myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Regia Pădurilor Kronstadt a demarat proiectul de consultare a brașovenilor pentru punerea în valoare a pădurilor urbane și periurbane, din punct de vedere recreativ, istoric și cultural

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt RA, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” Brașov, implementează proiectul „Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt RA”, în valoare totală de 1.271.621 lei, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operational Competivitate 2014-2020.

Imobiliare.ro

Scopul principal al proiectului îl reprezintă identificarea și punerea în valoare a potențialului pădurilor din Brașov și împrejurimi, precum și evaluarea biodiversității acestora. Pentru aceasta, se va face o evaluare a funcțiilor recreative, culturale și istorice ale pădurilor vizate, va fi implementat un sistem de monitorizare integrată a stării ecosistemelor forestiere care să conducă la evaluarea biodiversității și a factorilor climatici și se va elabora mai multe scenarii de dezvoltare pentru valorificarea potențialului acestor păduri.

„Gradul de noutate și originalitate al proiectului rezultă din faptul că locuitorii Brașovului, asociațiile culturale, precum și experții în istoria Brașovului și a împrejurimilor, vor juca un rol determinant în identificarea și descrierea zonelor cu potențial recreativ deosebit și de interes cultural și istoric situate în pădurile administrate de RPLP Kronstadt RA. În aceste sens, chiar de luna viitoare, în 26 noiembrie, la sediul regiei, la ora 15.00, vom avea prima întâlnire cu toți cei interesați, fie că vorbim de asociații și organizații, istorici sau orice brașovean care dorește să se implice în acest proiect.  În această întâlnire le vom prezenta proiectul și obiectivele pe care ni le propunem și vom stabili procedura de lucru cu toți cei interesați. Unul dintre obiectivele principale ale acestui proiect este să redescoperim zonele din pădurile Brașovului care, la un anumit moment, au avut o anumită importanță pentru cetățenii acestui oraș sau doar pentru locuitorii unui anumit cartier. Aici, facem un apel la toți cei care știu aceste locuri și poveștile lor să sprijine demersul nostru ca să putem restitui comunității legendele și poveștile trecutului. Aici nu vorbim doar de vestigii istorice, ci și, de exemplu o Poiana în care se întâlneau locuitorii unui cartier ca să petreacă, așa cum junii au locurile lor speciale. Sper să reușim să identificăm cât mai multe astfel de zone și să facem cunoscute poveștile lor. Lunar, ne vom întâlni cu cei interesați, pentru a le prezenta stadiul proiectului și pentru a culege noi informații și opinii”, a declarat directorul RPLP Kronstadt RA, Dan Olteanu.  

În cadrul proiectului, urmează a fi derulate, pe lângă o serie de activități de cercetare și activități privind identificarea și descrierea zonelor cu potențial recreativ și cultural, cuantificarea valorii pădurilor cu impact social însemnat, identificarea, descrierea și promovarea unor elemente ale patrimoniului imaterial (legende, mituri, povestiri etc.) în relație directă cu zonele forestiere din vecinătatea Brașovului,  descrierea și evaluarea unor măsuri de dezvoltare  a zonelor cu rol recreativ, cultural și istoric precum și a infrastructurii cu rol recreativ din pădurile din Brașov și împrejurimi, monitorizarea gradului de utilizare a infrastructurii recreative.

Proiectul dorește să genereze o serie de articole științifice, o bază de date cu pădurile din Brașov și împrejurimi de interes pentru cetățeni și turiști și gradul lor de utilizare, dar mai ales o serie de studii, inclusiv asupra percepției populației asupra valorii recreative și sociale a pădurilor, asupra moștenirii culturale și istorice a unor păduri (zone forestiere). De asemenea, vor fi identificate și evaluate soluțiile de dezvoltare a zonelor cu rol recreativ și a infrastructurii necesare punerii în valoare a acestora.

Acesta nu este primul proiect al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt RA care vizează o mai bună conștientizare a apopulației cu privire la rolul pădurii în viața comunității. Unul din proiectele realizate de noi este „Reabilitarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii ariei protejate «Muntele Tâmpa» Braşov”, proiect demarat în cursul anului 2008 și finanțat de către Administrația Fondului de Mediu, proiect în urma căruia au fost tipărite două cărți: „Monografia Rezervației Muntele Tâmpa”, o lucrare științifică realizată de către un colectiv de specialiști și cercetători, și „Invitație la Drumeție”, o publicație ce se adresează în special elevilor.

Încă de la înființarea acestei regii, ne-am implicat în activități ce au ca scop apărarea, conservarea, reabilitarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier proprietate publică a  Municipiului Braşov, iar proeictele noastre au ca scop primordial conservarea, protecţia şi valorificarea turistică a biodiversităţii şi habitatelor zonei, mai ales a celor incluzând aria protejată „Muntele Tâmpa” și zonele învecinate.

RPLP Kronstadt RA

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Hornbach - Alatura-te echipei!
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 27 Mar 2020
Euro   Euro   EUR   4.8332   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3890   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3759   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5616   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2444   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1169   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4712   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.5600   Creștere
Anunturi MyTEX

Se va descurca județul Braşov cu 12 paturi de ATI complet echipate?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter