myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Două poduri peste Olt reconstruite din temelii, aproape finalizate

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Este vorba despre podul de la Hălmeag, vechi de 100 de ani, care este reconstruit din temelii printr-un proiect accesat de CJ Brașov în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală )PNDL) II, şi despre podul de la Crihalma, afectat iremediabil de inundaţiile din 2018, a cărui proiectare a fost realizată de administraţia judeţeană, finanţarea lucrărilor şi construcţia propriu-zisă fiind preluate de Compania Naţională de Investiţii (CNI), în urma demersurilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea. Vestea bună pentru locuitorii judeţului Braşov este că ambele poduri vor fi inaugurate în cursul lunii mai, afirmă Veștea, care a inspectat marți stadiul lucrărilor la două poduri peste râul Olt, aflate în fază finală de construcţie.

Pe podul de la Hălmeag se va circula din 15 mai

Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea şi primarul din Şercaia, Cristinel Paltin, au vizitat şantierul de la Hălmeag. Reconstrucţia acestui pod este esențială pentru locuitorii din satele situate în dreapta Oltului – Felmer, Ticușul Vechi, Cobor –, care zeci de ani au fost văduviți de o cale de acces sigură şi directă înspre Făgăraș și Brașov. Valoarea contractului de execuţie este de 6.176.199,19 lei (inclusiv TVA), fonduri alocate CJ de Ministerul Dezvoltării.

Podul este realizat din beton, având lungimea de 97,10 metri și lățimea de 6 metri, din care lățimea părții carosabile va ajunge la 5 metri. Infrastructura podului este formată din două culee și două pile pe fundații indirecte (piloți cu diametrul de 1,08 metri). Lucrările, sistate pe perioada sezonului rece, vor fi reluate după data de 15 martie. Constructorul va termina instalarea culeelor şi pilelor, după care va monta grinzile de beton, va finaliza lucrările de hidroizolaţie şi va realiza calea de rulare. Carosabilul pe pod va avea lățimea de 5 metri, cu o bandă de circulație lată de 4 metri și două benzi de încadrare, de câte 50 cm. Conform prevederilor contractuale, lucrările se vor încheia la jumătatea lunii mai, însă constructorul va lua toate măsurile pentru a le finaliza cât mai curând posibil.

Podul de la Crihalma e în fază avansată

Podul peste râul Olt, care leagă satele Crihalma și Comăna de Jos, grav avariat în urma inundațiilor din vara anului 2018, este într-o fază avansată de reconstrucţie. Şeful administraţiei judeţene şi primarul din Comăna, Viorel Grusea, au verificat stadiul lucrărilor realizate prin intermediul CNI.

În momentul de faţă, podul propriu-zis este construit. Urmează montarea izolaţiei peste placa de beton, finalizarea rampelor de acces, atât dinspre Crihalma, cât şi dinspre Comăna de Jos, acestea fiind în mare parte gata, după care se va trece la turnarea covorului asfaltic pe pod şi la amenajarea drumurilor de acces dinspre cele două sate. În cel mult două luni podul va fi inaugurat şi deschis circulaţiei, după care vor mai fi realizate câteva lucrări auxiliare (trasarea marcaje, montarea indicatoarelor, consolidarea malurilor), care însă nu vor afecta buna desfăşurare a circulaţiei. Podul și rampele de acces vor avea o lungime totală de 800 de metri, investiția ajungând la aproximativ 4 milioane de euro.

După ce în ultima jumătate de secol nici un pod peste râul Olt n-a fost construit din temelii în judeţul Braşov, în acest an vom înregistra o premieră absolută: vom inaugura nu unul, ci două poduri de beton, care vor asigura legătura directă a locuitorilor din comunele Şercaia şi Comăna cu principalele artere rutiere ale judeţului. În privinţa podului de la Hălmeag, sunt şanse bune să putem deschide circulaţia pe el chiar înainte de termenul de finalizare a lucrărilor prevăzut în contract. Referitor la podul de la Crihalma, după darea lui în folosinţă, oamenii nu vor mai fi nevoiți să ocolească 37 de kilometri pentru a ajunge din Crihalma la Comăna de Jos. Am început această investiţie la nivelul Consiliului Judeţean, prin întocmirea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, realizarea expertizelor tehnice și obținerea avizelor și autorizațiilor, după care am purtat nenumărate discuții la București pentru preluarea și finanțarea lucrărilor de către CNI. Iată că acum această investiţie este aproape finalizată, lucru care mă bucură foarte mult”, a spus preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Vi, 16 Apr 2021
Euro   Euro   EUR   4.9243   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1120   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6647   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4730   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2303   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2874   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5177   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.4700   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va reveni cuplul Vlad Voiculescu - Andreea Moldovan în Guvern?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter