myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Proiecte în valoare de 3,5 milioane de lei în domeniul culturii, sportului și cultelor, finanțate de Consiliul Județean

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În cursul acestui an, Consiliul Județean Brașov a lansat mai multe programe de finanțare nerambursabilă în domeniile cultură, sport și culte, acordând granturi ofertelor culturale propuse de ONG-uri și instituții publice, proiectelor sportive ale cluburilor și asociațiilor sportive, precum și lucrărilor de reabilitare a unităților de cult din județ.

Potrivit vicepreședintelui Consililui Județean Brașov, Toaso Imelda, care a ținut marți o conferință de presă pe această temă, o noutate în anul 2019 a Programului judeţean pentru finanţarea nerambursabilă din bugetul propriu al judeţului Braşov a proiectelor culturale a reprezentat-o separarea beneficiarilor eligibili ai finanțării, în beneficiari de drept public (instituții publice de cultură, autorități ale administrației publice locale) și beneficiari de drept privat (ONG-uri), fiind create două programe de finanțare distincte.

Astfel, din bugetul total de 3,5 milioane de lei, au fost finanțate proiecte în cadrul a cinci programe. 

Bugetul pentru „Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul propriu al județului a proiectelor culturale pe anul 2019 – Beneficiari de drept public” a fost de 450.000 de lei. 14 entități publice au depus proiecte, toate fiind declarate admise, iar totalul finanțărilor acordate a fost de 209.054,87 lei. Pentru bugetul neutilizat a fost lansat al doilea apel de proiecte, care are termen-limită de depunere ziua de 25 iulie 2019, ora 16:00.

Bugetul programului destinat finanțării proiectelor culturale ale ONG-urilor a fost de 1.150.000 lei. La fel ca anul trecut, au fost disponibile două axe de finanțare: una destinată proiectelor cu un buget de peste 200.000 de lei, pentru care finanțarea nerambursabilă asigurată de CJ Brașov a fost de maximum 100.000 de lei, și alta pentru proiecte cu un buget de până la 200.000 de lei, pentru care finanțarea nerambursabilă acordată a fost de maximum 50.000 de lei. 

24 de proiecte dintre cele 36 depuse au obținut peste 70 de puncte – reprezentând punctajul minim pentru ca un proiect să devină finanțabil. Dintre acestea, doar 19 s-au înscris în bugetul de 1.150.000 lei alocat acestui program. În consecință, autoritatea contractantă a luat decizia realocării unor sume neutilizate în cadrul altor programe, respectiv suplimentarea cu 300.000 de lei a bugetului proiectelor culturale depuse de ONG-uri. Astfel vor beneficia de finanțare nerambursabilă toate cele 24 de proiecte care au îndeplinit criteriul privind punctajul minim.

Pentru finanțarea proiectelor destinate sporturilor olimpice a fost propusă în bugetul județului pe anul 2019 suma totală de 600.000 de lei. Toate cele nouă proiecte depuse au primit finanțare, fiind atribuită suma totală de 389.129,21 lei.

„Amintim noutatea acestui an, și anume faptul că unele schimbări legislative din anul 2018 au modificat categoria solicitanților eligibili pentru programele dedicate proiectelor sportive, în sensul că pot primi finanțare doar cluburile sportive și asociațiile pe ramură de sport la nivel județean. În consecință, pentru federațiile sportive executivul Consiliului Județean Brașov pregătește un regulament separat, în baza Legii 69/2000. Programul de finanțare destinat federațiilor sportive va beneficia de un buget  total de 300.000 de lei, iar regulamentul de acordare urmează să fie aprobat în ședința de plen din luna iulie”, a spus Toaso.

În vederea finanțării proiectelor destinate sportului pentru toți a fost alocată în bugetul județean suma totală de 300.000 de lei. Doar trei proiecte din cele cinci depuse au fost conforme cu cerințele Ghidului solicitantului, ele primind o finanțare în valoare totală de 162.769,24 lei.

Totodată, din bugetul judeţului Brașov au fost alocate sume totalizând un milion de lei pentru completarea fondurilor proprii destinate întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult, construirii şi reparării lăcaşurilor de cult, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu cultural, construirii şi reparării sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, în conformitate cu prevederile OG 82/2001. Un număr de 126 de unități de cult au primit finanțare, bugetul fiind epuizat.

„De la un an la altul am constatat o creștere a calității proiectelor depuse în cadrul tuturor programelor de finanțări nerambursabile acordare de Consiliul Județean Brașov. Proiectele sunt din ce în ce mai bune, în special în domeniul cultural, fapt care ne bucură și ne îndreptățește să ne gândim la o majorare a sumelor pe care le vom aloca în viitor. De altfel, tocmai pentru a veni în sprijinul beneficiarilor care își propun să aducă plus-valoare în aceste domenii am decis să realocăm fondurile rămase necheltuite, astfel încât să susținem toate proiectele care au întrunit criteriile de eligibilitate”, a spus Tóásó Imelda, vicepreședintele CJ Brașov care a coordonat derularea programelor de finanțări nerambursabile.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 11-07-2019 08:40
Mulți, prea mulți bani băgați la culte.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Ma, 19 Ian 2021
Euro   Euro   EUR   4.8742   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0186   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4736   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5297   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2335   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1593   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4921   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   135.9100   Creștere

LINK


Tradesilvania
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că Aristotel Căncescu şi George Scripcaru vor ajunge, până la urmă, la închisoare?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter