myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Eterna problemă a urșilor, tot mai mulți și înșelător de prietenoși

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Cu aproape două săptămâni în urmă, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un nou Ordin pentru nivelul de intervenţie în cazul speciilor lup şi urs, prin care va putea fi aprobată, prin derogare, recoltarea sau capturarea a 140 de urși şi 94 de lupi în toată țara. Totodată, măsurile derogatorii sunt necesare pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice.

„Exemplarele din speciile urs şi lup pot fi recoltate prin metoda «la pândă» sau pot fi capturate în vederea relocării. De asemenea, capturarea, relocarea sau recoltarea exemplarelor din speciile urs şi lup se poate realiza numai cu acordul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, în baza următoarelor documente: punct de vedere al unei comisii constituită din reprezentanţi ai agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, procese verbale întocmite conform Hotărârii Guvernului nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate, după caz”, se menţionează în document.

În acest context, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că, împreună cu instituţiile abilitate, va definitiva, în cursul acestei săptămâni, documentaţia pe care o va prezenta Ministerului Mediului în vederea aprobării recoltării mai multor exemplare de urs, în condiţiile înmulţirii, în ultima vreme, a atacurilor acestor animale în gospodăriile populaţiei.

Împreună cu conducerea Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, structură cu specific silvic aflată în subordinea Consiliului Local Braşov, se caută soluţii pentru rezolvarea problemei ce ţine de o înmulţire excesivă a acestor animale, în condiţiile diminuării habitatului lor.

În conferința de presă au fost prezenți și Dan Olteanul, directorul RPLP Kronstadt, viceprimarul municipiului Brașov, Laslo Barabas și primarul comunei Hârseni, Mihai Oltean, ultimul pentru a-și exprima neputința de a lua măsuri față de urșii care dau iama frecvent prin gospodării.  

„În judeţul Braşov, avem o populaţie de urşi de trei ori mai mare decât optimul, iar la nivel naţional, se ridică undeva la peste 70% faţă de cât ar trebui să fie în mod normal. A devenit un pericol şi vreau să mă asigur că urşii nu vor mai intra în localităţi. Am avut săptămâna trecută un caz la Predeal, când un urs a atacat un cetăţean de 33 de ani, acum două săptămâni am avut un caz la Hârseni, iar exemplele pot continua. Vine toamna şi urşii, animalele sălbatice în general, vor coborî în sate, la culturi. Vom face tot ce ţine de noi, la nivelul Instituției Prefectului, să prevenim acest lucru. Cel mai important acum este să protejăm viaţa oamenilor înainte de cea a animalelor, chiar dacă aceasta din urmă este protejată de toate legile din lume”, a afirmat prefectul.

Rasaliu a mai spus că zilele următoare va avea o întâlnire cu toţi decidenţii în domeniu, cum ar fi reprezentanți ai Agenţiei de Mediu, Garda de Mediu, jandarmi, primării din localităţile afectate şi împreună vor stabili care va fi cifra pe care o vor recomanda Ministerului Mediului pentru recoltare.

Directorul Regiei Kronstadt, Dan Olteanu, a declarat, la rândul său, că recoltarea de urgenţă a exemplarelor agresive este singura soluţie pe termen scurt.

„Pe raza noastră de activitate, tratăm punctual fiecare caz. Acolo unde avem o prezenţă agresivă, solicităm foarte rapid puncte de vedere din partea Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi solicităm recoltarea acelui exemplar. Nu putem aştepta la nesfârşit. Urșii coboară în sate, în orașe, umblă după mâncare în curțile oamenilor, pe stradă, la containere... Când au pui cu ei, și patru la număr câteodată, sunt foarte agresivi. Din punctul nostru de vedere, primul pas este să identificăm acele exemplare şi apoi să parcurgem foarte rapid toată procedura”, a afirmat Olteanu.

Potrivit acestuia, relocarea unor exemplare nu este o soluţie, deoarece numai puii care au vârsta sub doi ani au un procent de reuşită, undeva sub 20%. Mai mult, nici gestionarul fondului unde ar putea fi relocat un urs agresiv nu-și dă acordul cu prea mare ușurință, de teama pagubelor pe care le-ar putea produce și în zona lui.  

Pe termen mediu şi lung, conducerea Regiei îşi propune să realizeze un „centru de reabilitare” în care să poată fi relocaţi urşii „problemă”, iar separat să fie duși pui de urs, care ar trebui să fie învățați să se descurce în sălbăticie, pentru a le oferi mai mari șanse de supraviețuire departe de zonele locuite. Proiectul constă în îngrădirea a peste 60 de hectare, în acest scop. 

„Este tot o soluţie punctuală, pentru că nu va putea acel complex să-i ţină pe toţi. Vor fi 61,2 hectare - doar pur şi simplu gard, care să separe adultul de femela cu pui şi de pui. Puii şi subadulţii vor fi trataţi cât mai aproape de natural, ca să poată fi redaţi pădurii. În momentul în care vom avea exemplare care nu pot fi reabilitate, se va trece la alte măsuri, inclusiv, eventual, sterilizarea. Un urs care a venit toată viaţa la container sau o ursoaică care şi-a dus cinci generaţii de pui acolo nu mai poate fi schimbat", a explicat Olteanu.

Proiectul ar costa în jur de un milion de euro, iar finanţarea ar putea veni prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, potrivit sursei citate.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 15-07-2019 23:57
Problema este alta: cum s-a ajuns la situația asta?
Citat | Raportează către un administrator
gaby1122
+2 #2 gaby1122 16-07-2019 00:15
Citez pe Raoke Kaka:
Problema este alta: cum s-a ajuns la situația asta?

In 2016, parca, s-a interzis vanarea ursilor, iar acestia s-au inmultit extrem de mult, ne mai putand fi tinuti sub control.
Citat | Raportează către un administrator
92FS
+1 #3 92FS 16-07-2019 08:36
Un urs care a venit la container o viata,NU va mai veni daca gaseste de mancare in padure, intrucat nu vine de dragul containerului.D aca intr-o zi se inchid toate magazinele alimentare cu exceptia unuia singur,ce face lumea ? Se duce la ala care mai e deschis,da ? De ce nu se vede padurea de copaci nu se puna punctul pe "i" ? DE 30 DE ANI AUTORITATILE NU AU FACUT ALTCEVA DECAT SA FURE,SA LE DISTRUGA HABITATUL,SA-SI IA SALARIILE SI SA SE BATA CU CARAMIDA IN PIEPT CINE SUNT ELE.Ursul e inselator de prietenos intrucat e disperat de foame.Chiar trebuie sa va deseneze cineva chestia asta si multe altele ? NU SE INTELEGE INCEPUTUL SAU SFARSITUL INTREBARII ? SAU NICI INCEPUTUL,NICI SFARSITUL ? ETERNA PROBLEMA A URSILOR ESTE O PROBLEMA CREATA DE NOI !
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Lun, 26 Iul 2021
Euro   Euro   EUR   4.9208   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1716   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7543   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5451   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2314   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3240   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5159   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.0100   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Sunteţi de acord cu restricționarea traficului auto în centrul orașului?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter