myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Cum sunt gestionate focarele de hepatită A din județ?!

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Pe raza județului Brașov sunt în derulare trei focare de hepatită acută virală (HAV) de tip A, după cum s-a anunțat în conferința de presă susținută marți de prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, alături de purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, inspector sanitar Anca Bâtiu. 

Focarele sunt localizate în localitățile Teliu (cu 58 de cazuri diagnosticate din luna aprilie până în prezent), Zizin (29 de cazuri din luna iulie până în prezent) și Brașov, pe strada Carierei, într-o comunitate cu peste 200 de suflete care figurează, practic, la aceeași adresă, cu 22 de cazuri confirmate din luna octombrie până în prezent. 

În toate situațiile, au fost urmate procedurile standard, de dezinfecție și vaccinare. Un accent mai deosebit din punct de vedere mediatic s-a pus pe focarul din Brașov, întrucât câțiva dintre copiii găsiți bolnavi frecventează Școala Generală nr.12, unde au fost amenajate și două secții de votare pentru alegerile prezidențiale din acest an. De această situație a fost anunțat prefectul Marian Rasaliu în ziua de 7 noiembrie, la o lună distanță de la debutul focarului despre care s-a crezut inițial că ar fi în școală, însă, după cum s-a dovedit, a fost localizat pe strada Carierei, de unde proveneau toți școlarii bolnavi. 

Astfel, în urma unei sesizări în acest sens din partea șefului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC) Brașov, Sorin Susanu, o echipă formată din inspectori ai DSP Brașov și comisari ai CJPC Brașov, s-a făcut o verificare în unitatea școlară menționată, după înștiințarea Inspectoratului Școlar Județean Brașov. În aceeași zi, la solicitarea prefectului județului Brașov, Marian Rasaliu, la sediul Instituției s-a făcut o analiză a situației din teren, în baza datelor colectate din teritoriu. Ulterior s-a constatat că focarul nu a fost în școală, ci în comunitatea din care proveneau câțiva copii care frecventează unitatea școlară în cauză.

„Având în vedere că, prin măsurile de prevenire a extinderii focarului care se aplică de regulă în astfel de cazuri, se impunea și vaccinarea contacților, acțiune care nu era posibilă în școală fără a-i pune în pericol pe ceilalți elevi, împreună cu primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, am identificat un spațiu în care s-a putut amenaja un cabinet medical temporar, pe strada Carierei din Brașov (unde a fost localizat focarul HAV), în vederea facilitării accesului la vaccinare a copiilor eligibili la vaccinare din această comunitate”, a declarat prefectul Marian Rasaliu.

Tot în 7 noiembrie a avut loc acțiunea de dezinfecție, dezinsecție și deratizare a celor două corpuri de clădire ale Școlii Gimnaziale nr. 12 din municipiul Brașov, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Primăriei Municipiului Brașov în baza datelor obținute de la firma SC Coral Impex SRL cu care administrația locală are contract de concesiune pentru acest serviciu. Acțiunea de dezinfecție a fost repetată după patru zile.

Sub coordonarea Prefecturii Brașov, toate instituțiile implicate au monitorizat situația la Școala Generală nr.12, până la eliminarea oricărei suspiciuni de această natură, astfel că procesul electoral din data de 10 noiembrie s-a desfășurat fără probleme.  

În toate cele trei focare de hepatită A din județ, acolo unde au fost identificate comunitățile de risc, s-a demarat procesul de vaccinare. 

Pentru că, în România, vaccinarea nu este obligatorie, reprezentantul DSP Brașov, Anca Bâtiu, face apel la părinți să aibă responsabilitatea să se informeze cu privire la beneficiile acestor vaccinuri și să-și imunizeze copiii față de această boală a mâinilor murdare, cum mai este denumită hepatita A. Vaccinarea se face prin medicii de familie. 

Până la această oră, din zonele prezentate, aproape 200 de copii, pentru că ei sunt cei mai expuși riscului de a contacta boala, au fost vaccinați cu acordul părinților, însă comunitățile de risc însumează, potrivit cifrelor prezentate de DSP Brașov, 675 de minori. 

citiți și

Update BRAȘOV. 15 cazuri de hepatita A în focar. Precizările Prefecturii

Update BRAȘOV. Se face curățenie la Școala 12 (VIDEO)

Update. BRAȘOV. Polițiștii s-au sesizat în cazul posibilului focar de hepatită A de la Școala 12

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Comprest - Colecteaza Separat!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 03 Iul 2020
Euro   Euro   EUR   4.8378   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3085   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3598   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5522   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2489   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1736   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4735   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   137.6800   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că autorităţile s-au grăbit cu luarea măsurilor de relaxare?

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter