myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sindicaliștii din penitenciare îl atacă din nou pe Tudorel Toader

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis astăzi un comunicat de presă prin care îl acuză pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, că „dezinformează în legătură cu recursul compensatoriu”.

Reacția vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat sub guvernarea anterioară, iar propunerea legislativă a fost transmisă de Guvern către Senat înainte ca el să fie numit ministru.

„Pe fondul disputei create între Tudorel Toader, actualul ministru al Justiției și Raluca Prună, fost ministru al Justiției, referitor la inițiativa privind Legea cunoscută a fi a „recursului compensatoriu” facem următoarele precizari: Proiectul inițiat de către Raluca Prună în mandatul Dacian Cioloș este substanțial diferit față de cel adoptat în Guvern în mandatul Sorin Grindeanu la 31 ianuarie 2018, și prezentat de catre ministrul Florin Iordache ca parte a unui pachet care includea, la acea vreme, și grațierea unor pedepse . Cele doua forme sunt disponibile pe site-urile Ministerului Justiției și Parlamentului. În concluzie, ministrul Tudorel Toader dezinformează”, potrivit comunicatului de presă.

Sursa citată continuă precizând că, din stenogramele de ședință ale comisiilor și plenului parlamentar rezultă, fără echivoc, faptul că Ministerul Justiției, în mandatul Tudorel Toader, a susținut proiectul propus de Guvern la 31 ianuarie 2018 și modificările de esență propuse și aprobate de către coaliția majoritară, insistând chiar prin secretarul de stat Mariana Moț că astfel procedura ar fi mai clară. Față de varianta inițială au fost operate în procedură de urgență modificări de substanță în Comisia Juridică de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, fără ca reprezentantul Ministerului Justiției să formuleze obiecții.

În comunicatul la care facem referire se mai precizează că aceste modificări au denaturat semnificativ proiectul de act normativ prin:

- schimbarea referinței de suprafață de la 3 mp la 4 mp/deținut. Astfel, s-a creat o aparență a supra-aglomerării. La 3 mp/deținut sistemul penitenciar avea un grad de aglomerare de 104,7% conform raportărilor Conisliului Europei. De precizat că CEDO se raportază tot la 3 mp.

- introducererea unor conditii alternative (nu cumulative) extrem de imprecise in definirea conditiilor imporprii de detentie, asigurându-se extinderea forțată a ariei de aplicare. Dacă această lege s-ar aplica și românilor plătitori de taxe, practic, majoritatea spațiilor de locuit din România ar fi în condiții improprii.

- extinderea spațiului de referință de la nivelul camerei de deținere la nivelul corpului de detenție, ceea ce a dus la situații absurde în care pentru o singură cameră în condiții improprii, corpuri întregi sunt declarate improprii. În acest fel au beneficiat și deținuții-vip care de regulă au fost cazați în camere spațioase și bine dotate.

„Am formulat obiecții față de proiectul inițial, iar ministrul Raluca Prună a participat direct la discutarea acestora. Motivul principal este că proiectul pornește de la o premisă greșită, acea că trebuie recompensați infractorii, și că CEDO solicită îmbunătățirea condițiilor de detenție nu favorizarea infractorilor. Înainte și după aplicarea legii am avertizat în legătură cu efectele negative asupra criminalității și am cerut abrogarea de urgență a acestei aberații legislative. Ministrul Toader a susținut însă în mod constant această lege și chiar a propus ca și deținuții care între timp s-au liberat să fie compensați financiar cu sume cuprinse între 5 - 8 euro/zi de detenție. În concluzie, fără să uităm problemele din mandatul Raluca Prună pentru care am și ieșit în stradă dealtfel, constatăm că ministrul Tudorel Toader își păstrează neplăcutul obicei de a dezinforma opinia publică”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor din penitenciare.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 05 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9264   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8175   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8439   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0450   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2503   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7386   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5188   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.8100   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că autorităţile ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea natalităţii?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter