myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Se pot înfiinţa întreprinderi sociale cu fonduri de la UE

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cei care se implică în comunitate și în diferite cauze sociale pot opta pentru a crea întreprinderi sociale, care vor beneficia de fonduri consistente de la Uniunea Europeană și de la Guvernul României. Finanțările nermbursabile care le vor fi acordate pot ajunge până la 100.000 Euro pentru fiecare întreprindere socială lansată. Prin înființarea de întreprinderi sociale se are în vedere și integrarea pe piaţa forței de muncă a persoanelor din grupurile vulnerabile.

Imobiliare.ro

Deputatul PSD de Braşov Roxana Mînzatu ne-a informat că întreprinderile sociale sunt independente de sectorul public și au scopul de a servi interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale ale membrilor, prin producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări. Aceste întreprinderi, atestate ca fiind sociale, contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale, inclusiv prin implicarea unor persoane aparţinând unor grupuri vulnerabile în activităţi cu caracter social şi economic, potrivit sursei citate.

Semnificaţia juridică 

„Ce înseamnă o întreprindere socială? Opțiunile sunt numeroase, depinde de scopul social urmărit: societăţile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociaţiile şi fundaţiile, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societăţile agricole, orice alte categorii de persoane juridice, care prin actele de înfiinţare şi funcţionare demonstrează faptul că activitatea desfăşurată are scop social, federaţiile şi uniunile persoanelor juridice prevăzute mai sus. Ministerul Fondurilor Europene a lansat o sesiune de finanțare prin care oferă 70 milioane de euro organizațiilor care doresc să susțină crearea de întreprinderi sociae în România. Acestea pot depune cererile lor de finanțare până în 27 noiembrie 2018”, a explicat Roxana Mînzatu.

O dată aprobate de Ministerul Fondurilor Europene, organizațiile vor deveni ele însele surse de finanțare și se vor numi „administratori de grant”. Fiecare dintre organizațiile selectate trebuie să își asume că va instrui cel puțin 60 de persoane în antreprenoriat social. Mai apoi, în urma unui concurs, vor selecta minimum 10 întreprinderi sociale pe care le vor subvenționa pentru a se lansa în activitate, entități care vor trebui să funcționeze minimum 24 luni.

Administratorul schemei se va asigura de faptul că fiecare întreprindere  socială finanțată dobândește, de la AJOFM, un atestat de întreprindere social, în termen de maximum 4 luni de la semnarea contractului de subvenție cu aceasta.

Condiţii

Întreprinderile sociale nou înființate vor putea funcționa atât la oraș cât și în mediul rural. Fiecare întreprindere socială care va primi subvenție va trebui să angajeze, cel târziu la 3 luni de la semnarea contractului de subvenție, cel puțin 2 persoane. Cu cât numărul de locuri de muncă create e mai mare, cu atât crește subvenția primită: maxim 55.000 euro, cu minimum două locuri de muncă create, între 55.000 euro și 70.000 euro la minimum trei locuri de muncă create, între 70.000 euro şi 85.000 euro dacă vor fi create patru locuri de muncă, între 85.000 euro şi 100.000 euro pentru minimum 5 locuri de muncă create.

„Acordarea acestor sume se va realiza pentru punerea în aplicare a planului de afaceri cu care a fost selectat. Întreprinderile sociale pot furniza multe din serviciile necesare unei comunități, a unor grupuri vulnerabile și pot integra pe piața muncii categorii de angajați dezavantajați. Iar această oportunitate de finanțare, parte din Programul Operațional Capital Uman, este valoroasă”, a transmis Mînzatu.  

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Ma, 25 Iun 2019
Euro   Euro   EUR   4.7205   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1484   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2885   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.2506   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2276   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1482   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4136   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   145.6100   Scădere
Anunturi MyTEX

Va câştiga România partida cu Germania din semifinalele Euro U21?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter