myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOVUL devine județul CETĂŢILOR. Şi cea din Feldioara va putea fi vizitată în curând, restaurarea fiind finalizată. GALERIE FOTO

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cu patru ani în urmă, Cetatea Feldioara era o ruină, de nu-ţi dădeai seama dacă acolo, pe deal a fost odată o fortăreaţă sau doar o grămadă de pietre rămase în urma vitregiilor naturii şi a nepăsării comunităţii din alte timpuri. (foto 5 şi 6)

Imobiliare.ro

După un efort constant timp de patru ani, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Braşov, acum se poate spune că Feldioara are o nouă cetăţuie, în care turiştii pot afla istoria locului şi pot admira de la înălţime frumoasa privelişte a localităţii. (foto 1, 2, 3)

Lucrările realizate în cadrul proiectului „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara” s-au încheiat, fiind recepționate astăzi, în prezenţa primarului comunei, Sorin Taus, a reprezentanților constructorului, precum și a conducerii Consiliului Județean Brașov (inițiatorul și finanțatorul proiectului), repectiv preşedintele Adrian Veştea şi vicepreşedintele Adrian Gabor. (foto 4)

Inaugurarea monumentului istoric și intrarea acestuia în circuitul turistic va avea loc la începutul lunii septembrie.

Cetatea Feldioara este o investiție de aproape trei milioane de euro, în totalitate din bugetul județului. Sunt convins că va deveni în scurt timp una dintre destinațiile frumoase ale județului Brașov. Mă bucură foarte mult faptul că pe lângă celelalte cetăți din județ care atrag un număr foarte mare de turiști în fiecare an, și Cetatea Feldioara intră pe această hartă turistică și sperăm că în perioada următoare toate aceste destinații vor crește numărul de turiști în județul nostru. Brașovul devine județul Cetăților după ce, în anul 2009, Cetatea din Rupea a fost reabilitată cu fonduri europene, iar în acest an avem o premieră, pentru că alte două monumente istorice clasa A, foarte importante, Cetatea Râșnov și Cetatea Făgăraș, intră în restaurare în perioada următoare, după ce au fost accesate fonduri europene în acest sens”, a declarat președintele CJ, Adrian Veştea.

Începute în anul 2013, când forul județean a preluat în totalitate administrarea realizării acestei cetăți, amplele lucrări au transformat din temelii vechiul edificiu teuton, care datează din secolul al XIII-lea, conform arhivelor, însă vechimea unei construcţii pe dealul de la Feldioara se pierde în timp. 

Investiția a totalizat aproape 12,4 milioane de lei, în condițiile în care valoarea estimată inițial a fost de 23 de milioane de lei, iar licitația a fost adjudecată la suma de peste 15 milioane de lei. Astfel s-a realizat o economie la bugetul județean de peste trei milioane de lei.

Lucrările au fost laborioase, constând nu doar în restaurarea zidurilor cetății, ci și într-o cercetare arheologică aprofundată a întregului sit istoric realizată sub coordonarea arheologului Daniela Marcu-Istrate. Descoperirile arheologice au evidențiat că dealul cetății a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică și medievală, care urmează să fie valorificate în cadrul unor viitoare amenajări muzeistice”, a precizat Alexandru Stoian, şef de şantier. 

În paralel au fost restaurate toate turnurile și zidurile de incintă (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest și zidul zwingerului de protecție), iar fortificațiile teutone inițiale au fost conservate. În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele inițiale și ale unei mănăstiri cisterciene. De asemenea, a fost reconstruită fântâna și s-a amenajat un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Țării Bârsei.

Potrivit informaţiilor primite de la cei care au lucrat la acest proiect de restaurare, în condițiile în care forma inițială a cetății nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile și zidurile despre care existau informații certe cu privire la aspectul lor. S-au făcut lucrări de consolidare, subzidiri, injectări și alte forme conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucția, folosindu-se piatră, cărămidă, lemn și învelitori din țigle ceramice. S-a ales ca moment de restaurare secolul al XVIII-lea, atunci când cetatea era tencuită, din ordinul imperiului austriac, după cum ne-a spus expertul tehnic Szabo Balint, rsponsabil în această amplă lucrare de partea de rezistenţă. Pentru a nu se face confuzia între zidurile inițiale și ceea ce s-a construit acum, constructorii au folosit lemnul.

Primarul localității Feldioara, Sorin Taus, a afirmat că speră ca din luna septembrie, când cetatea va fi inaugurată și deschisă spre vizitare, numărul turiștilor care vizitează localitatea să crească: „Ne dorim foarte mult ca Cetatea Feldioara să intre într-un circuit turistic, dar oricum va intra pe harta turistică a județului Brașov. Cei care vor ajunge la Cetatea Feldioara vor mai putea vizita Biserica Evanghelică, Biserica Fortificată de la Rotbav și Monumentul Studenților Sași din Feldioara. Toate acestea vor face ca localitatea Feldioara să se înscrie pe o hartă turistică viitoare”. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Hornbach - Alatura-te echipei!
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Vi, 27 Mar 2020
Euro   Euro   EUR   4.8332   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3890   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3759   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5616   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2444   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1169   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4712   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.5600   Creștere
Anunturi MyTEX

Se va descurca județul Braşov cu 12 paturi de ATI complet echipate?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter