myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Deputatul USR BRAȘOV Tudor Benga a anunțat măsurile pentru votul diasporei

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Săptămâna 24 – 28 iunie a fost una plină pentru Comisia specială pentru modificarea legislației electorale, structură al cărei secretar este deputatul Tudor Benga, coordonator al Departamentului de reformă electorală din USR.

MyTex - Stiri Online Brasov

Propunerea legislativă a fost finalizată joi seara de comisia specială, în aceeași zi fiind introdusă în circuitul parlamentar.

„După ședințe zilnice, la finalul zilei de joi, am conturat o propunere legislativă care, deși nu este perfectă, este un potențial pas înainte. Spun potențial pentru că, în timpul dezbaterilor în cele două camere ale Parlamentului, ea poate fi modificată, pot fi aprobate amendamente. Zilele următoare va intra, probabil, în regim de urgență, în dezbaterea celor două camere ale Parlamentului României, inclusiv la comisiile de fond. Este posibil ca, la începutul săptămânii, legea fie votată de Senat, iar miercuri seara de Camera Deputaților”, a anunțat deputatul USR Brașov, Tudor Benga, în conferința de presă susținută vineri la Brașov. 

Deputatul a adăugat că scopul principal al acestei comisii este de a elabora o propunere legislativă care să rezolve, pe cât posibil, problemele votului din diaspora, identificate la scrutinul din 26 mai, dar nu numai atunci.

Măsurile propuse de comisie

În ceea ce privește votul anticipat, în diaspora se va vota de vineri, de la ora 12.00, până duminică, la ora 21.00.

Totodată, începând cu alegerile prezidențiale din acest an, se va putea vota prin corespondență, procedura fiind similară cu cea de la alegerile parlamentare din anul 2016.  

Potrivit lui Benga, a fost stabilit un set de măsuri de îmbunătățire a fluxului de alegători: „Una dintre cele mai importante modificări este automatizarea modului de completare a listelor suplimentare. După cum știm, procedura clasică de înscriere a alegătorilor pe listele suplimentare dura extrem de mult, pentru că se făcea cu pix și hârtie. La alegerile prezidențiale, se va scana buletinul, iar prin această scanare, se vor prelua toate datele de identificare ale alegătorului, respectiv nume, prenume, numărul și seria actului de identitate, CNP, domiciliul. Aceste date vor fi introduse automat în sistem. Apoi, ca să nu se piardă semnătura, acest lucru se va face pe un PAD, similar celor de la bănci, unde se dau specimene de semnătură. Practic, procedura va fi automatizată și noi credem că, în acest mod, se va asigura un flux îmbunătățit”.

O altă măsură stabilită de comisie a vizat situația persoanelor care sunt la coadă, în afara secției, la ora 21.00, când se închid secțiile de votare. „Toți cei care, la ora 21.00, sunt la rând în exteriorul secției de votare pot vota. Un membru al secției va merge afară pentru a vedea care este ultima persoană aflată la rând la ora  21.00 și de acolo va stabili ordinea în care oamenii vor intra în secția de votare. Votul se va putea prelungi doar până la ora 23.59. Mai mult nu se poate, pentru că s-ar schimba ziua de votare”, a mai declarat Benga.

O altă măsură stabilită de comisiei este aceea că Ministerul Afacerilor externe va fi obligat să ceară, de la statele gazdă, date despre românii care locuiesc în respectiva țară, astfel încât autoritățile române să aibă o evidență cât mai clară. „Credem că, în acest mod, cresc șansele să avem o imagine mult mai clară privind numărul real al românilor din statele principale în care merg aceștia, ceea ce ne va permite să dimensionăm corespunzător numărul de secții de votare”, a continuat Tudor  Benga.

Deputatul USR, Tudor Benga, consideră că, dacă legea va trece în forma agreată de comisia specială, ea va aduce îmbunătățiri semnificative procesului electoral. „Au fost niște negocieri dure și lungi, în care nimeni nu a obținut tot ce și-a dorit, dar cred că implementarea măsurilor adiționale ar trebui să rezolve într-o măsură semnificativă problemele apărute la ultimele scrutinuri. Nu le va rezolva pe toate și, în continuare, va conta mult și modul în care Guvernul României se va folosi de instrumentele pe care noi le-am pus la dispoziție”, a încheiat deputatul USR Brașov, Tudor Benga.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Insigra Angajeaza

Curs BNR

Mie, 03 Iun 2020
Euro   Euro   EUR   4.8398   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3112   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4325   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4819   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2477   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1924   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4745   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.9800   Scădere
Anunturi MyTEX

Sunteţi de acord cu anularea festivalului „Cerbul de Aur”?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter