myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Fostul cinematograful Popular va deveni un centru de festivităţi

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Fostul cinematograf Popular din Braşov a intrat în reabilitare de câteva luni. Primarul George Scripcaru a verificat, ieri, stadiul lucrărilor la acest imobil care face parte dintr-un proiect mai amplu de readucere în viaţa culturală a oraşului a fostelor cinematografe.

Amintim că primul care a intrat în acest proiect este fostul cinematograf Patria, care a devenit sală de concerte şi cinematecă, după care, în luna iulie s-a semnat contractul pentru fostul cinematograf Modern, iar în septembrie, pentru Astra.

„Mă bucur că am ajuns în această etapă în care, deja, la Modern şi Popular au început lucrările de reparaţii, iar la fostul cinematograf Astra şi la fosta clădire Bancorex, de pe str. Michael Weiss, colţ cu Republicii, suntem în faza de proiectare, cu promisiunea din partea contractanţilor că până la sfârşitul anului vor începe lucrările. Consider că pentru a putea dezvolta viaţa socială şi culturală a unui oraş este necesar nu numai să finanţezi instituţiile de cultură şi proiectele culturale - ceea ce noi facem prin alocare de fonduri bugetare şi prin Ghidul de finanţare al proiectelor culturale - ci trebuie să asiguri şi infrastructura necesară. Prin aceste investiţii încercăm să creăm o serie de centre de petrecere a timpului liber în cât mai multe zone ale oraşului. Avem sală de concerte şi cinematecă la Patria, vom avea, la Modern, un centru cultural dedicat în principal copiilor, iar Popularul sper să devină un punct de atracţie pentru ceea ce înseamnă industria de spectacol”, a declarat edilul.

Valoarea contractului de reabilitare a fostului cinema Popular se cifrează la 7.888.534,99 lei, costurile fiind suportate de la bugetul local, cu termen de finalizare octombrie 2020. 

Lucrări ample

Conform proiectului, pentru consolidare structurală se vor executa lucrări de subzidire a fundaţiilor existente până la adâncimea de -0.90 cm de la cota terenului natural pe zona fară subsol si -0.90 cm sub pardoseala de la subsol. Totodată, se va realiza o cămăşuire cu o grosime de 20 cm.

Constructorul a specificat că intervenţiile asupra faţadelor se fac cu un dublu rol, atât de consolidare pentru realizarea golurilor de evacuare, cât si pentru reabilitarea acestora. 

În subsol se reorganizează spaţiile existente, făcându-se o nouă legătură, pe sub una din scările existente, cu sala de proiecţie, menţinându-se funcţiuni cum ar fi centrala termică, spaţii de depozitare, oficiu, vestiare cu grupuri sanitare, cu o legătură directă din sală şi separată, cu exteriorul clădirii, pe lângă scara de acces a locatarilor din curte.

La parter, accesul se face prin zona de primire-recepţie, către sala de proiecţie, deservită de grupuri sanitare şi garderobă, la care se adaugă două baruri şi o zonă de mese, către ieşirea din spate, unde se afla şi terasa.

La supantă (platformă situată la nivel intermediar, între două etaje, pe o parte din suprafaţa incintei, mezanin), accesul se face prin două scări balansate, unde se află situat spaţiul de proiecţie, şi lojă, organizată în două trepte.

Totodată, se au în vedere reţelele de alimentare cu apa potabilă, precum şi cele exterioare de canalizare. 

„Pentru prepararea apei calde menajere, din cauza traseelor lungi şi dificile dintre centrala termică şi obiectele sanitare, au fost prevăzute, local, încălzitoare instant, amplasate deasupra ficărui lavoar şi pe peretele opus duşurilor, în camera alăturată. Pentru asigurarea microclimatului necesar bunei desfăşurări a activităţilor din cadrul Cinematografului Popular şi pentru o dimensionare corectă a echipamentelor, s-au stabilit temperaturile şi schimburile orare de aer necesare pentru fiecare încăpere în parte, conform normelor în vigoare”, a arătat constructorul, despre partea de instalaţii sanitare.

Pentru realizarea condiţiilor necesare bunei desfăşurări a activităţilor din interiorul Sălii de Cinematograf şi din hol, s-a proiectat o instalaţie de ventilaţie şi climatizare, cu aport de aer proaspăt. 

De asemenea, se va realiza o instalaţie de iluminat  general şi ambiental, cu ajutorul corpurilor de iluminat fluorescente şi LED de tip plafonieră/aplică, iar iluminatul exterior se va face utilizând corpuri de iluminat tip proiector.

Un complex festiv

După finalizarea lucrărilor, fostului cinematograf Popular îşi va păstra funcţionalitatea, după am specifica deja, la o capacitate de 175 de persoane. Dar aici vor putea fi susţinute şi spectacole, o sală fiind prevăzută în acest sens,  inclusiv pentru teatru interactiv, prin reamplasarea scaunelor. De asemenea, va fi amenajată o sală de dans sportiv sau de societate, beneficiind de vestiarele din subsol, pentru un număr de 175 persoane, sală de prezentări de modă, cu participarea publicului, sală de festivităţi, cu ring de dans şi scenă, aceasta din urmă pentru maximum 126 persoane, precum şi sală pentru evenimente mondene, cu mese de câte opt persoane şi scenă, pentru cel mult 148 de persoane.

Proiecţia filmelor din cinematograf se face atât în interiorul sălii, cât şi în exteriorul acesteia, cu ajutorul unor ecrane mobile şi a aparatelor de proiecţie aferente. 

În exteriorul clădirii se organizează o terasă, care, în funcţie de eveniment, poate deveni o scenă în aer liber, pe fundalul căreia se pot face proiecţii, care pot fi vizualizate din toată zona cuprinsă între terasa şi pârăul Graft.

A fost odată

Imobilul cu amplasamentul în Braşov, str. Mureşenilor nr.7 a fost construit în anul 1911 şi a avut funcţiunea de clădire culturală, pentru o perioadă şi de cinema. Construcţia, cunoscută de braşoveni şi de Casa Meşteşugarilor, era amenajată pentru întâlnirile meşteşugarilor şi folosită pentru expunerea obiectelor acestora, ulterior transformată şi amenajată pentru funcţiunea de cinematograf. În timp a mai fost închiriată către diferiţi beneficiari, care au modificat gradenele şi scena, au realizat amenajări suplimentare, nedefinitorii pentru destinaţia iniţială. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Joi, 21 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8738   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0148   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5099   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5251   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2310   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1808   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4919   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.4100   Scădere

LINK


Tradesilvania
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că actuala administraţie locală va rezolva problema reţelelor supraterane?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter