myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Ghidul intervențiilor pentru creșterea confortului arhitectural-ambiental al clădirilor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Anul 2018 este Anul European al Patrimoniului, iar Municipiul Brașov dorește să înceapă un program structurat pentru reabilitarea și întreținerea patrimoniului construit al orașului. Ideea este de a salva şi conserva patrimoniul orașului pentru locuitorii și istoria orașului, dar și pentru cei care vizitează orașul și contribuie la dezvoltarea industriei turistice și a economiei locale.

În acest scop, Primăria Municipiului Brașov a încheiat un parteneriat cu Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității pentru elaborarea procedurii de aplicare a legii, testarea ei pe un program pilot în cursul anului 2018 și realizarea unui sistem de monitorizare permanentă a stării clădirilor. Grupul de lucru pentru elaborarea procedurii este format din reprezentanți ai Direcției Arhitect Șef din Primăria Brașov, ai Direcției Județene de Cultură Brașov și arhitecți specializați pe reabilitarea patrimoniului.

Legea nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor a fost completată și modificată prin Legea nr. 166/2016, care prevede cadrul legal pentru intervențiile asupra patrimoniului istoric al localităților. Intervențiile pentru repararea anvelopelor clădirilor se fac de către proprietari (persoane fizice, persoane juridice sau instituții publice) și pot beneficia de cofinanțare din bugetul local de 50 % din valoarea intervenției.

Conform prevederilor legii, în cursul anului 2018 au fost elaborate cele trei documente necesare pentru implementare: inventarul clădirilor pentru zona prioritară de intervenție nr. 1 – centrul istoric-Cetatea Brașovului, zonele prioritare de intervenție în zona de protecție de arhitectură a municipiului Brașov şi regulamentul de aplicare a Legii 153/2011 completată și modificată prin Legea nr. 166/2016. 

„La începutul anului 2019, pe baza experienței municipiului Brașov privind implementarea legii, vom elabora Ghidul intervențiilor pentru creșterea confortului arhitectural-ambiental al clădirilor, adresat proprietarilor și instituțiilor implicate în procedură. Partenerul AIDC coordonează activitățile de informare a publicului, consultările privind implementarea programului pilot și elaborarea Ghidului. Până la sfârșitul anului 2018 va fi elaborat Planul multianual de finanțare a intervențiilor pentru salvarea și conservarea patrimoniului construit al municipiului Brașov, care va prevedea alocări anuale cu destinație specială pentru implementarea Legii 166/2016. În luna martie 2019 procedura și Ghidul vor fi distribuite ca exemplu de bună practică, ce poate fi preluată și implementată imediat,  la 41 Consilii Județene și la 41 municipii capitale de județ”, se arată în raportul de specialitate la proeictul de hotărâre al Consiliului Local privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor,  pentru zona de protecție de arhitectură a municipiului Brașov.  

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Joi, 16 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8429   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.2521   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3298   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4975   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2480   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1417   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4761   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.7600   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că situaţia îmbolnăvirilor cu Covid-19 la Braşov se va înrăutăţi?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter