myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

„Tehnocrația nu salvează România”

Interviu cu avocatul Remus Borza, cel mai cunoscut practician în insolvență din România, intrat recent în politică (I)

  • Apreciez !Nu-mi place !+1

Interviu cu avocatul Remus Borza, cel mai cunoscut practician în insolvență din România, intrat recent în politică (I)

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Chirurg de afaceri”, l-a numit revista Forbes România, pe coperta căreia apare – costumat chiar ca un chirurg - în cel mai recent număr. Este Remus Borza, avocat, doctor în management și cel mai cunoscut practician în insolvență din țară. Explicabil, dacă ținem cont de faptul că a fost sau este coordonator de proiect în numeroase proceduri: la Hidroelectrica, Plafar, CET Govora, Polisano, Uztel SA, UCM Reșița, World Trade Center SA, etc. În total, grupul Borza și Asociații are în administrare circa 200 de societăți în insolvență, cu un total al activelor de peste 1 miliard de euro.

De curând, Remus Borza a decis să intre și în politică, devenind coordonator al Organizației ALDE Brașov. L-am întâlnit și am purtat o discuție axată pe politică, însă mai puțin pe aceea de partid. Ce-a ieșit, puteți citi în continuare, în câteva episoade.

Rep.- Cum și de ce ați decis să vă implicați politic?

Remus Borza – În perioada anilor ’90 era în vogă un slogan: Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu noi, atunci cine? Aceste cuvinte sunt încă în actualitate. Societatea civilă reclamă de prea mult vreme o reformă reală, chiar radicală, a clasei politice, a partidelor și, implicit a statului, cu instituțiile sale. Această reformă nu are loc. Chiar experimentul cu tehnocrația care salvează România s-a dovedit unul nereușit, o palmă la adresa democrației din România, o involuție în ceea ce privește parcursul democratic al țării. Tehnocrația la guvernare nu salvează România. Dar, în egală măsură, acest guvern de tehnocrați, care este specific țărilor bananiere, n-o să-l vedeți în Europa vestică și cu atât mai puțin în America, a reprezentat un avertisment sau un cartonaș roșu dat clasei politice de către societatea civilă – și să n-o confundăm cu anumite ONG-uri finanțate din afară, unele transformându-se acum în partide, sau cu cei 1.000 sau 2.000 de fete și băieți adunați la ordin în Piața Universității, să mai dărâme din când în când  un guvern.  Dar spuneam la un moment dat că partidele sunt un rău necesar. Nu poți face politică decât într-un cadru organizat. Or, partidele îți oferă o astfel de platformă. Partidele reprezintă esența democrației și o instituție vitală, primordială, a oricărui sistem democratic. Un partid înseamnă un cadru instituțional, organizat, înseamnă logistică, teritorialitate, dar cel mai important înseamnă o reprezentativitate indiscutabil mai mare decât a oricărui ONG.

Rep. – Asta sună frumos în teorie, că în practică…

R.B. - Sigur, partidele de la noi n-au înțeles acest imperativ al schimbării, al primenirii. Nu mai merge cu sloganul «La vremuri noi, tot noi ». Vedem în politica românească aceleași figuri terne și eterne de 26 de ani. Nu mai ține doar cu cosmetizări de genul aceeași Mărie cu altă pălărie. Poporul român este răbdător, dar nu e un popor prost. Și din când în când sancționează clasa politică, îi dă semnale. Condiția este să existe receptivitate la aceste semnale. Un alt adevăr este că orice sistem se poate reforma doar din interiorul lui. Noi, românii, suntem specialiști în toate – în politică, la fotbal, la energie, la medicină, la orice. Cu diverse prilejuri, suntem foarte critici, între noi - la o bere, la o partidă de table, la întâlniri mai mult sau mai puțin formale – la adresa clasei politice, la adresa parcursului României, la lucrurile care se întâmplă sau nu se întâmplă. Doar că rămânem la stadiul de discuții, de comentarii. Nu ne implicăm direct. Intelectualitatea românească are un mare păcat: este ușor blazată, resemnată și fără spirit civic. Or, este o datorie de conștiință, o datorie morală a intelectualității de a se implica în politică. Chiar și în Grecia ori în Roma antică filosofii, intelectualii erau cei care conduceau cetatea. Și la noi, în perioada interbelică, intelectualitatea era cea care modela destinele României.

Rep. – În general, însă, intelectualii nu sunt ceea ce s-ar numi oameni de acțiune.

R.B. - Evident, trebuie să se implice și oamenii din zona antreprenorială, de business, care au pătimit foarte mult și s-au încăpățânat să reziste unei tranziții nemiloase, într-un «război» în care n-aveau nici o șansă. Este vorba despre «războiul» companiilor românești cu acelea străine, al capitalului autohton cu capitalul străin. Și totuși ei s-au încăpățânat să facă performanță într-un mediu economic și politic ostil. Toate guvernările de după 1990 n-au făcut decât să discrimineze firmele românești și capitalul autohton. N-au luat nici măcar minime măsuri prin care să protejăm capitalul autohton.

Firmele românești, după 1990, au plecat la drum cu un mare handicap: pe de o parte, cu lipsa capitalizării și pe de alta cu lipsa unei culturi antreprenoriale sau de business. Și atunci sigur că n-au avut nici o șansă în fața tăvălugului multinaționalelor care au venit cu miliarde de euro în spate și cu acea cultură de marketing, de business, de abordare corporativă a unei afaceri, formată și dezvoltată în zeci de ani.

(va urma)   

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 10 Apr 2020
Euro   Euro   EUR   4.8277   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4115   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5048   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5706   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2433   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1617   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4684   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.7800   Creștere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord ca şi o parte dintre bugetari să intre în şomaj tehnic?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter