myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Explicații de la Fisc: impozitul pe pensii. Cine și cât plătește

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov a publicat recent pe site-ul propriu un material care clarifică o situație ce interesează din ce în ce mai mulți români: impozitarea pensiilor primite din străinătate. Poate pentru că din ce în ce mai mulți dintre cei care au lucrat decenii „afară” se retrag din activitate revenind în țară pentru a se odihni și a-și crește nepoții (de multe ori lăsați în grijă de copiii care la rândul lor pleacă la muncă peste hotare).

Câteva idei principale regăsiți mai jos, iar exemple de calcul și de completare a declarației unice, în materialul integral publicat de DGRFP Brașov.

Cine are de plătit: în cazul în care persoanele fizice rezidente române sau persoanele fizice străine care au devenit rezidente în România obțin venituri din pensii, din străinătate, de natura celor impozabile în țara noastră, datorează aici impozit pe veniturile din pensii.

Ce înseamnă venituri din pensie: conform legislației române, veniturile menționate reprezintă sume primite ca pensie de la fondurile înființate din contribuțiile sociale obligatorii făcute de către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative și cele finanțate de la bugetul de stat, diferențe de venituri din pensii, precum și sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflație.

Modul de calcul al impozitului: este același ca și pentru pensiile primite din România, respectiv pensiile anuale de până la 24.000 de lei sunt neimpozabile (valoarea neimpozabilă lunar este 2.000 de lei). Impozitul anual se calculează aplicând 10% la suma care depășește 24.000 de lei pe an.

Cum se calculează valoarea anuală în lei a pensiilor primite din străinătate: prin înmulțirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României din anul de realizare a venitului respectiv

Cum declar și plătesc impozitul: anual, în declarația unică ce se depune la organul fiscal de domiciliu până cel târziu în data de 15 martie a anului următor celui de obținere a veniturilor, dată până la care trebuie plătit și impozitul.

Dacă am plătit impozit în străinătate mai datorez și în România?

În funcție de metoda de evitare a dublei impuneri din convențiile încheiate în acest scop de România cu statele de unde provine pensia, pensia poate fi scutită de la plata impozitului România (metoda scutirii) sau impozitul datorat în România este diminuat cu impozitul plătit în străinătate (metoda creditului fiscal). În cazul aplicării creditului fiscal extern impozitul plătit în străinătate se transformă în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR din anul de realizare a venitului respectiv.
În cazul pensiilor provenind din state cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri nu se ține cont de impozitul plătit în străinătate.
Declararea, deducerea valorii neimpozabile și metoda de evitare a dublei impuneri se aplică pe fiecare sursă de venit.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 05-11-2019 09:44
Prost să fii ca să plătești impozite statului rrrumînistanez. Întâi te-a gonit, când a permis să-i fie jefuită și distrusă economia iar acum îți vrea și bani din pensie. Să dai bani ca el, statul asistaților, să dea pensii unor vite la 40 de ani, vouchere de vacanță și pensii de mii de euro unor viermi ca Buboșel sau Lăzăruș.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Lun, 26 Oct 2020
Euro   Euro   EUR   4.8731   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1224   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3888   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5473   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2412   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1294   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4916   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.5200   Scădere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va ajunge în situaţia ca numărul de locuri la Terapie Intensivă să nu fie suficient?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter