myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Roxana Mînzatu face lobby pentru Start-Up

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Roxana Mînzatu, expert fonduri nerambursabile, candidat pe listele social-democraţilor pentru Camera Deputaţilor la alegerile din 11 decembrie, susţine afacerile de tip Start-Up în Braşov, mai ales în rândul tinerilor.   

„Lucrez în domeniul fondurilor europene de 12 ani și am constatat că cel mai bine acestea sunt folosite când sprijină afacerile aflate la început de drum. De aceea vin în continuare cu un argument în favoarea măsurilor pentru antreprenoriat propuse de PSD în pachetul Start-Up ce va fi aplicat de viitorul guvern social democrat. Am derulat proiecte europene pentru întreprinzătorii locali și am lucrat cu aproape 900 de antreprenori, majoritatea la început de drum. La vremea aceea aveam dreptul să oferim, cu ajutorul fondurilor europene obținute, doar cursuri, mentorat și consiliere. Era, evident, total insuficient. Cam 10% din cursanții noștri au pornit efectiv afacerea dorită. Oricum, eu îi promovez de fiecare dată. Majoritatea micilor lor afaceri sunt în domeniul serviciilor, de exemplu cabinet stomatologic, catering, cafenea, design vestimentar”, a declarat sursa citată.

Anul trecut, Guvernul, din care Roxana Mîzatu făcea parte având funcţia de secretar de stat al Ministerului Fondurilor Europene, a lansat o linie de finanțare nerambursabilă - pilot, cu un buget de 100 milioane de euro, numită „România Start Up”.

„Prin acest program am maximizat pentru prima dată fondurile europene generoase pentru zona de resurse umane direcționând-o către persoanele cu inițiativă în afaceri aflate la început de drum. Concret, prin POSDRU Romania Start Up, organizații antreprenoriale din România au putut oferi beneficiarilor nu doar cursuri, ci și de granturi de 25.000 euro pentru demararea afacerii. Colaborez și acum cu beneficiari ai acestei linii de finanțare și văd cât de util a fost acest program și ce antreprenori cu vocație a ajuns să susțină. Știu și ce alte măsuri sunt necesare pentru a ajuta antreprenorii să supraviețuiască cu bine primilor ani pe piață”, a subliniat Mînzatu.

Afacere profitabilă cu sisteme de încălzire verzi

Pentru a convinge, social democrata a dat un exemplu: „Cu ajutorul acestei subvenții, România Start Up de 25.000 euro, Luminița, doctorand în ingineria mediului, și-a pornit în 2015 propria afacere în domeniul proiectării, finanțării și construirii sisteme de încălzire verzi, în special cele bazate pe biomasă (resturi vegetale, deșeuri lemnoase, culturi energetice cum este salcia energetică). Ea și încă câteva zeci de tineri au câștigat un concurs de planuri de afaceri finanțat din România Start Up. Astăzi, la un an după primirea subvenției, afacerea Luminiței deja crește: are clienți din Transilvania și Moldova, are și trei angajați. Însă nu toți colegii ei care au beneficiat de aceeași subvenție au avut același parcurs bun. Diferența a fost locația afacerii și sprijinul la început de drum. Luminița s-a stabilit la Sfantu Gheorghe, și nu la Brașov. De ce? Pentru că acolo a găsit găzduire gratuită și servicii de sprijin în cadrul unui Incubator de Afaceri. La Brașov ar fi trebuit să își închirieze un sediu și să se descurce pe cont propriu. La Sfântu Gheorghe a lucrat într-un spațiu comun, alături de alte start-up-uri și a găsit nu doar sediu gratuit, ci și mentori cu experiență și colaboratori - furnizori, mai ales, în cadrul clusterului dedicate energiei regenerabile”.

Finanțarea, deci, nu este suficientă pentru ca cele mai bune afaceri să reușească, după cum a concluzionat Roxana Mînzatu: „În 2016, prin programul de guvernare, PSD propune un pachet ambițios de măsuri, iar unele acoperă exact nevoile exemplificate mai sus: crearea a minim unui incubator de afaceri în fiecare județ al României, precum şi un program național puternic și unitar de granturi care să susțină anual 10.000 de noi afaceri cu o sumă de maxim 200.000 lei/proiect. Programul va reuni toate sursele de finanțare, disparate și ascunse până acum, și va avea proceduri simple și unitare de accesare, indiferent că fondurile vin din buget european sau național”. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 18 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9250   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1340   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7441   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4992   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2321   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3425   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5181   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8900   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că în Braşov se respiră un aer curat?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter