myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BNR a majorat prognoza de inflaţie la 3% pentru 2019

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2019 şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru finalul anului viitor. Instituția financiară previziona o inflaţie de 2,9% pentru 2019 şi de 3,2% pentru 2020.

Recrutare Autoliv Brasov

„Conform scenariului de bază, rata anuală a inflației IPC va atinge 3% la sfârșitul anului 2019 și 3,1% la finele anului 2020. Față de Raportul precedent, scenariul actualizat revizuiește ușor ascendent proiecția pentru sfârșitul anului curent, cu 0,1 puncte procentuale, pe seama unei contribuții mai ridicate provenind din partea ratei anuale a inflației CORE2 ajustat, în timp ce contribuțiile unora dintre celelalte componente ale coșului de consum s-au compensat reciproc. Pentru lunile decembrie 2019 și decembrie 2020, contribuția cumulată a componentelor exogene la rata anuală a inflației IPC este preconizată să se diminueze semnificativ raportat la valoarea înregistrată în decembrie 2018 (1,8 puncte procentuale), până la 0,9 puncte procentuale și, respectiv, 1 punct procentual”, se arată în „Raportul asupra inflației”, publicat astăzi de BNR.

De asemenea, rata anuală a inflației CORE2 ajustat va atinge 3,3% la sfârșitul anului 2019 și 3,4% la finele celui viitor.

„Pornind de la nivelul de 2,5% atins în decembrie 2018, presiunile inflaționiste acumulate la nivelul acestei componente se vor amplifica, în tandem cu majorarea excesului de cerere agregată din economie și pe fondul acumulării de presiuni inflaționiste mai alerte provenind din partea mediului extern asupra prețurilor transformate în lei ale bunurilor din import. În aceste condiții, conduita politicii monetare este configurată în vederea asigurării și menținerii stabilității prețurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile și la conservarea unui cadru macroeconomic stabil; eficiența și flexibilitatea acesteia ar putea fi afectate de prevederile OUG nr. 114/2018 prin maniera de stabilire a «taxei pe activele băncilor»”, subliniază BNR.

Balanța riscurilor la adresa proiecției ratei anuale a inflației este evaluată a fi înclinată în sensul unor abateri în sus de la traiectoria din scenariul de bază. Riscuri relevante continuă să fie asociate atât mediului intern, cât și celui extern.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 22 Noi 2019
Euro   Euro   EUR   4.7729   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3160   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5580   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3412   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2470   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2492   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4404   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.8200   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că prezenţa în turul 2 la alegerile prezidenţiale va fi mai mare decât cea înregistrată în primul tur?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter