect, este practic imposibil pentru o administrație locală să-și asume singură investiția, care ar duce la reducerea semnificativă a bugetului de dezvoltare pentru următorii 25 de ani”, a scris, ulterior întâlnirii, primarul Allen Coliban pe pagina sa de facebook.
 
Susținere din partea parlamentarilor

Concluzia acestei întâlniri a fost de susținerea din partea parlamentarilor de Brașov a construirii spitalului regional, după cum a sintetizat deputatul Marian Rasaliu: toți factorii politici susțin acest proiect, iar dacă cineva nu îl susține, înseamnă că înșală așteptările celor care l-au votat, pentru că acest spital este al brașovenilor, construit pentru brașoveni.

Potrivit primarului Allen Coliban, în acest moment suntem în faza în care depindem doar de o „semnătură” a guvernului, pe care și-a asumat-o ministerul Sănătății prin protocolul semnat anul trecut cu primăria. Primarul Brașovului a solicitat implicarea parlamentarilor în urgentarea obținerii acestei hotărâri de guvern. Conform calendarului convenit pentru construcția spitalului, orice întârziere după 1 iulie 2022 în adoptarea hotărârii de guvern ar însemna ca brașovenii și locuitorii din regiune să nu aibă un spital modern, la standarde europene, până în 2028.

„Toți parlamentarii brașoveni prezenți și-au asumat susținerea acestui proiect și am încredere că această asumare este una reală. Orice întârziere după 1 iulie 2022 în decizia Guvernului ar însemna ca brașovenii și locuitorii din regiune să nu beneficieze de un spital modern, la standarde europene, până în 2028. Am încredere că toți decidenții politici, indiferent de partidul din care fac parte, își vor da mâna și vor susține acest proiect strategic, care nu este al nostru, al politicienilor, ci al tuturor brașovenilor care vor beneficia de el”, a mai scris primarul.

Datele proiectului

Reamintim că, potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.

Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.

Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA n.n.).

Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:

- clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);

- parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);

- clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);

- parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);

- parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).

Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar ca în cel de al doilea trimestru din 2022 să fie aprobată Hotărârea de Guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.

Pentru municipiul Brașov, acesta reprezintă, de asemenea, un element esențial al viziunii sale pentru dezvoltarea Programului „Orașul Medical”.

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Ionut 111
+6 #1 Ionut 111 08-04-2022 02:46
Cata vrajeala au astia. Auzi, aproape doi ani sa faca o licitatie si inca un an si ceva sa ofere solutie de finantare bla bla bla. Ok, atunci nici un bugetar nu isi va incasa salariu in acest timp. Se vede de la o posta ca astia sint niste marionete iar cei care decid cu adevarat au decis ca inca nu e timpul de a se construi un spital nou in Bv. Ar fi interesant sa vedem cati oameni vor muri cu zile pana cand e gata spitalul. Bine ca se poate aloca bani multi pt armata, stadioane, studii toate foarte rapid. La astea nu se asteapta cu anii, doar fraierii ca noi asteapta pana la pastele cailor.
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
+4 #2 Raoke Kaka 08-04-2022 09:35
Ce sa faca astia? Cine, alienatul? Rasaliu? Holera galbena? Ciuma rosie? Ca pe iubitorii de leghebetei nici nu-i mai pomenim, ei deja sunt viitorii colegi ai taranistilor. Acolo, la tomberonul istoriei!
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-8 #3 Willy 08-04-2022 11:25
Citez pe Raoke Kaka:
Ce sa faca astia? Cine, alienatul? Rasaliu? Holera galbena? Ciuma rosie? Ca pe iubitorii de leghebetei nici nu-i mai pomenim, ei deja sunt viitorii colegi ai taranistilor. Acolo, la tomberonul istoriei!

Ca de obicei: barbughey/kakan el numai sa injure si sa kompromita stie. Ceva inteligent nu am auzit sa latre pe aici. Doar latraturi precum "alienati, ciume, holere, leghebetei (aici aia sunt de ai lui). Crede ca daca el o arde prin tomberoane, toti ajung acolo. Ce sa faci, nu ai ce sa faci. Asa-i la ziar, mai citim un articol (daca il citim) iar la subsol aflam si parerea Kremlinului prin vocea sclavetului boschetar barbughel/kakan el. Democratie originala. Putinista.
Citat | Raportează către un administrator
Raoke Kaka
0 #4 Raoke Kaka 08-04-2022 14:09
Citez pe Willy:
Citez pe Raoke Kaka:
Ce sa faca astia? Cine, alienatul? Rasaliu? Holera galbena? Ciuma rosie? Ca pe iubitorii de leghebetei nici nu-i mai pomenim, ei deja sunt viitorii colegi ai taranistilor. Acolo, la tomberonul istoriei!

Ca de obicei: barbughey/kakanel numai sa injure si sa kompromita stie. Ceva inteligent nu am auzit sa latre pe aici. Doar latraturi precum "alienati, ciume, holere, leghebetei (aici aia sunt de ai lui). Crede ca daca el o arde prin tomberoane, toti ajung acolo. Ce sa faci, nu ai ce sa faci. Asa-i la ziar, mai citim un articol (daca il citim) iar la subsol aflam si parerea Kremlinului prin vocea sclavetului boschetar barbughel/kakanel. Democratie originala. Putinista.

Deviantule, hai sa te citam sa vada lumea cine esti tu cu adevarat: ”Te trezesti a doua zi din betie si te gandesti cu groaza ce ai pescuit aseara: el sau ea.” În data de 09-10-2021, ora 01:05:06, în bzb.ro. Tu ai recunoscut, leghebetistule. Ce sa-ti facem, deviantule? Tu ai recunoscut ce obiceiuri deviante ai, ce faci, cand și ce ”pescuiesti”.
Mai vrei vreo ”injuratura”, amalfabetue!? Ca mai am. Si toate sunt citate dupa ce-ti fata tie ”mintea” degenerata. Hai sa vada lumea unde ai invatat sa ”vorbesti”: ”Eu in carciuma m-am nascut, in carciuma vreau sa mor.” În mytex.ro, data 27-09-2121 la 23:21.

Bai, retardel, daca adevarul este ”injuratura” pentru neuronul tau, ghinion.

Ia explica-ne tu ce inseamna „madam” pentru tine.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 07 Oct 2022
Euro   Euro   EUR   4.9410   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   5.0408   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6488   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0873   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2572   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6767   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5263   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   116.6000   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că de această dată România va fi primită în Schengen?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter