myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Mai multe tipuri de concediu şi zile libere!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Angajaţii din România, inclusiv cei din judeţul Braşov, vor avea la dispoziţie, în viitor, mai multe tipuri de concediu şi zile libere, în condiţiile în care ţara noastră va trebui să transpună în legislaţie o directivă UE care prevede echilibrul dintre viața profesională și cea privată, informează incont.stirileprotv.ro.

Practic, directiva europeană, care a intrat recent în vigoare, are ca obiectiv creșterea gradului de participare pe piața muncii a femeilor, a părinților și a oricăror categorii de angajați care au în îngrijire rude sau alte persoane cu care locuiesc, prin reglementarea unor formule de lucru flexibile și a concediilor pentru motive familiale.

La ora actuală, asigurarea unui program de lucru flexibil reprezintă o decizie unilaterală a angajatorilor. Odată cu noile reglementări, angajatorii vor fi obligați să ia în considerare solicitările de acordare a unor formule flexibile de lucru și de a motiva orice refuz de acordare a acestora.

Introducerea unui nou concept

Directiva europeană a introdus un nou concept, cel al concediului de îngrijitor, care presupune că salariații care au rolul de îngrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu plătit de 5 zile lucrătoare pe an. Legislaţia locală va putea stabili şi alte perioade de referinţă şi va putea introduce condiţii suplimentare pentru exercitarea acestui drept.

Totodată, directiva le va permite salariaţilor dreptul de a absenta de la locul de muncă în cazuri de forță majoră (urgență familială, boală sau accident), cu prezentarea unor documente justificative.

În acelaşi timp, tații vor avea mai multe zile de concediu paternal. Documentul reglementează concediul de paternitate de cel puțin 10 zile lucrătoare, ce va fi acordat tatălui în jurul datei nașterii unui copil. Acum, legislaţia din România prevede că tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare, respectiv 15 zile lucrătoare pentru cel care deţine atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

De asemenea, directiva europeană stabilește dreptul individual la patru luni de concediu plătit pentru creșterea copilului, dintre care 2 luni netransferabile între părinți. În prezent, legislaţia prevede un concediu netransferabil de minim 1 lună pentru părintele care nu a solicitat concediul de creștere al copilului.

Termen-limită: 2 august 2022

Termenul de transpunere al directivei europene este 2 august 2022. În aceste condiţii, angajatorii români trebuie să ia în considerare impactul noilor reglementări, atât din perspectiva organizării muncii, cât și a modalității în care noile cerințe pot fi transpuse în fiecare organizație, prin raportare la specificul acestora.

În momentul de faţă, flexibilitatea programului de lucru este asigurată în România prin structuri de tipul telemuncii, acolo unde salariații desfășoară activități folosind tehnologia informației și comunicațiilor, sau prin specificarea în contractele individuale de muncă a unui program de muncă inegal.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
USR

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Joi, 03 Dec 2020
Euro   Euro   EUR   4.8736   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0226   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3968   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5028   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2342   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1104   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4919   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.9400   Scădere
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Consideraţi că redeschiderea pieţelor se face din raţiuni electorale?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter