myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Se pregătește lansarea unei noi ediții a programului de finanțare Start-Up Nation, până la sfârșitul anului

  • Apreciez !Nu-mi place !-3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Camera de Comerț și Industrie Brașov a fost, sâmbătă, gazda unei dezbateri pe tema programelor de finanțare, derulate prin Guvernul României, la care au participat, pe lângă antreprenori brașoveni și reprezentanți ai autorităților locale, printre care prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, și ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea. 
 
Județul Brașov este mai bogat cu 440 de start-up-uri care au fost înființate prin Fondul Social European (POCU) și care au beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare totală de 13,2 milioane euro. Vorbim de companii diferite decât cele înființate prin programul Start Up Nation, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
 
„Programul Operațional Capital uman își arată utilitatea la firul ierbii, direct în comunitățile din jurul nostru. Pentru comunitățile locale, mai ales, micile afaceri sunt plămânul prin care acestea respiră. Spre exemplu, doar în județul Brașov, avem, astăzi, 440 de firme înființate prin acest program, firme care au beneficiat de un program de educație antreprenorială (care a vizat, în principal, instruirea antreprenorilor în elaborarea și implementarea unui plan de afaceri) și, ulterior, de o subvenție medie de 30.000 euro pentru lansarea afacerii. Aceste firme creează în schimb aproximativ 880 de noi locuri de muncă”, a declarat Roxana Mînzatu.
 
Ministrul Fondurilor Europene a mai anunțat că, zilele viitoare, Ministerul Fondurilor Europene va publica lista actualizată a start-up-urilor înființate la nivel național cu Fondul Social European, în cadrul POCU, și se va vedea impactul pozitiv pe care acestea îl au la nivelul societății, încă din primul an de funcționare.
 
Pe de altă parte, Mânzatu a atras atenția că Fondurile europene pentru start-up-uri trebuie gestionate de organizaţii care „au vocaţia de a crede şi a sprijini antreprenoriatul”, precizând că a primit mai multe reclamaţii de la antreprenori privind organismele intermediare administratori de schemă de grant care ar fi pus condiţii restricții pentru primirea fondurilor, deși acestea nu sunt trecute în programul de finanțare.  
 
„Ca urmare, pentru perioada de programare 2021 - 2027, am lansat o temă de discuţie, aceea de a folosi banii europeni pentru start-up-uri prin intermedierea unor entităţi realmente profesionalizate, cum sunt Ministerul pentru Mediul de Afaceri sau Camerele de comerţ (...) Nu sunt puţine cazuri în care am avut reclamaţii că administratorul de grant a cerut antreprenorului o ipotecă sau tot felul de garanţii pe care un antreprenor la început de drum le poate prezenta mai greu. (...) În fiecare situaţie am investigat, pentru că Ministerul Fondurilor Europene nu a impus prin ghid şi nici nu ne dorim ca cei care lucrează cu fonduri europene să-i restricţioneze, să-i condiţioneze, să-i pună să-şi ipotecheze apartamentele. S-a dovedit că erau organizaţii care nu aveau curajul, mecanismele interne necesare să-şi asume această relaţie cu antreprenorul, voiau să se asigure că, în cazul în care se întâmplă ceva cu cel care primeşte subvenţia, îşi pot recupera acei bani”. 
 
La acest eveniment, ministrul Oprea a anunțat, la rândul său, că cea de-a treia ediţie a programului guvernamental Start-Up Nation ar putea fi lansată până la sfârşitul anului, la rectificarea bugetară: „Suntem în perioada de dezbatere, am fost la Bucureşti, cu Consiliul IMM-urilor, la Timişoara, acum suntem la Braşov şi luna viitoare - aşa cum prognozăm noi, la sfârşitul lunii - trebuie să ştim cum va arăta grila de finanţare, procedurile - foarte rapide şi, cu ocazia primei rectificări bugetare, să putem lansa programul anul acesta”, a afirmat Oprea.
 
Potrivit acestuia, în urma discuţiilor de până acum cu mediul de afaceri, principalele modificări cerute în privinţa criteriilor de selecţie a proiectelor sunt legate de cofinanţare, de educaţia antreprenorială, de o mai bună definire a codurilor CAEN şi eliminarea criteriului legat de numărul locurilor de muncă create.
 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
-1 #1 Raoke Kaka 29-09-2019 16:20
Hoooop și pocita de Mânzatu. Ce dreaqu caută ea acolo?
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Vrei sa-ti dezvolti afacerea?

Curs BNR

Mie, 08 Apr 2020
Euro   Euro   EUR   4.8338   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.4477   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.4833   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5796   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2393   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1721   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4715   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.9500   Creștere
Anunturi MyTEX

Credeţi că după coronavirus va urma o criză economică și alimentară?

                       
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter