myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAŞOV. Patru clădiri vechi din zona istorică vor fi reabilitate cu sprijin financiar de la bugetul local

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Asistăm la o nouă încercare a municipalității de a-i impulsiona pe proprietarii de clădiri din zonele protejate - istorice sum sunt cunoscute de toată lumea, să îmbunătățească aspectul imobilelor care le aparțin, foarte multe în stare avansată de degradare, dar pe cât posibil să păstreze elementele arhitecturale originale. Știut fiind că orice lucrare de acest gen este costisitoare, municipalitatea este dispusă să ajute brașovenii cu bani în acest sens, cu până la jumătate din suma necesară, bani care vor fi recuperați ulterior de la proprietari. 

Arhitectul șef din cadrul Primăriei Brașov, Marilena Manolache, ne-a oferit detalii despre aceste planuri, în conferința de presă susținută joi.

Astfel, am fost anunțați că, la acest moment, este în desfășurare un proiect pilot de anvelopare a patru clădiri din Centrul Istoric al Brașovului, selectate după anumite criterii, iar dacă va avea succes, proiectul va fi extins în anii următori. Este vorba despre case vechi la adresele: strada Sf. Ioan nr. 10 (unde lucrările au început încă de anul trecut, pe banii proprietarilor), Piața Enescu nr. 6, strada Michael Weiss nr. 35 și strada George Barițiu nr. 28. 

„În cursul anului 2018 a fost derulat un proiect prin fondul pentru inovare civică, de către Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității și Primăria Brașov, în cadrul căruia s-a realizat o procedură pentru aplicarea Legii 153/2018, care o completează pe cea din 2016, care permite ca administrațiile locale să contribuie la îmbunătățirea calității arhitecturale a anvelopelor clădirilor, ajutând proprietarii din zona protejată să demareze atât autorizarea, cât și executarea lucrărilor. Pentru a pune în plan această legislație, anul trecut a fost aprobată, la nivelul Consiliului Local Brașov, procedura de lucru și un proiect pilot care cuprinde cele patru clădiri. Acestea pot beneficia inclusiv de bani din partea municipalității, cu condiția să aibă structura solidă”, a precizat Marilena Manolache. 

 

Vechi, originale, dar degradate

Cele patru case enumerate au câteva caracteristici comune care au dus la selectarea lor în acest poiect pilot. În primul rând s-a luat în considerare numărul mic de proprietari, faptul că sunt clădiri din secolele XVIII- XIX și că se află în zonele intens tranzitate de turiști. Spre exemplu, după cum a menţionat sura citată, pentru clădirea de pe strada Michael Weiss nr. 35, proprietarii nu s-au pus niciodată de acord asupra reparării, deși este într-o stare avansată de degradare, însă reprezintă un proiect cu arhitectură valoroasă. Imobilul de pe strada Gheorghe Barițiu nr. 28, care este monument istoric aflat în apropierea Bisericii Negre, are toate elementele arhitecturale originale, de asemenea deteriorate.  

„Amintim că, în cadrul programului de reabilitare a clădirilor istorice, anul trecut s-a făcut un inventar al zonelor şi am stabilit clădirile incluse în programul pilot, iar pentru acest an sunt programate lucrările şi modificarea regulamentului sau a procedurilor”, a adăugat aritectul șef. 

Suma totală alocată de municipalitate ca și contribuție la acest proiect este de aproximativ 400.000 de lei și reprezintă aproximativ 50% din valoarea estimată a lucrărilor pentru toate cele patru imobile.

 

Amenzi pentru clădirile neîngrijite 

În contextul noii legislații și a regulamentului menționat, proprietarii care doresc să își reabiliteze fațadele imobilelor beneficiază de o serie de facilități în obținerea avizelor necesare, precum și de o scutire ulterioară, pentru cinci ani, la impozitul pe clădiri. De asemenea, pot beneficia și de susținerea municipalității, din punct de vedere financiar. În schimb, clădirile neîngrijite din Centrul Istoric vor fi impozitate, începând cu anul viitor, cu 500% mai mult decât în prezent și se poate ajunge și la amenzi de până la 8.000 de lei în unele cazuri.

După cum a specificat Marilena Manolache, programul de reabilitare va continua și în următorii doi ani. 

„Municipalitatea vine în sprijinul cetățenilor, dar și aceștia trebuie să fie conștienți că au la rândul lor obligația de a întreține clădirile pe care le dețin. Totodată, recomandarea noastră este ca, atunci când aleg firma care să execute lucrările, să fie atenți la experiența pe care o are în reabilitarea clădirilor monument istoric, pentru că lucrările trebuie să fie corect executate”, a subliniat Marilena Manolache. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Lun, 06 Apr 2020
Euro   Euro   EUR   4.8280   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4671   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4926   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5696   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2410   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1671   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4685   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.3500   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că se justifică o eventuală decizie de a plasa oraşul Braşov în carantină?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter