myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Se încurajează sau nu comerțul cu produsele românești?!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Întrebarea, nu chiar retorică, a fost lansată de Silviu Costea, președintele Camerei de Comerț și  Industrie (CCI) Brașov și a apărut ca urmare a faptului că mai multe modificări legislative care au avut loc luna trecută şi care vor intra în vigoare din 16 mai dezavantajează producătorii autohtoni.

„În perioada Stării de urgență producătorii locali din industria alimentară au întâmpinat dificultăți în  ceea ce privește desfacerea produselor, întrucât agenții economici din industria HORECA au suspendat activitatea respectând măsurile impuse de autorități. Acum, când toți agenții economici se așteaptă la o relansare economică pentru sectorul de produse alimentare românești, s-au înăsprit condițiile de comercializare în marile magazine”.

Este vorba despre Legea nr. 28/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care intră în vigoare din 16 mai, iar dintre modificările și completările aduse, se află mai multe cu impact negativ asupra consumatorilor și producătorilor din industria alimentară locală și națională. Astfel, comercianţii nu vor mai putea afişa faptul că este vorba despre produse româneşti. „Se abrogă punctele care cuprindeau definiția termenilor: «carne românească», «produs românesc», «filiera produsului agroalimentar», «acord interprofesional», «lanţ scurt de aprovizionare», cumpărătorului fiindu-i mai greu să identifice marfa de proveniență autohtonă”, spune Silviu Costea.
Termenul de 30 de zile în care comerciantul era obligat să plătească producătorului marfa a fost eliminat, iar cel de 7 zile în care trebuiau plătite produsele proaspete a crescut de la 7 la 14 zile. „Orice decalare a termenelor de plată de către marii retaileri către furnizorii locali favorizează marii retaileri, care oricum dictează regulile pe lanțul comercial. Această modificare de la cel mult 7 zile calendaristice la cel mult 14 zile lucrătoare este clar în detrimentul producătorilor care își vor încasa banii cu o întârziere de 3 săptămâni, ceea ce în perioada prezentă, pentru mulți dintre ei, va însemna un blocaj financiar!”, subliniază președintele CCI.
Totodată, se abrogă obligativitatea comerciantului de a acorda spaţii distincte de expunere şi vânzare a produselor româneşti. La fel se întâmplă şi în cazul raportului între produsele autohtone şi cele din import: se abrogă obligativitatea comerciantului ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt.
Potrivit lui Silviu Costea, produsele autohtone vor putea pierde din vizibilitate şi acces în marile magazine în detrimentul produselor din import, care nu întodeauna se evidenţiază prin calitate superioară, dar  subvenţiile şi politicile agricole din ţările de origine fac ca preţul la raft să fie mai accesibil. În aceste condiţii, „consumatorii braşoveni rămân singurul sprijin pentru producătorii locali, astfel că, atunci când fac cumpărături, trebuie să aleagă mai cu seamă produse ale producătorilor din zona noastră. Avem datoria să susţinem micii producători alimentari zonali, aceştia reprezentând o parte importantă în păstrarea tradiţiei şi specificului local!”, a declarat preşedintele CCI Braşov, Silviu Costea.

 

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 23 Oct 2020
Euro   Euro   EUR   4.8744   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1145   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3849   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5485   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2417   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1373   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4922   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.9400   Creștere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!
Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter