myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Cu video BRAȘOV. Drumul forestier Gorița încinge spiritele între USR și PNL. „Senatorul Allen Coliban este un mincinos”, spune liberalul Adrian Oprică

  • Apreciez !Nu-mi place !-5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Drumul forestier Gorița încinge spiritele tot mai mult. Reprezentanții USR, pe de o parte, vor să stopeze proiectul, pregătind și un marș în acest scop la Brașov, în 3 noiembrie, pe lângă petiția lansată pe aceeași temă cu o lună în urmă, „Stop defrișărilor de pe Tâmpa”, considerând că vom asista la o defrișare de 10% din zona verde a municipiului Brașov, iar de cealaltă parte îi avem pe reprezentanții PNL Brașov care încearcă să contracareze acțiunile celorlați, care ar fi false, în opinia liberalilor, și că totul nu este decât o temă de campanie electorală.

Adrian Oprică, președintele PNL Brașov și membru în Consiliul Local Brașov, l-a făcut chiar mincinos pe senatorul USR de Brașov, Allen Coliban, din cauza informațiilor lansate de acesta în spațiul public conform cărora mult discutatul drum forestier Gorița va avea o lățime de peste 20 metri, cam cât Calea București, că defrișările vor avea loc inclusiv pe Muntele Tâmpa și vor reprezenta 10% din suprafața totală a spațiilor verzi ale Brașovului.

Acțiunea USR este una periculoasă, care face să alarmeze cetățenii, dar la baza sa stau trei minciuni. Drumul forestier Goriţa nu are nici o legătură cu muntele Tâmpa. Nu vom avea un drum forestier cu lăţimea de peste 20 m, cât Calea Bucureşti. În ceea ce priveşte zona verde a municipiului, acest drum nu reprezintă 10% din suprafaţa verde a municipiului, prin defrișarea a 15 ha, așa cum susține senatorul mincinos Allen Coliban, ci 0,1%. Dar nu se spune nicăieri nimic despre faptul că, imediat după amenajarea acestui drum forestier, se vor planta aproaximativ 30.000 de puieți pe 7 hectare de teren. Acest drum vine să salveze pădurea şi să permită accesul rapid în cazul unor incendii sau calamităţi. De asemenea, va avea un scop turistic şi de recreere, pentru că le va permite braşovenilor şi turiştilor să facă drumeţii pe jos sau cu bicicleta, în condiţii de siguranţă şi în aer curat”, a declarat Oprică în conferința de presă susținută vineri la sediul partidului.

Alături de Oprică s-a aflat și vicepreşedintele Organizaţiei Municipale Braşov a PNL, Ciprian Chiricheş, care a susținut că a făcut unele investigații pe cont propriu în acest sens, purtând și o corespondență cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt - inițiatorul proiectului Gorița, despre intențiile cu acest drum forestier amenajat cu fonduri europene.

Din spusele lui Chiricheș, suprafaţa ocupată de drumul forestier, respectiv 14,9042 ha, reprezintă 0,1% din suprafaţa totală a fondului forestier proprietate publică a municipiului Braşov (14.655,8 ha). Drumul forestier va avea 3,5 m lăţime cu staţii de încrucişare, va ajunge până Culmea Boului (în extremitatea nordică), Culmea Ograda, respectiv Dosul Cărării (în extremitatea vestică), 400 m apropiere faţă de punctul de captare apă din Valea cu Apă (la extremitatea sudică), capătul drumului forestier Valea Cetăţii (în extremitatea estică).

Astfel, am aflat exact care sunt limitele muntelui Tâmpa și din toate fișele și datele de proiectare, am văzut că drumul Gorița se află în afara zonei protejate. Muntele Tâmpa se află în Situl Natura 2000, de 206,5 hectare, care se suprapune parțial pe Rezervația naturală Muntele Tâmpa, de 186,7 hectare (…) Nu se taie nici un copac de pe Muntele Tampa, executarea acestui drum se face în continuarea drumului forestier de La Iepure mai sus cu 2 km pe Dealul Goriţa (de aici și denumirea). Conform adresei, această zonă este încadrată în categoria pădure parc, ceea ce înseamnă că in această zonă niciodată nu se vor putea autoriza construiri de imobile”, a adăugat Chiricheș, care a prezentat și harta proiectului.

În aceeași zi, senatorul Allen Coliban și-a reargumentat poziția față de proiectul Gorița, printr-o lungă postare pe facebook, precizând, printre altele: „Pentru amenajarea drumului vor fi tăiați arbori cu vârste între 130 și 170 de ani. Nu avem nevoie de acest drum forestier auto. El se suprapune pe porțiuni ample peste trasee turistice existente, foarte apreciate de către iubitorii de natură. Nu este vorba doar de o intervenție brutală asupra acestor trasee, ce vor fi distruse, ci și de impactul pe care acest drum îl va avea asupra biodiversității - lucru care, în mod ciudat, nu a fost considerat oportun a fi studiat de către autoritățile de mediu. În condițiile în care Primăria a promis șcheienilor studii de torenți și soluții pentru mâlul care inundă zona veche a orașului la orice ploaie mai serioasă, acest proiect nu face decât să agraveze problemele actuale. 8.000 de arbori. 15 ha de pădure. Adică 500 de camioane sau 23 de stadioane de fotbal”. 

citiți și

BRAȘOV. Marșul pentru păduri, un amplu protest pentru stoparea proiectului Gorița - drum forestier

BRAȘOV. Disputa privind drumul forestier „Gorița” continuă înaintea marșului pentru păduri

BRAŞOV. Petiţie împotriva drumului forestier Gorița! Câţi oameni au semnat?!

Update.BRAȘOV. Reacția primarului George Scripcaru la protestele legate de drumul forestier Gorița

BRAȘOV. Un consilier local a spus NU drumului forestier Gorița!!!

BRAȘOV. Dispută pe viitorul drum forestier, realizat cu fonduri europene, între zona Răcădău și Pietrele lui Solomon

BRAŞOV. Drum forestier nou, construit cu fonduri europene

 

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
+7 #1 Raoke Kaka 27-10-2019 10:00
Oprică ăsta, la fel ca și stăpânul său, analfabetul cu scripca, cum deschide gura, cum iese minciuna. Și Kiricesz cine mai este?
Trebuie blocați în defrișări pedeliștii. Am văzut cum, mulțumită lor, a ajuns Poiana Brașov sau ce pățesc trocarii la ei în cartier. AJUNGE! STOP!
Un aspect nu-mi este clar: de ce plantarea celor 30.000 de puieți este condiționată de acest drum? DE CE??? Care-i „șpilul”? Dacă iubești natura cu adevărat nu faci condiționări de acest fel. Ne văităm că aerul este din ce în ce mai poluat dar noi defrișăm într-o veselie! Cum vine aia??? A început să apară și la noi în țară un fenomen ce vedeam doar la TV, în China, smogul, și, în loc să luptăm ca să prevenim apariția sa, noi îl „invităm” în orașul nostru. Defrișăm.
Ca să asigurăm un oraș cu aer curat și nepoluat pentru noi și copii noștri, brașovenii trebuie să iasă toți, cu mic, cu mare, la protest împotriva defrișărilor plănuite de veneticul necalificat cu scripca!
Citat | Raportează către un administrator
Brașovean
+2 #2 Brașovean 27-10-2019 11:58
Hei brașoveni , ați constatat vre-un pulitician brașovean ,indiferent din orice partid pulitic ,care să fie nemincinos , negargaragiu , nedemagog ,neticălos , netraseist ? Toți sunt la fel de ticăloși , ubi bene la partidu pulitic care dă mai bene . Să auzim de mai bene.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Ma, 04 Aug 2020
Euro   Euro   EUR   4.8341   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0976   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3537   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4795   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2473   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.0629   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4716   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   140.2600   Creștere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va depune PSD o moţiune de cenzură în această lună?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter