myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Sondaj de opinie la BRAȘOV. Despre modificările la Codurile penale aprobate de Camera Deputaților și atacate din nou la CCR

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Camera Deputaților a adoptat, în 24 aprilie, proiectul de modificare a Codului penal în forma aprobată de Senat, precum și modificările la Codul de procedură penală, eliminând mai multe articole declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Opoziția a anunțat că va ataca, din nou, la Curtea Constituțională, cele două acte normative. (C.V.)

Imobiliare.ro

Vă prezentăm câteva opinii pe marginea acestui subiect: 

 

„Obsesia PSD de slăbire a luptei anticorupţie”
 
Adrian Veștea, președinte al CJ Brașov, președintele PNL Brașov: 
„Modificarea Codurilor Justiţiei denotă, o dată în plus, obsesia partidului condus de Liviu Dragnea de a îngreuna misiunea celor care luptă împotriva infracţiunilor, îndeosebi a corupţiei, şi a le face infractorilor viaţa cât mai uşoară. Acţiunea aceasta a PSD, cu sprijinul aliaţilor din Parlament, ignoră doleanţele unei mari părţi din societatea românească, ignoră poziţia asociaţiilor de magistraţi şi pe cea a  Comisiei Europene, care s-a exprimat nu o dată că modificarea legislaţiei privind Justiţia trebuie făcută cu o consultare prealabilă a experţilor CE sau a unui organism independent, cum este Comisia de la Veneţia. De asemenea, şi ultimul raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare oferă recomandări în acest sens, însă cei din conducerea PSD au decis să ignore orice le contrazice planurile referitoare la slăbirea luptei anticorupţie”. (C.V.)
 

„Asalt asupra stabilității justiției”

Gabriel Andronache, deputat PNL Brașov: „PSD își continuă, neîntrerupt, asaltul asupra stabilității justiției. Modificarea Codurilor face parte din acest plan sinistru prin care magistrații vor fi puși în imposibilitate de a-și îndeplini funcția, aceea de a apăra valorile unei societăți democratice și ordinea constituțională. «România, raiul infractorilor» este noul slogan electoral PSD. PNL a contestat la Curtea Constituțională legile de modificare ale Codului Penal și de modificare a Codului de Procedură Penală. Am contribuit la redactarea noii sesizări la Curtea Constituțională asupra legilor care modifică Codurile și am arătat prin sesizare că dispozițiile legii fundamentale sunt încălcate, în special cele care privesc statul de drept, principiul legalității și cel al securității juridice.” (C.V.)

 

„Se dorește blocarea procesului legislativ”

Daniel Zamfir, senator ALDE Brașov: „Nu cred că mai este vreun secret pentru nimeni faptul că toate acțiunile grupului organizat Iohannis-PNL-USR urmăresc doar blocarea procesului legislativ. Acum, că vorbim de modificările la Codurile penale, avem de aface, din nou, cu dublu limbaj din partea lor. Modificările care au fost votate au fost cele cerute de CCR încă de acum doi ani de zile, iar altele au fost chiar propuse de PNL și care au trecut de CCR. Sigur, după ce Ludovic Orban a fost «grațiat» de DNA săptămâna trecută, avem și explicația zgomotului permanent pe care îl face conducerea PNL. Este de neimaginat cum a ajuns PNL partidul care să încurajeze delațiunea și să apere abuzurile! L-aș întreba pe Ludovic Orban, cât de corect este că peste 800 de primari PNL care au dosare la DNA pe abuz în serviciu și făcute de Curtea de Conturi, sunt lăsați de izbeliște, o mare parte dintre ei fiind victime ale abuzurilor, iar el, numai el, a ieșit «basma curată»?” (C.V.)

 

„Codurile trebuiau demult modificate”

Vladimir Ciolacu, avocat în Baroul Brașov: „Aș spune în primul rând că politica penală a unei țări este făcută de puterea legislativă, nu de cea executivă și nici de cea judecătorească. În al doilea rând, aș sublinia că posibilitatea opoziției de a ataca un proiect înainte de promulgare face parte din procedurile democratice. Atâta vreme cât căile constituționale sunt urmate, nu cred că cineva ar trebui să obiecteze. În al treilea rând, trebuie subliniat că, pe de o parte, codurile trebuiau demult modificate ca urmare a zecilor de decizii ale Curții Constitutionale prin care o parte importantă a textelor a fost declarată neconstituțională. Pe de altă parte, și Înalta Curte a simțit nevoia să intervină de nenumărate ori prin pronunțarea unor recursuri în interesul legii sau prin pronunțarea unor decizii pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Atât deciziile CCR cât și ale ICCJ ne arată că modificările erau necesare. Să ne aducem aminte, totuși, că aceste coduri sunt cele care au generat cele mai multe probleme în practică, acesta fiind motivul pentru care CCR și ICCJ au intervenit. Dintr-un alt punct de vedere, aș constata că există o vie dezbatere în spațiul public cu privire la aceste modificări, însă de cele mai multe ori, persoanele care opinează nu au pregătire de specialitate și nici exercițiul practic. Atâta vreme cât un proiect de lege trece prin Parlament și ajunge să fie promulgat, el trebuie să fie aplicat. Comentariile asupra corectitudinii sau incoerenței pot fi făcute, însă trebuie să înțelegem cu toții că democrația așa funcționează. Majoritatea parlamentară își impune punctul de vedere, iar opoziția poate uza de mijloacele puse la dispoziție de Constituția României. Cel puțin mie, modificările nu mi se par atat de spectaculoase astfel încât să genereze o vie emoție la nivelul întregii societăți și nici măcar nu s-a intervenit asupra tuturor articolelor unde ar fi trebuit să se intervină. Dar voi fi consecvent punctului de vedere exprimat mai sus, conform căruia, dupa publicarea în Monitorul Oficial, legea trebuie aplicată și nu comentată. Așa este normal într-o democrație!”. (C.V.)

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
Imobiliare.ro

Poza zilei

 

Video-ul zilei

 

Citește ziarul

Radio TexFm


Anunturi MyTEX
Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Joi, 21 Noi 2019
Euro   Euro   EUR   4.7808   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3144   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.5850   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.3531   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2478   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2435   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4444   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   143.1700   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că prezenţa în turul 2 la alegerile prezidenţiale va fi mai mare decât cea înregistrată în primul tur?

Cele mai comentate

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter