myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video Proiectul mult aşteptat al Braşovului, de construire a aeroportului, a înaintat la faza a treia

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Licitația deschisă privind „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a – Execuție cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extindere a rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare”, a fost finalizată. Raportul Procedurii a fost întocmit și semnat, iar ofertanților li s-a comunicat rezultatul licitației. Câştigătorul licitaţiei este SC PORR Construct SRL din Bucureşti, care a avut oferta de preţ cea mai scăzută (26.581.072,28 lei plus TVA în valoare de 5.050.403,73 lei). Firma va subcontracta lucrările de electricitate și balizaj către TIAB SA București.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, în conferinţa de presă susţinută astăzi. 

Amintim că procedurile de achiziție pentru continuarea lucrărilor la viitorul aeroport au fost lansate de Consiliul Județean Brașov în noiembrie 2017. Documentația de atribuire a fost publicată pe site-ul www.e-licitatie.ro în data de 18 noiembrie, odată cu lansarea anunțului de participare. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 35.532.548 lei, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor, stabilit pentru 27 decembrie 2017. Ulterior, el a fost prelungit până la 15 ianuarie 2018, din cauza numărului foarte mare de clarificări solicitate de ofertanți.

Veştea ne-a prezentat şi firmele care s-au înscris la licitaţie. Astfel, cele şase oferte au venit din partea SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj SA (cu subcontractant SC TIAB SA Bucureşti), Asocierea SC Construcţii ERBASU SA Bucureşti - RS Activ SRL Ghimbav, Asocierea ICCO Energ SRL Braşov - Max Boegl România SRL Bucureşti, PORR Construct SRL Bucureşti (cu subcontractant SC TIAB SA Bucureşti), Asocierea TIRRENA SCAVI SpA Massarosa - Societatea de Construcţii Napoca SA (cu subcontractanţi SC UTI Grup SA Bucureşti şi SC DITO Group SRL Oradea) şi SC Tehnic Asist SRL Botoşani (cu subcontractant SC Loial IMPEX SRL Suceava).

Evaluarea ofertelor a fost realizată de comisia desemnată în acest sens prin dispoziția președintelui Consiliului Județean Brașov, în cadrul căreia au fost cooptați patru experți din cadrul SC Search Corporation SRL, firma care a realizat Proiectul Tehnic al obiectivului „Cale de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare”.

„Având în vedere importanța acestui obiectiv, complexitatea și diversitatea lucrărilor licitate în cadrul procedurii, s-a considerat că evaluarea ofertelor necesită o expertiză aprofundată de natură tehnică şi financiară. Întregul proces de evaluare s-a desfășurat sub stricta supraveghere a observatorilor desemnați de Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). Firmele participante au solicitat nu mai puțin de 44 de clarificări la care comisia de evaluare a trebuit să răspundă înainte de încheierea perioadei de depunere a ofertelor. În 26 ianuarie 2018, comisia de evaluare a propus prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor începând cu 1 februarie 2018, datorită faptului că era necesară verificarea unui număr mare de documente în vederea finalizării procedurii. S-a întocmit în acest sens Nota Justificativă nr. 1393/30.01.2018, aprobată de președintele CJ Brașov. Ulterior, după parcurgerea documentelor privind eligibilitatea, comisia de evaluare a trecut la analizarea propunerilor tehnice ale celor șase ofertanți, etapă care a durat până în 16 aprilie 2018. Toate ofertele au fost declarate conforme, nu înainte de solicitarea și primirea de către comisia de evaluare a șase clarificări din partea firmelor”, a declarat Veştea. 

Următoarea etapă a fost evaluarea propunerilor financiare și aplicarea criteriului de atribuire. În această fază, comisia a solicitat clarificări pentru justificarea prețurilor articolelor cuprinse în devizul fiecărei oferte, prin prezentarea conținutului desfășurat al articolelor de deviz și justificarea prețurilor la materiale, manoperă, utilaje și transport. Această etapă s-a încheiat în 4 iunie 2018.

Comisia de evaluare a ofertelor a comunicat ofertanților faptul că propunerile financiare depuse au fost admise la faza de evaluare, conform sursei citate.

De precizat este faptul că potrivit legii achizițiilor publice, aceste trei etape de evaluare a ofertelor (eligibilitate, evaluare tehnică și evaluare financiară) este obligatoriu să se desfășoare succesiv, înregistrându-se astfel o perioadă de timp relativ lung alocat acestei etape a achiziției.

„În condițiile în care prețul cel mai mic a fost criteriul de atribuire a acestui contract, diferența de preț între oferta de pe locul I și cea de pe locul al II-lea a fost de peste 1,4 milioane de lei. În acest moment suntem obligați, conform legii, să așteptăm zece zile de la comunicarea rezultatului final, după care să încheiem contractul cu firma câștigătoare. În acest interval se pot depune contestații, dar având în vedere procedura explicată detaliat mai sus, considerăm că nu există motive obiective de contestare a rezultatului”, a afirmat Adrian Veștea, președintele Consiliului Judeţean Brașov.

Potrivit proiectului, în această etapă de dezvoltare se urmărește realizarea următoarelor obiective: cale de rulare Alfa (cu o lungime de 200 de metri şi o lăţime de 23 de metri, plus acostamente); platforma de îmbarcare-debarcare (care va avea dimensiunea de 135 m/145 m şi va permite staţionarea a trei aeronave de categoria C cu anvergura aripilor de 36 metri); canalizare pluvială pentru obiectivele proiectate și pentru pista de decolare-aterizare existentă; montare tubulatură de balizaj pentru obiectivele proiectate (cale de rulare și platformă); iluminat platformă; elemente de protecție a construcțiilor din banda pistei. Suprafeţele de mişcare aeroportuară vor fi realizate din dale de ciment cu o grosime de 41 de cm. Finanţarea va fi asigurată integral de la bugetul judeţean, iar lucrările vor dura patru luni de la momentul deschiderii şantierului.

În prezent se întocmesc documentațiile pentru demararea procedurii de achiziție pentru Proiectare și execuție a următoarelor obiective: clădire energetică, remiza PSI, posturi control acces, gospodărie de apă, parcare auto şi drum acces terminal – DJ 103C, drumuri tehnologice interioare, împrejmuiri și porți, rețele interioare în aeroport, platforma antisuflu. 

„Se întocmește documentație de prenotificare a Consiliului Concurenței și a Comisiei Europene privind obiectivul de investiții, în urma rezultatelor videoconferinței dintre CJBV și Comisia Europeană din data de 13 iunie. De asemenea, se întocmesc documentațiile pentru contractarea firmelor specializate în realizarea soluției arhitecturale a terminalului aeroportului, precum și planurilor de arhitectură cu indicarea fluxurilor de pasageri și bagaje pentru trafic intern și internațional. În urma finalizării acestei etape se va demara procedura de achiziție pentru proiectare și execuție a terminalului de pasageri. În prezent se poartă discuții cu ROMATSA SA pentru inițierea documentațiilor necesare întocmirii procedurilor de zbor și achiziției echipamentelor de radionavigație”, şi-a încheiat expunerea preşedintele CJ Braşov cu privire la acest obiectiv.

De menţionat este că Adrian Veştea consideră că banii „strânşi” pentru această investiţie ar putea fi suficienţi dacă nu se vor opera noi măsuri fiscale şi dacă nu vor fi piedici venite de la Centru. Consiliul Judeţean a făcut împrumuturi bancare pentru a finaliza aeroportul. Pe scurt, anul acesta se vor realiza căile de rulare, iar anul viitor, terminalul şi turnul de control. Primul avion va decola de la Braşov în 2020, potrivit părerilor optimiste ale lui Adrian Veştea.

CITIȚI ȘI:

BRAȘOV. Ultimele informații despre Aeroport, de la președintele CJ

BRAȘOV. 6,5 milioane de euro rămân exclusiv pentru Aeroport

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate.



 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 10 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9132   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8027   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8083   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0576   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2490   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7310   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5121   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   123.1500   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că USR va decide excluderea din partid a lui Coliban, aşa cum a cerut PSD?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter