myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Monument pentru eroii martiri din Decembrie 1989... Cine a cerut?!

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Elena Vlase (foto 3), mama unuia dintre brașovenii care au pierit împuşcaţi, în condiţii neelucidate, în Decembrie 1989, solicită de mai mulţi ani crearea şi amplasarea unui monument dedicat martirilor de la Revoluţie.

Conform datelor oficiale, fiul ei, Nicolae Vlase, a fost împuşcat în noaptea de 22 spre 23 decembrie, în jurul orei 3.00, în faţa Hotelului Capitol. Medicii legişti au stabilit că tânărul a murit din cauza hemoragiei puternice provocate de secţionarea arterei femurale. Însă familia crede că el a fost împușcat în sediul Miliției, mai ales că există martori care susțin acest lucru. Cadavrul lui a fost găsit abia în data de 27 decembrie 1989, la Morgă, deşi în tot acest timp părinţii l-au căutat pe la toate spitalele şi morgile, iar Elena Vlase spune că avea urme de tortură pe trup (detalii AICI). 

Recent, braşoveanca a aflat de faptul că Municipalitatea finanțează proiecte propuse de cetățeni, în vederea dezvoltării oraşului şi a decis să-şi înscrie propunerea, din dorinţa de a vedea înfăptuit monumentul dedicat fiului ei şi celorlalţi eroi-martiri. 

„Brașovul datorează acest monument al demnității. Mă doare sufletul să constat că după 30 de ani nimeni nu s-a gândit să ridice un monument în cinstea eroilor din ‘89, care s-au jertfit pentru libertate. Pentru că de atâția ani nu s-a întâmplat nimic în această direcție, m-am hotărât să încerc eu”, a declarat Elena Vlase. 

După ani de eforturi, inclusiv scrisori adresate președintelui României, pentru a convinge instituțiile statului să finanțeze un astfel de proiect, Elena Vlase a plătit din banii săi un proiect al acestui monument, macheta fiind realizată de sculptorul brașovean Marius Necșoiu, la o scară de 1:5. Apoi, a mers cu proiectul la primărie. Aşa a aflat despre programul de bugetare participativă.

Potrivit proiectului, monumentul va fi amplasat pe locul actualei cruci din Piața Eroilor, care va fi desființată. Va fi construit un alt soclu, placat cu marmură, cu înălțimea de un metru, iar statuia va fi realizată din bronz și va avea o înălțime de trei metri. Ideea a pornit de la imaginea zeiței grecești a victoriei, „Nike din Samotrace”, fiind o reinterpretare a acesteia, una dintre semnificații fiind victoria poporului român asupra regimului comunist.

Lucrarea mai poate fi interpretată și ca o reprezentare a trecerii de la ființă la neființă, o „înălțare”, în termeni religioși, conform Primăriei Braşov.

Propunerea nu se oprește doar la monumentul în sine, ci cuprinde reamenajarea întregii zone din jurul acestuia. Bugetul estimat este de aproximativ 100.000 de euro, costurile fiind calculate pentru toate etapele proiectului, începând cu obținerea autorizației de construcție.

Propunerile de proiecte mai pot fi înregistrate până pe 16 februarie

Primăria Municipiului Brașov a lansat acest program de bugetare participativă în 23 decembrie 2019. Cetățenii mai pot depune până pe 16 februarie, inclusiv, propuneri de proiecte în valoare maximă de 100.000 de euro fiecare, din următoarele domenii: mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (amenajare de alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video); amenajare de spații verzi și locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea, înființarea acestora, întreținerea lor); amenajare spaţii publice (zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public, etc – amenajare, înființare, reparare); infrastructură culturală; infrastructură educațională; infrastructură de sănătate; digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătățirii calității vieții).

Platforma on-line îndrumă inițiatorii proiectelor în pașii de parcurs pentru ca proiectul să respecte regulile unei cereri de finanțare, iar ulterior, o comisie din cadrul Primăriei va analiza propunerile și va alcătui o listă ce va fi supusă apoi votului cetățenilor, tot prin intermediul platformei on-line.

Lista finală va primi alocație bugetară în bugetul local al anului 2020. Inițiatorii fiecărei propuneri vor putea să explice și modul lor de implicare în implementarea proiectului, implementare care se va face de către aparatul Primăriei Brașov.

De la lansarea platformei și până acum, cetățenii au înregistrat peste 60 de proiecte, din toate domeniile vizate.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Raoke Kaka
0 #1 Raoke Kaka 11-02-2020 16:48
Da de ce? Pentru ce? Ca ce chestie? Să-i facă ea monument! Să facă chetă și să ridice câte monumente vrea ea. Pe teren cumpărat tot de ea!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Comparty

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Mie, 04 Aug 2021
Euro   Euro   EUR   4.9184   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1486   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7813   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5849   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2314   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3104   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5147   Stagnare
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.7100   Creștere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Va urma o „notă de plată” pentru faptul că România este cea mai relaxată ţară din lume în fața pandemiei?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter