myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sondaj. Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare în trimestrul I din 2019

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Instituţiile financiare din ţara noastră au înăsprit semnificativ, în trimestrul I din 2019, standardele de creditare, potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, publicat recent de Banca Naţională a României (BNR).

„Primul trimestru al anului 2019 a fost marcat de o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și pentru creditele de consum acordate populației. Pe segmentul companiilor nefinanciare, băncile au menținut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior”, se arată în document.

În perioada următoare (T2 din 2019), instituțiile de credit anticipează o înăsprire marginală a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor imobiliare și moderată în cel al creditelor de consum destinate sectorului populației. În cazul companiilor nefinanciare, așteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de înăsprire marginală a standardelor de creditare.

Creşteri vs. scăderi

Cererea a crescut marginal, în trimestrul I din 2019, în cazul împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri și a scăzut semnificativ în ceea ce privește creditele de consum acordate gospodăriilor, relevă sondajul realizat de Banca Naţională a României (BNR). La nivelul companiilor nefinanciare, cererea a consemnat o reducere moderată. În funcție de dimensiunea companiilor, se observă o diminuare semnificativă a cererii de credite în cazul companiilor mari și o scădere moderată în cel al companiilor mici și mijlocii.

„Pentru sectorul populației, în T2 2019 băncile estimează o creștere marginală a cererii de împrumuturi pentru locuințe și o diminuare moderată în cel al creditelor de consum. În sectorul companiilor, se așteaptă o evoluție constantă a cererii la nivel agregat. Din partea companiilor mici și mijlocii, instituțiile de credit estimează că cererea se va majora marginal în trimestrul următor”, subliniază BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR şi are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Chestionarul este structurat în două secțiuni, urmărind distinct caracteristicile creditului către companii nefinanciare și populație. Întrebările vizează opiniile băncilor privind evoluția standardelor de creditare; termenilor și condițiilor de creditare; riscurilor asociate creditării; cererii de creditare şi altor detalii specifice creditării.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
MB RAD Construct - Radiatoare Industriale

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 10 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8418   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2893   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4092   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5555   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2488   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1531   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4755   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.9900   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că autorităţile raportează corect numărul românilor infectaţi cu noul coronavirus?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter