myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Două primării cu venituri mari, programe sociale similare, dar cu probleme diferite în administrația locală

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Bugetul comunei Cristian pentru acest an se ridică la 7 milioane de euro, iar al orașului Ghimbav, la 8,5 milioane de euro. Ambele au programe sociale similare, pentru ajutorarea tinerilor, vârstnicilor, sportivilor și persoanelor cu probleme financiare, însă la Cristian s-a ajuns la un consens la nivel administrativ pentru aplicarea lor, potrivit primarului Gicu Cojocaru (foto drapta), dar la Ghimbav nu, după cum a afirmat viceprimarul orașului, Ionel Fliundra (foto stânga).

Ambii au susținut joi o conferință de presă la sediul partidului în care sunt membri, PNL Brașov, prezentându-ne realizările, dar și problemele pe care le au în localitățile din care provin.

4 milioane de euro primiți din fonduri europene

Primarul comunei Cristian, Gicu Cojocaru a anunţat că a obţinut o finanţare din fonduri europene nerambursabile de 4 milioane de euro, pentru implementarea unui proiect privind combaterea excluziunii sociale. Astfel, conform sursei citate, se vor realiza lucrări de dezvoltare a infrastructurii sanitare şi educaţionale şi vor fi sprijinite familiile cu o situaţie economică precară.

„Cred că suntem prima administrație locală din țară care a obținut o astfel de sumă pentru incluziune socială. Prin măsurile prevăzute în acest proiect se numără achiziţionarea de aparatură medicală pentru dispensarul din localitate, dar şi pentru dotarea şcolii din comună cu mobilier și calculatoare. Școala noastră va susține și programul #Școală după școală#. De asemenea, pachetul de măsuri cuprinde și îmbunătățirea nivelului de ocupare a forței de muncă. Ca urmare, avem în vedere consiliere profesională pentru 290 de persoane, iar 150 de familii sunt beneficiare de servicii integrate. Vom pregăti profesional persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și vom susține angajarea acestora prin contribuția financiară către angajator, vom reabilita o parte dintre imobilele cetățenilor aflați în dificultate financiară și vom realiza întroducerea rețelei de gaz acolo unde este nevoie”, a enumerat Cojocaru.

În fapt, prin acest proiect, timp de trei ani, angajatorii din comuna Cristian vor primi lunar, timp de trei ani, suma de 900 de lei pentru fiecare cristolovean angajat din grupul ţintă. De asemenea, câteva persoane care vor să-și dezvolte o afacere, vor primi câte 25.000 de euro, eligibile fiind inclusiv cheltuielile cu salariile.

Pe de altă parte, familiile care nu locuiesc în condiţii corespunzătoare, vor fi ajutate să îşi renoveze locuinţele, iar în acest sens vor primi 2.000 sau 3.000 de euro, în funcție de necesități. 

Pe fonduri de dezvoltare locală, comuna Cristian a adăugat la realizări extinderea rețelei de canalizare în comună, de iluminat public, reabilitarea parcurilor de joacă, precum și achiziționarea unui teren cu destinația unei zone de agrement. De precizat este că localitatea numără circa 5.200 de cetățeni. 

Dispută pe dispensarul din Ghimbav

Și la Grimbav, intențiile majorității din administrația publică locală sunt la fel de bune, însă complicată se dovedește aplicarea hotărârilor luate la nivel local.

Viceprimarul Ghimbavului, Ionel Fliundra a declarat în aceeași conferință de presă de joi că amenajarea unei policlinici în oraş este blocată „în HCL-uri”. În acest an, policlinica ar fi trebuit să se amenajeze într-o clădire construită recent în curtea Primăriei Ghimbav, cu destinaţia „Centru multifunţional administrativ”, prevăzută prin studiul de fezabilitate aferent obiectivului de investiţii. 

„În luna ianuarie, a fost emisă o hotărâre de Consiliu Local potrivit căreia, în respectivul imobil ar urma să fie amenajată o policlinică în care să îşi desfăşoare activitatea cei trei medici de familie, precum şi un centru de permanentă. În luna februarie, Prefectura Braşov a solicitat reanalizarea actului normativ, invocând o prevedere legală potrivit căreia timp de 5 ani nu poate fi modificat un studiu de fezabilitate, în sensul schimbării destinaţiei clădirii. Acest lucru ar fi posibil doar dacă există motive temeinice. Noi am strâns 1.200 de semnături de la locuitorii care îşi doresc policlinica, iar acesta cred că este un motiv temeinic”, a declarat Fliundra.

În cursul acestei săptămâni ar fi trebuit să fie o şedinţă de plen ordinară a Consiliului Local (care nu a mai fost convocată), pe care trebuia să se regăsească şi un punct referitor la policlinică. 

„Legat de proiectului acestui act normativ, primarul a depus o plângere prealabilă, astfel că este blocat acum”, a menționat Fliundra.

În Ghimbav, o localitate cu 6.000 de locuitori şi aflată în extindere ca urmare a dezvoltărilor imobiliare sunt trei medici de familie, care îşi desfăşoară activitatea în nişte cabinete situate într-un imobil vechi din curtea primăriei.

În noul Centru Multifuncţional Administrativ ar urma să fie mutate mai multe servicii ale Primăriei, inclusiv Poliţia Locală. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Ma, 11 Mai 2021
Euro   Euro   EUR   4.9265   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0491   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7238   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4882   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2290   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3462   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5189   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.3800   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Credeţi că ar trebui să se rennţe la purtarea măştii în exterior?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter