myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Fonduri nerambursabile alocate de Administraţia Fondului de Mediu pentru ecologizarea gropilor de gunoi poluante

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Administrația Fondului pentru Mediu a lansat recent programul prin care alocă fonduri nerambursabile de la bugetul de stat pentru ca autoritățile locale rămase în urmă la acest capitol să închidă și să ecologizeze gropile de gunoi poluante, potrivit anunţului făcut de deputatul PSD Braşov Roxana Mînzatu.

În unele zone din țară, după cum a spus sursa citată, Consiliile Județene nu au fost capabile să atragă fondurile europene disponibile în exercițiul 2007-2013 pentru gestionarea deșeurilor, motiv epntru care depozite cu termen de închidere 2009 nu au fost închise nici până azi, ajungându-se la declanșarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, procedură care conduce la plata de amenzi usturătoare.

„Guvernul României, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, vine în întâmpinarea autorităților locale care nu au închis depozitele de deșeuri neconforme ce aveau termen de închidere 2009. În exercițiul financiar 2007-2013 au existat fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru fiecare județ, fonduri care ar fi trebuit accesate prin Consiliile Județene, pentru problematica deșeurilor. Unele județe, cum a fost și Brașovul, au ratat cu totul accesarea acestor fonduri, lăsând localitățile cu gropi neconforme fără soluție și, mai ales, lăsându-le în risc să plătească costurile amenzilor de infringement”, a declarat Roxana Mînzatu.

100 de milioane de lei este suma pusă la dispoziția autorităților publice pentru a închide depozitele care fac obiectul procedurii de infringement, a adăugat social-democrata.

„Brașovul este județul cel mai ajutat prin acest program de finanțare în valoare de 100 milioane lei. Localități precum Brașov, Râșnov, Făgăraș, Victoria, Codlea  sunt vizate de infringement și, de aceea, sunt eligibile pentru a obține finanțarea necesară închiderii și ecologizării depozitelor neconforme de deșeuri. Este de apreciat că unele primării au pornit, cu resurse locale, procedurile pentru închidere. Dar, prin această finanțare punctuală de la Guvern, toate primăriile vizate de infringement pe deșeuri pot finaliza toate lucrările rapid și pot evita amenzile de la Comisia Europeană. Încă de la începutul mandatului de deputat am acordat tot sprijinul autorităților din Brașov pentru a asigura accesarea de fonduri pentru aceste obiective, în special prin reuniunile comune cu Ministerul Fondurilor Europene și cu Ministerul Dezvoltării, atât la București cât și la Brașov. Sper în continuare că măcar în actuala programare financiară, județul Brașov va reuși să acceseze cele circa 20 milioane de euro fonduri europene, rezervate sistemului de gestionare a deșeurilor în județul Brașov, disponibile în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare”, a adăugat Roxana Mînzatu.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare de către autoritățile locale are loc în perioada 10 Aprilie - 10 Iunie 2019. Autorităților publice locale li se poate acorda un avans de maximum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile totale - pentru execuţie lucrări/furnizare de echipamente şi utilaje.

Din categoria cheltuielilor eligibile fac parte: studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuţie, construcţii şi instalaţii, utilaje şi echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj, precum şi montajul acestora, lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier, dirigenţia de şantier, TVA aferentă proiectului în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale, cheltuieli diverse şi neprevăzute. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 11 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9202   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0467   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7275   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5150   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2286   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3447   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5156   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   142.0300   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că se va realiza vreodată podul hobanat din zona Sălii Sporturilor?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter