myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Brașov. Întreprinderile pot accesa finanțări pentru investiții cu impact major în economie

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Firmele brașovene pot accesa, în această perioadă, finanțări pentru investiții cu impact major în economie, a anunțat Camera de Comerț și Industrie Brașov. Oportunitatea de finanțare este oferită de schema de ajutor de stat, în baza H.G. nr. 807/2014, având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

„Este o schemă de ajutor de stat care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mari. Bugetul alocat acestei scheme este de 925 milioane de euro și se întinde până la data de 31 decembrie 2020, în funcție de existența fondurilor. O firmă poate primi până la 1 milion de euro, cu condiția îndeplinirii unor caracteristici specifice. În primul rând, este vorba despre angajare de personal și în al doilea rând, de achiziția de active corporale și necorporale. Se pot face și clădiri pentru investiție, închirieri, dar foarte importantă este alocarea de resurse umane. La nivelul Regiunii Centru, ajutorul este de 50%, nu mai mult de 37,5 milioane de euro alocați”, a declarat Sorina Blejan, consultant în cadrul CCI Brașov, într-o conferință de presă.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 4.070 milioane de lei (925 milioane de euro). Se pot emite acorduri de finanțare în baza schemei până la 31 decembrie 2020, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat.

Cine poate solicita ajutor?

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza H.G. nr. 807/2014 sunt întreprinderile nou-înființate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înființate conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, subliniază CCI Brașov.

Astfel, întreprinderile cu cel puțin un exercițiu financiar încheiat pot beneficia de ajutor de stat dacă îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de acord pentru finanțare, mai multe criterii de eligibilitate: au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare ca zero în ultimul exercițiu financiar încheiat și au capitaluri proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat. Totodată, întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100.000 de lei și să nu aparțină unor acționari care dețin sau au deținut în ultimii doi ani anterior datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare o altă întreprindere, care desfășoară sau a desfășurat activitatea pentru care solicită finanțare.

Printre cheltuielile eligibile se numără cele pentru costurile aferente realizării, respectiv achiziționării, după caz, de active corporale și necorporale, dar și cele legate de închirierea construcțiilor aferente investiției inițiale.

Un milion de euro/proiect

Valoarea totală a unui proiect de investiții trebuie să fie de minimum 1 milion de euro. Proiectele de investiții a căror valoare totală se situează sub această valoare nu sunt eligibile. Valoarea totală a investiției reprezintă valoarea cheltuielilor eligibile și valoarea tuturor activelor corporale și necorporale neeligibile, fără TVA, aferente investiției inițiale.

Intensitatea maximă a ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere în Regiunea Centru este de 50%, cu o valoare maximă a finanțării nerambursabile de 37,5 milioane de euro.

„Ajutorul de stat ca și valoare nu poate depăși suma tuturor contribuțiilor de natura taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat al statului aferente investiției inițiale și a locurilor de muncă create direct de aceasta, plătite efectiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pe parcursul implementării și 5 ani de la data finalizării acesteia”, precizează CCI Brașov.

Informații suplimentare precum și consultanță pentru realizarea documentațiilor de finanțare pot fi obținute la Centrul de Consultanță al CCI Brașov.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 03 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8378   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3085   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3598   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5522   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1736   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4735   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile s-au grăbit cu luarea măsurilor de relaxare?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter