myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sondaj. Impredictibilitatea mediului fiscal și nivelul ridicat al fiscalității, cele mai presante probleme ale companiilor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cele mai presante probleme ale companiilor din ţara noastră sunt impredictibilitatea mediului fiscal și nivelul ridicat al fiscalității, relevă „Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România”, publicat recent de Banca Naţională a României (BNR).

MyTex - Stiri Online Brasov

„În ultimele șase luni, companiile au resimțit în creștere problemele întâmpinate în desfășurarea activității. Între cele mai presante constrângeri se mențin impredictibilitatea mediului fiscal, nivelul ridicat al fiscalității și costurile (de producție, cu forța de muncă etc.), fiind urmate de concurența și disponibilitatea forței de muncă bine pregătite. Aspectele resimțite de companii reflectă riscurile asociate evoluției pe piața muncii evidențiate prin deficiențele structurale persistente, având impact asupra costurilor firmelor, dar și a competitivității interne și externe. Nevoia de predictibilitate a factorilor de ordin fiscal continuă să fie stringentă și să influențeze negativ mediul de afaceri din România, atât în ansamblu (66% dintre respondenți apreciază factorul ca fiind mare sau foarte mare, în creștere cu 7 puncte procentuale de la decembrie 2018), cât și în structura pe dimensiuni ori sectoare de activitate. În plus, nivelul ridicat al fiscalității este apreciat ca având o influență semnificativă de către 64% din totalul companiilor, punând conduita politicii fiscale pe primul plan în preocupările firmelor. Diminuarea incertitudinilor legislative, în contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice, este de natură să genereze efecte pozitive asupra dezvoltării activității firmelor, inclusiv din perspectiva planurilor de investiții ale acestora”, se arată în document.

Totodată, problemele legate de piața muncii reprezintă pentru companii provocări semnificative, atât în ceea ce privește costul crescut cu angajații, cât și dificultatea de a găsi personal bine pregătit. Problema costurilor de producție și a celor cu forța de muncă a evoluat în intensitate în mod relativ egal pentru majoritatea categoriilor, însă cea mai mare pondere a firmelor afectate se regăsește în agricultură (59%) și în industrie (53%). Firmele din industrie prezintă o ușoară scădere în ceea ce privește intensitatea factorului disponibilitatea forței de muncă bine pregătite ca obstacol în activitate.

Analiza a fost realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul realizat de BNR, la care au participat aproximativ 11.000 de companii nefinanciare, și se referă la perioada aprilie 2018 - martie 2019.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Arlis Serv Construct

Curs BNR

Vi, 29 Mai 2020
Euro   Euro   EUR   4.8426   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3517   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3509   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5273   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2496   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1635   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4760   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8600   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi mulţumiţi de ritmul lucrărilor la pasajul Fartec?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter