myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Colectarea selectivă se extinde, din această lună, la nivelul întregului oraș

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Sistemul de colectare a deșeurilor reciclabile va fi extins, începând din luna decembrie, la nivelul întregului oraș, informează Primăria Braşov.

Până la sfârșitul acestei săptămâni se va finaliza amplasarea primelor 112 ecoinsule, fiecare dotată cu recipiente tip clopot pentru colectarea deșeurilor reciclabile. După această primă etapă, programul de amplasare de ecoinsule va continua astfel încât fiecare brașovean care locuiește la bloc să aibă posibilitatea să colecteze selectiv. 

„În ultima perioadă am avut o serie de discuții cu cei al ISO Mediu și cu experții Jaspers, cu privire la modul de implementare a SMID-ului (Strategia de Management Integrat a Deșeurilor), inclusiv cu privire la modul de colectare a deșeurilor de la persoanele fizice și juridice. După ce experții ne vor spune care este soluția optimă pentru asigurarea acestui serviciu, vom putea demara procedurile necesare dotării, inclusiv accesarea de fonduri nerambursabile pentru acestea, precum și pentru partea de operare. Serviciul de colectare a deșeurilor, în această perioadă, va fi asigurat de către cei doi operatori, Comprest și Braicata. Până atunci am solicitat celor doi operatori să extindă colectarea deșeurilor reciclabile la nivelul întregului oraș. În zona de blocuri, acolo unde este posibil, lângă platforma de deșeuri se amplasează o ecoinsulă cu containere speciale pentru fiecare tip de deșeu reciclabil. Dacă nu există spațiul necesar, la maxim 3 platforme va exista o ecoinsulă. Până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi funcționale primele 112 ecoinsule. La case, de săptămâna viitoare, va fi extins proiectul pilot care a funcționat, în ultimul an și jumătate, în Șchei și Brașovul Vechi. Aceasta este o soluție provizorie, până când, împreună cu experții, se va stabili prin SMID care este cel mai bun sistem de colectare, atât pentru deșeurile menajere, cât și pentru reciclabile. În ceea ce privește ecoinsulele cu sistem automatizat de preluare a deșeurilor, pe lângă cele două existente în cartierul Răcădău și Șchei, de anul viitor vom amplasa și altele noi. Am finalizat procedura pentru acordul cadru și sper ca până la Crăciun vom semna contractul. Din primăvara viitoare, când vremea va permite, vom începe amplasarea acestora. Le-am cerut colegilor de la Serviciul Salubrizare să analizeze posibilitatea ca primele ecoinsule automatizate să fie amplasate la școli. Din punctul meu de vedere, copiii sunt persoanele cele mai deschise în a adopta o altă atitudine față de ceea ce înseamnă grija față de mediu. Tocmai, de aceea trebuie să le asigurăm și dotările necesare ca să poată pune în practică ceea ce învață la școală referitor la acest domeniu. Sperăm ca, și prin ei, să putem să îi facem pe cât mai mulți brașoveni să fie cât mai atenți cu orașul lor.  În același timp, le-am atras atenția celor două firme de salubritate că nu poți să le ceri brașovenilor să colecteze selectiv și, în același timp, platformele de de depozitare a deșeurilor să fie pline. Ceea ce s-a întâmplat până acum câteva săptămâni nu voi mai accepta, indiferent de condiționările juridice cu care încearcă operatorii să mă convingă. Când ai un oraș curat, atunci, cu siguranță, și cetățenii vor face un efort pentru a colecta selectiv”, a declarat primarul George Scripcaru.

Totodată, proiectul pilot de colectare a selectivă a deșeurilor de la casele din cartierele Șchei și Brașovul Vechi va fi extins la nivelul întregului oraș. De săptămâna viitoare, va începe distribuția sacilor pentru deșeuri reciclabile în toate  zonele de case. Având în vedere experiența din cele două cartiere, colectarea deșeurilor de la case se va face pe două fracții, deșeuri menajere și deșeuri reciclabile, urmând ca cele reciclabile să intre apoi în stațiile de sortare ale celor doi operatori de salubritate.   

Informaţii utile:

Punctele de amplasare a celor 112 eco-insule, de către operatorii Comprest și Brai-Cata (click pe numele operatorului).

Tipuri de deşeuri colectate

1. Plastic şi metal: pet-uri, folii, pungi de plastic, caserole diverse, recipiente ale produselor cosmetice şi detergenţilorcasnici; doze de aluminiu şi conserve metalice.
2. Ambalaje din hârtie şi carton, ziare etc.
3. Sticle şi borcane.

Program de colectare a deșeurilor reciclabile din clopote

Plastic: luni, miercuri, vineri.
Hârtie: marți, joi, sâmbătă.
Sticlă: miercuri.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Ma, 18 Ian 2022
Euro   Euro   EUR   4.9445   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.3401   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.9102   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.7457   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2404   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.4676   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5281   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.6100   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Credeţi că noile criterii de intrare în online a elevilor îi cor proteja mai bine împotrica Covid-19?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter