myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

RISC RIDICAT de întrerupere a aprovizionării cu bunuri a populației, potrivit ACDBR!

 • Apreciez !Nu-mi place !-4
Poze
Video
 • Poze
 • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România a luat de criza prețurilor din energie, de creșterea prețurilor la motorină și la benzină din ultimele zile și, având în vedere declarațiile primului ministru referitor la demararea unor controale de amploare în piața combustibililor, a comunicat următoarele:

 1. Lipsa predictibilității evoluției pieței naționale, pe fondul incoerenței constante în comunicare a Ministerului Energiei în ultimii doi ani și a proximității conflictului armat din Ucraina, reprezintă elemente de îngrijorare majoră pentru toate companiile din întreg lanțul alimentar.

 2. Raportat la costurile operaționale ale unei companii din domeniul distribuției de bunuri de larg consum, combustibilul, energia și forța de muncă reprezintă cumulat 60 - 75% din total.

 3. Efectele negative ale restricțiilor impuse de Guvern în contextul pandemiei asupra companiilor noastre se traduc în diminuarea marjelor de profit acestea fiind între 1,00 - 2,5%.

 4. Instabilitatea fluxurilor comerciale a materiilor prime agricole și a produselor alimentare din piața internațională poate conduce la decizii ale statelor de diminuare/restricționare temporară a comerțului agroalimentar.

Combinația acestor cauze poate avea următorul efect în piața de bunuri de larg consum a României:

 1. Restrângerea activităților economice ale companiilor de distribuție de bunuri și ale tuturor actorilor implicați în lanțul alimentar,

 2. Șomaj,

 3. Fluctuații mari ale prețurilor de vânzare și implicit,

 4. Discontinuitatea lanțului alimentar și afectarea securității alimentare a cetățenilor României.

Apreciem că una dintre cauzele fundamentale, suplimentar pandemiei și conflictului militar din Ucraina, este managementul ineficient de la nivelul Ministerului Energiei din punct de vedere al:

 1. Modalității de implementare a Schemelor de ajutor de stat în contextul pandemiei (ElectricUp?),

 2. Gestionarea modului de liberalizare a pieței de energie,

 3. Crizei combustibililor: vina nu poate aparține niciodată cetățenilor și companiilor oricărui stat, atât timp cât Ministerul Energiei nu monitorizează eficient evoluția pieței și nu comunică public suficient pentru a asigura un climat de încredere și de siguranță economică și socială.

Trăim vremuri in care emoția publică are rol covârșitor. Încă există in memoria colectivă recentă lipsa combustibilului sau „raționalizarea” lui, cozile dinainte de '90. Emoția, panica socială pot crea efecte mai grave socio-economic decât însuși prețul combustibililor iar comunicarea dezastruoasă a Ministerului Energiei va genera criză economică severă.

Prețurile carburanților au crescut constant in ultima perioadă, nu doar în această săptămână și în niciun caz panica nu a fost generată de o știre falsă, ci de negarea realității!

Domnule ministru al Energiei aveți obligația legală de a gestiona corect (și) comunicarea publică. Nu ați făcut-o iar performanța ministerului se măsoară în efectele produse în societate, determinând astfel intervenția Primului ministru al României. Rolul prevenirii colapsului economic prin eficiența politicilor publice este major și nu ați acționat relevant pe această direcție! Vă solicităm, domnule ministru să reluați imediat consultările publice transprente și veridice cu mediul de afaceri!

Evoluția prețului la motorină în lei: februarie 2021 - februarie 2022

Febr

2021

Mart

2021

Apr. 2021

Mai 2021

Iunie

2021

Iul.

2021

Aug.

2021

Sept.

2021

Oct.

2021

Nov.

2021

Dec.

2021

Ian.

2022

Febr.

2022

5.05

5.34

5.32

5.43

5.62

5.74

5.87

5.79

6.16

6.46

6.19

6.29

6.78

Sursa: https://www.euload.com/info.php?catID=25#381

În lipsa unui plan realist și imediat de stabilizarea a pieței naționale producătorii, distribuitorii, transportatorii vor fi obligați să transfere costurile mărite în prețuri (iar această povară este insuportabilă de către consumatori) sau să nu facă acest transfer riscându-și astfel întreaga afacere, deja afectată și cu o marjă de profitabilitate deja redusă. 

Guvernul României trebuie să inițieze de îndată consultări cu mediul asociativ patronal. Solicităm intervenții fiscale imediate în domeniul taxării energiei, a combustibililor și a muncii pentru a preveni colapsul pieței naționale!

Solicităm primului ministru și ministrului Energiei să gestioneze ferm și transparent situația economică a României, acordând atenție maximă evoluției pieței de energie (electricitate, gaze, combustibili) și comunicând public coerent și proportional cu importanța strategică a domeniului!

Comunicatul a fost semnat de Ovidiu Gheorghe, președinte ACDBR. 


 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 10 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9132   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8027   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0576   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2490   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7310   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5121   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.1500   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că USR va decide excluderea din partid a lui Coliban, aşa cum a cerut PSD?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter