myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cum a afectat criza din Venezuela prețul petrolului?

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În ultimii câțiva ani prețul petrolului a trecut prin diverse stadii, atingând cote maxime în 2014, prăbușindu-se și restabilindu-se, numai ca mai apoi să fie afectat de turbulențele geopolitice. Toate acestea au avut consecințe enorme pentru economia mondială și în special pentru țările producătoare de petrol. Venezuela este una din țările cele mai bogate în petrol, produs care domină economia acesteia, reprezentând aproape toate veniturile sale provenite din export.

Deși deține o așa avuție, țara se află într-o criză economică profundă, iar prețul petrolului continuă să scadă. SUA este cel mai mare și cel mai important client al petrolului din Venezuela, reprezentând anul trecut 39% din livrări, potrivit ClipperData. Ca a patra cea mai mare sursă de petrol străin, Venezuela este de asemenea crucială pentru rafinăriile americane, care colectează în fiecare zi sute de mii de butoaie.

Surse pentru CNN au declarat că președintele Donald Trump intenționează să ia o serie de acțiuni pentru a-l pedepsi pe președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, inclusiv posibile sancțiuni în ceea ce privește petrolul. Aceste sancțiuni ar putea da o lovitură uluitoare la economia Venezuelei (care deja se prăbușește), dar va avea și implicații importante pentru Statele Unite. Pierderea butoaielor ar putea duce la prețuri brute și va stoarce rafinăriile americane care iau în fiecare zi sute de mii de butoaie de petrol.

Declinul prețurilor la petrol semnalează un transfer masiv de bogăție de la producători la consumatori, estimat la aproximativ $1,5 miliarde anual de către economistul Edward Yardeni. Robert J. Samuelson, un jurnalist pentru The Washington Post a afirmat că „deși implicațiile depline sunt limitate - în parte pentru că nu este clar unde se vor stabili prețurile - efectele probabile includ o impulsionare a redresării economice la nivel mondial și a tensiunilor politice pentru unii exportatori majori, inclusiv Nigeria, Rusia și Iran”.

Cererea pentru petrol brut, cum ar fi cel din Venezuela, există cu siguranță. Dar din cauza sancțiunilor asupra petrolului iranian și a nivelurilor scăzute ale producției în Canada, Mexic și în țările membre ale Opec, există și un deficit global de petrol. Importatorii americani vor trebui să găsească noi furnizori de țiței greu, pe care îl folosesc pentru a produce combustibil diesel și combustibil.

„Criza venezueleană a făcut ca petrolul să fie mai scump pentru SUA”, spune doamna Paola Rodriguez-Masiu, analist la Rystad Energy. Dar acest lucru nu va ajuta Venezuela, disperată să găsească noi piețe pentru petrolul său într-o perioadă de adâncire a crizei economice și politice.

Potrivit unor rapoarte, SUA planifică mai multe acțiuni punitive, inclusiv blocarea companiilor străine de la relațiile cu Petroleos de Venezuela, S.A. (PdVSA), pentru a grăbi demisia lui Maduro. Acest lucru poate împiedica țările care încă se confruntă cu regimul Maduro să facă afaceri cu PdVSA. Sancțiunile au făcut ravagii globale asupra sectorului petrolier, iar criza ar putea avea consecințe geopolitice și geo-economice mai mari, cu mari puteri ca SUA, Rusia și China începând să își aleagă aliați. În ansamblu, lumea pare să se supună încă unei noi runde de prețuri ridicate la petrol.

Foto 1: Pixabay

Foto 2:  www.flickr.com/photos/92819961@N04/8436401618/in/album-72157632662891009/">091756.3-lg' by Berardo62 (CC BY-SA 2.0)

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 03 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8378   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3085   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3598   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5522   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1736   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4735   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile s-au grăbit cu luarea măsurilor de relaxare?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter