myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

AEP. Tir-iștii vor secții de votare în parcări și la punctele de trecere a frontierelor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a avut astăzi o întâlnire cu membri ai unora dintre cele 29 de asociații civice semnatare ale scrisorii deschise pe tema votului prin corespondență, eveniment dublat de o videoconferință cu reprezentanți ai acestor organizații aflați în diverse țări europene.

La întâlnirea și videoconferința organizate la sediul AEP au participat reprezentanți ai următoarelor asociații civice: Voluntari în Europa, Rezist West Midlands și Warwickshire, Platforma România 100, Expert Forum, Rezistența din Diaspora, Rezist Lyon, Mișcarea Civică Diaspora Austria, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Voluntar Londra, Aradul Civic și #activAG Pitești.

La discuții au fost prezenți și oficiali din partea Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Pe durata celor patru ore de discuții, reprezentanții românilor din diaspora au solicitat intensificarea campaniei de promovare a site-ului www.votstrainatate.ro și au prezentat o listă de teme și subiecte de interes pentru cetățenii români care doresc să se înregistreze ca alegători în străinătate. De asemenea, ei au cerut lămuriri privind unele aspecte tehnice legate de procedura de înregistrare pe platforma www.votstrainatate.ro.

Unii vorbitori au ridicat mai multe probleme, unele legate și de realități ale țărilor-gazdă, cum ar fi funcționarea serviciilor poștale, care fac dificilă primirea și transmiterea în timp util a plicurilor cu buletinele de vot prin corespondență.

Mesajul central al membrilor asociațiilor civice a fost determinarea acestora de a continua să se implice  în campania de informare a alegătorilor și de a acționa în parteneriat cu AEP și MAE pentru a disemina informațiile privind modalitățile de vot pe care le au la dispoziție românii din afara țării, dar și pentru a facilita exercitarea dreptului de vot de către unele categorii profesionale cu ocupații itinerante. Astfel, potrivit reprezentantei asociației Voluntari în Europa, Adriana Mureșan, circa 140.000 de șoferi români de tir, care nu au domicilul sau reședința în străinătate, sunt în tranzit prin Europa și nu pot preconiza unde se vor afla în perioada alegerilor prezidențiale, motiv pentru care solicită organizarea unor secții de votare accesibile, cum ar fi în parcări sau la puncte de trecere a frontierei.

Participanții la discuții au stabilit să comunice constant și să se întâlnească săptămânal, pentru a acționa în parteneriat în beneficiul alegătorilor români din străinătate, pentru a regla rapid eventualele disfuncționalități și, nu în ultimul rând, pentru a prelua propuneri și sugestii de îmbunătățire a legislației electorale.

Printr-un comunicat de presă remis zilele trecute, AEP a anunțat că pe portalul www.votstrainatate.ro, numărul înregistrărilor pentru votul prin corespondență ajunsese în 16 august 2019, ora 16:15 la 8.890, depăşind astfel numărul total al înscrierilor pentru votul prin corespondență pentru alegerile parlamentare din anul 2016, de numai 8.889 pe o perioada de 5 luni pentru acelaşi demers.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică aminteşte cetățenilor români care au domiciliul sau reşedinta în străinătate că mai au la dispoziție 20 de zile pentru a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro şi le recomandă să opteze cu încredere pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări şi fără costuri.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Mie, 12 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8357   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1087   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3638   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4964   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2478   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0904   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4724   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   139.9400   Scădere
Anunturi MyTEX

Ar trebui să „cadă capete” după grava eroare de la DSP Braşov?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter