myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Pentru că ar fi stat în calea proiectelor pe infrastructură, ONG-urile au fost scoase de pe lista entităților care să se ocupe de protecția mediului

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

„Cenzură şi aservire pentru experţii care protejează natura!”, asta consideră Coaliţia Natura 2000 că se întâmplă, în urma unei ordonanțe de urgență care elimină organizațiile neguvernamentale de la acțiunile de protejare a mediului. 

Prntr-un comunicat de presă, Coaliția Natura 2000 a transmis că priveşte cu îngrijorare decizia Guvernului României de a înlătura rangerii, biologii, ecologii şi silvicultorii din managementul ariilor naturale protejate.

La iniţiativa Ministerului Mediului, Guvernul a votat joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea cadrului legislativ al ariilor protejate*, eliminând organizaţiile non-guvernamentale din lista entităţilor care au grijă de natură. Deşi este legală, decizia a fost luată „pe repede înainte”, fără o consultare prealabilă, fără ca autorităţile centrale să poată justifica natura urgenţei.

Purtătorul de cuvânt a Guvernului a declarat ulterior că „foarte mulţi custozi au creat probleme în realizarea proiectelor de infrastructură", însă justificarea nu este susţinută de date, după cum au afirmat cei de la Coaliția Natura 2000, care au mai precizat că, în mod discreţionar, RNP Romsilva va rămâne administrator în ciuda conflictelor de interese privind exploatarea în parcuri naţionale.

„Într-o democraţie matură, această decizie ar fi produs bucurie, arătând că statul doreşte să îşi asume protecţia naturii. În România zilelor noastre însă, această decizie trădează cenzurarea sau/şi înlăturarea experţilor independenţi care au supravegheat timp de 18 ani pentru ca natura să nu fie distrusă. Adevărul este că organizaţiile non-profit şi non-politice de mediu au adus în atenţia presei şi publicului larg cazuri precum Roşia Montană, Râul Alb sau Defileul Jiului”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Federaţiei Coaliţia Natura 2000.

Numai în ultimii 5 ani, Coaliţia Natura 2000 România a documentat peste 50 de cazuri de încălcare a legislaţiei ariilor protejate, în care funcţionari din structurile statului au „facilitat” avizarea proiectelor cu impact. 

Sursa citată a subliniat că, odată cu preluarea ariilor protejate de la ONG-uri, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate va monopoliza şi „avizul custodelui”, un filtru birocratic care făcea diferenţa între proiectele prietenoase cu mediul şi cele distructive.

„Acest aviz va fi eliberat dintr-un birou lipsit de expertiză în biodiversitate existând riscul de a fi redactat după considerente politice şi nu de mediu. Astfel, Guvernul scoate de la masa discuţiilor administratorii independenţi, care veghează ca dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economică în ansamblu în ţara noastră să se facă asigurând în acelaşi timp condiţii de viaţă de calitate pentru oameni. Ariile protejate sunt esenţiale pentru o dezvoltare durabilă a comunităţilor rurale. Pierderile de mediu şi schimbările climatice ne afectează pe toţi indiferent de opiniile politice, vârstă, venituri sau categorie socială”, se arată în comunicatul citat.

Coaliţia Natura 2000 face apel pentru menţinerea actualului sistem de management şi îşi oferă sprijinul până când ANANP va avea capacitatea tehnică de a proteja natura. 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Dora
0 #1 Dora 22-07-2018 11:31
Nu este doar cenzura, ci macel. Rezultatul va fi ca sute de proiecte de distrugere a ariilor protejate, pe care custozii le-ar fi oprit, vor primi urgent aviz de la matracuca lui Dragnea din fruntea ANANP.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Joi, 23 Sep 2021
Euro   Euro   EUR   4.9490   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2218   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7704   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5640   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2383   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3310   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5304   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că Braşovul are nevoie de o Sală Polivalentă?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

Cele mai comentate

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter