myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Senatorul PSD Florin Orţan are nelămuriri legate de capela Spitalului Judeţean

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Dr. Florin Orţan, senator PSD de Braşov, şeful Compartimentului de Cardiologie Intervenţională de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, îşi exprimă, într-un comunicat de presă, câteva nelămuriri legate de capela ortodoxă aflată în construcţie în curtea spitalului (în curtea din spate, în apropierea morgii), pentru care solicită public explicaţii din partea Consiliului Judeţean, administratorul spitalului şi titularul autorizaţiei de construcţie pentru bisericuţă.

Dr. Orţan începe prin a sublinia că „în ultimul sfert de secol administraţiile publice locale nu au depus niciun efort pentru modernizarea infrastructurii pentru sănătate publică în Braşov”.
Senatorul PSD menţionează că este unul dintre parlamentarii care au susţinut alocarea unei suprafeţe de teren pentru construcţia unui nou spital la Braşov, „iniţiativă care defineşte un viitor de dorit pentru oraşul şi judeţul nostru”.
Medicul revine însă la trecut, reamintind că acum 15 ani, viziunea de atunci a administraţiei publice a dus la retrocedarea în natură a unei suprafeţe foarte mari de teren din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Astfel au apărut frumoase şi foarte mari ansambluri rezidenţiale cu 10 etaje, au apărut unităţi private de asistenţă medicală în curtea Spitalului.  Această lipsă de viziune a dus la limitarea drastică a posibilităţilor de extindere şi modernizare, Braşovul continuând să aibă un spital pavilionar, cu medici din specialităţi care de care mai deficitare împrăştiate în tot oraşul.  În ciuda acestui fapt, curtea spitalului are în continuare 2.3 ha, fiind o foarte frumoasă bucată de teren în centrul oraşului, permiţând dezvoltări imediate, pe termen scurt şi mediu, atât de necesare pentru securitatea medicală a braşovenilor.
Continuând tradiţia istorică a «viziunii», Consiliul Judeţean Braşov a început dezvoltarea spitalului, în spaţiul încă existent, nu cu un buncăr de Radioterapie, că doar avem la privat, nu cu un pavilion de Chirurgie Cardiovasculară, că doar avem la privat, nu cu o secţie de Transplant, că doar se face la privat.  
A început cu o biserică. Mare. Să ne înţelegem - cred cu putere în Dumnezeu, înţeleg cât de sensibil e subiectul, dar nu mi se pare înţelept ca pe terenul spitalului, şi aşa îngrămădit, să se edifice altceva decât extinderi ale actualului spital”, consideră parlamentarul social-democrat.
În acest context, senatorul a adresat public următoarele întrebări Consiliului Judeţean Braşov:
„1. Autorizaţia de construcţie a bisericii e pe numele Consiliului Judeţean. Are Consiliul Judeţean ca obiect de activitate edificarea de lăcaşuri de cult?
 2. Terenul aferent rămâne în proprietatea CJ? Dacă da, cum va fi folosit de biserică (donaţie, închiriere etc)
 3. Ştie Consiliul Judeţean că prin eforturile personalului spitalului durata medie de spitalizare este de 6 zile? Dacă da, în aceste şase zile, de câte ori credeţi că bolnavii noştri gravi vor merge la Biserică?
 4. Care este părerea Consiliului de Administraţie a Spitalului şi a managementului Spitalului? Este oportună şi utilă pentru spital această dezvoltare imobiliară? A fost cerută de către CJ opinia lor?”. 

Pentru capela SCJU, în 2009 a fost obținut certificatul de urbanism, folosit în scopul obținerii autorizației de construcție, fapt întâmplat doi ani mai târziu, în 6 decembrie 2011. În noiembrie 2012 s-a sfințit locul și s-a săvârşit Slujba de Punere a Pietrei de Temelie de către Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. În septembrie 2013 au început efectiv lucrările de construcție, sistate după o lună şi reluate după mai bine de un an. În toamna anului 2015 a fost finalizat primul nivel (subsolul), unde se slujeşte deja, iar în ultimele luni s-a conturat şi construcţia deasupra solului. Cei care se îngrijesc de edificare sunt membrii Asociației „Sfânta Muceniţă Sofia-Doctoriţa”, al cărui hram îl poartă bisericuţa Spitalului Județean Brașov, preşedinte fiind preotul Ciprian Balint, vicepreşedinte dr. Dan Grigorescu, şeful secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din spital, în Comitetul Director fiind alţi medici şefi de secţie,  directoarea de îngrijri (asistenta-şefă) şi de unul dintre jurişti.


 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 17 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8849   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8018   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8119   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0503   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2507   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7296   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4976   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.2600   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că măsura compensării prețului la combustibil mai este necesară?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter