myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Discuții la Ministerul Transporturilor despre serviciile de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Ghimbav

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Încercând să răspundă criticilor din spațiul public, potrivit cărora despre Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav se aduc des informații despre proiecte pe hârtie, fără să se concretizeze nimic în teren, președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian Veștea, a ținut să precizeze, în conferința de presă susținută astăzi, alături de  Alexandru Anghel, coordonatorul construcției, că „aeroportul nu poate fi făcut și nu depinde doar de CJ Brașov, ci tot ce se realizează face parte dintr-o strategie la care participă mai mulți factori și entități. Pe de altă parte, am promis cu ceva vreme în urmă că voi ține opinia publică la curent cu toate fazele în care se află acest obiectiv atât de important pentru brașoveni”. 

Astfel, marți ne-au fost oferite multe detalii tehnice de către Alexandru Anghel, cu privire la pașii care trebuie făcuți pentru ca aeroportul să devină realitate.

„Pentru a fi funcțional, acest aeroport are nevoie, pe lângă infrastructura de specifică ce este constă în pistă, cale de rulare, platformă parcare aeronave, terminal pasageri, remiză PSI, balizaj etc., și de serviciile de navigație aeriană (ANS) care includ atât echipamentele de dirijare aeronave, geometria spațiului aerian controlat din jurul aeroportului, cât și procedurile de zbor necesare aterizării/decolării pe pista aeroportului. ANS reprezintă un sistem complex ce asigură dirijarea aeronavelor cu ajutorul echipamentelor de radionavigație de tip ILS, VOR, DME care furnizează date legate de pantă și direcție, informații meteo privind vizibilitatea orizontală și verticală, viteza și direcția vântului, umiditatea, tipul norilor, tipul și intensitatea precipitațiilor, omunicații sol-aer și aer-sol, nformarea aeronautică AIM prin transmiterea în sistemul aeronautic a informațiilor de interes pentru efectuarea zborurilor, designul și geometria volumului de aer din jurul aeroportului, ce reprezintă spațiul aerian controlat CTZ, în care pe baza procedurilor de zbor de aterizare/decolare se intră și se iese în rutele superioare ce reprezintă autostrăzile aeriene”, a precizat Anghel.

Astfel, în 9 iulie, la sediul Ministerului Transporturilor, Adrian Veștea și Alexandru Anghel au participat la o întâlnire pe tema serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov, împreună cu reprezentanții Regiei Autonome a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA și ai Autorității Aeronautice Civile Române - AACR. 

Scopul întâlnirii, după cum a spus Veștea, a fost acela de a aduce împreună toți factorii de decizie implicați în avizarea, aprobarea și implementarea serviciilor de trafic aerian (ANS) la Aeroportul Brașov. Acolo a fost prezentat stadiul proiectului realizat fizic și etapele ce urmează atât pentru faza de șantier și execuție, cât și în privința stadiului procedurilor de achiziție pentru balizaj, a terminalului de pasageri și, cel mai important, a Studiului de Fezabilitate pentru serviciile ANS, procedură de achiziție publicată în SICAP. A fost adus în discuție Raportul Analizei Cost-Beneficiu de la Eurocontrol privind comparația între cele două soluții, cea de turn clasic și cea de turn virtual. În final, în baza unei analize de siguranță se va decide care va fi soluția optimă ce va fi implementată la Aeroportul Brașov.

„Din discuții a reieșit faptul că asigurarea serviciilor de navigație aeriană ANS la Aeroportul Brașov este o sarcină complexă pentru realizarea căreia este nevoie de implicarea din punct de vedere tehnic a specialiștilor ROMATSA, cu supervizarea încă din faza de început asigurată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. La final s-a constatat că toate părțile prezente la întâlnire se vor implica cu partea care le revine pentru a putea implementa la Aeroportul Brașov serviciile de trafic aerian”, a adăugat Veștea.

Procedura de achiziție a Lotului 3 de autospeciale destinate aeroportului, lot care include două autospeciale de deszăpezire PDA (cu plug, perie și autosuflantă), a fost finalizată. Conducerea administrației județene urmează să semneze cu SC ATSA Industry SRL contractul de furnizare a celor două autospeciale, cu o valoare de 4.200.000 lei (4.998.000 lei cu TVA). Firma va avea la dispoziție 7 luni pentru a realiza contractul.

În privința procedurilor de achiziție pentru loturile 1 și 2 de autovehicule ISU destinate Aeroportului, respectiv o autospecială de pompieri echipată cu agenți complementari pentru intervenție rapidă și o autospecială dotată cu agenți complementari și echipament de descarcerare, pentru care s-au primit câte două oferte, rezultatele acestora au fost contestate de firma clasată pe locul al doilea. În urma deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), comisia de licitație din cadrul CJ Brașov reevaluează în prezent ofertele tehnice.

În data de 11 iulie, conducerea administrației județene a încheiat cu SC UTI Facility Management SA contractul de servicii pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru un Sistem de protecție perimetrală la aeroport, adică un sistem de televiziune cu circuit închis pentru gard perimetral și zona tehnică. Atribuirea contractului s-a făcut prin achiziție directă, valoarea estimată pentru achiziționarea serviciilor fiind de 95.000 lei fără TVA. În urma evaluării a trei oferte depuse și pe baza informațiilor prezentate de firmele înscrise, comisia de evaluare a finalizat Raportul procedurii și a declarat căștigătoare oferta prezentată de SC UTI Facility Management SA, clasată pe primul loc în urma evaluării tehnico-economice, cu prețul de 77.316,00 lei fără TVA (92.006,04 lei inclusiv TVA). Firma are la dispoziție 60 de zile să realizeze Studiul de Fezabilitate solicitat.

În privința Terminalului de pasageri, plângerea împotriva Deciziei CNSC formulată de către firma Construcții SA Sibiu, a primit termen de judecată la Curtea de Apel Brașov în data de 24 iulie.

„Continuăm demersurile pe toate planurile pentru realizarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Procedurile de achiziție actuale, care permit mult prea ușor depunerea contestațiilor și formularea de acțiuni în instanță, ne cauzează întârzieri în calendarul de implementare a proiectului AIBG, însă vrem să-i asigurăm pe brașoveni că nu ne lăsăm descurajați. Mergem mai departe și parcurgem cu atenție și rigurozitate toate etapele prevăzute de legislația în vigoare, astfel încât să ducem la bun sfârșit acest proiect vital pentru comunitatea județului Brașov”, a transmis Adrian Veștea.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+1 #1 Raoke Kaka 16-07-2019 22:25
BL-BLA-BLA, aeroport...canc i. Veștea ăsta-i un măsxcărici și atât.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Alpla

Curs BNR

Mie, 26 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9443   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3840   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9238   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7621   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2439   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4884   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5280   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.4200   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că România ar putea organiza Jocurile Olimpice de Iarnă din 2028?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter