myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Guvernatorul BNR, despre Ordonanţa 114: „A reprezentat un risc sever la adresa stabilităţii financiare”

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, astăzi, că Ordonanţa 114 din 2018 a reprezentat un „risc sever la adresa stabilităţii financiare” prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare.

Imobiliare.ro

„Ordonanţa 114 din 2018, adoptată fără consultarea prealabilă a Băncii Naţionale, fără negocieri, discuţii, consultări cu industria bancară şi mai ales cu Banca Centrală Europeană, aşa cum cere Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene, a reprezentat un risc sever la adresa stabilităţii financiare prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare şi prin impactul material semnificativ asupra sistemului bancar”, a explicat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a „Raportului asupra stabilităţii financiare”.

Din acest motiv, BNR a avut în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială un mandat clar în ceea ce priveşte această ordonanţă: să fie eliminată legătura dintre taxă şi ROBOR, să fie diminuat nivelul taxei şi să fie redusă baza de impozitare. Oficialul a arătat că toate au urmărit diminuarea riscului sistemic, dar forma la care s-a ajuns prin Ordonanţa 19 din 2019 a marcat atingerea obiectivelor, numai că este o soluţie de avarie.

„Riscul legislativ ridicat rezultă şi noi menţionăm nu numai din faptul că Ordonanţa 114 a putut să apară aşa cum a apărut, peste noapte şi înaintea sărbătorilor de iarnă, dar şi din caracterul incert, impredictibil altor schimbări legislative din ultima vreme, din absenţa studiului de impact în toate cazurile şi din lipsa consultării cu părţile interesate. Seria de iniţiative legislative care au fost deja declarate neconstituţionale contribuie din plin la conturarea acestui risc pe care raportul îl menţionează”, a subliniat Mugur Isărescu.

Totodată, guvernatorul a menţionat că stabilitatea financiară reprezintă un bun public subliniat în permanenţă de BNR, iar cei care fac afirmaţii despre prăbuşirea unei bănci sau alta nu dau dovadă de patriotism, consecinţele putând fi nefaste.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%. Ulterior, în luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 
Bistro Nec's Angajeaza

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 23 Iul 2019
Euro   Euro   EUR   4.7204   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2231   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2539   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.2880   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2397   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2139   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4135   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   144.9000   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca tinerii să fie obligaţi să lucreze câţiva ani în ţară după facultate?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter