myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Un nou proiect controversat al UDMR, adoptat tacit. Limba maghiară ar putea fi obligatorie în mai multe localități din Ardeal. Steagul secuiesc ar putea fi arborat alături de tricolorul românesc

  • Apreciez !Nu-mi place !-1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

După ce propunerea legislativă privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost adoptată tacit pe 23 martie de Camera Deputaţilor, dar respinsă mai apoi de Senat, a creat un adevărat scandal la mijlocul săptămânii trecute, acum un alt proiect de lege iniţiat de UDMR are un traseu asemănător.

Adevărul.ro a anunţat că Senatul a adoptat tacit, la începutul lunii aprilie, un proiect de lege inițiat și asumat de parlamentarii UDMR care vizează modificarea Codului Administrativ şi care obligă autorităţile locale din zonele în care o minoritate națională reprezintă peste 20% din populație să folosească oficial limba minorităţii respective.

Confrom articolului 94, alineatul 1, „În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei Române, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.

Totodată, conform aceluiaşi articol, steagul secuiesc ar putea fi arborat pe instituţiile publice din Harghita şi Covasna alături de tricolorul românesc.

„Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică, de interes local sau judeţean prevăzute la alineatul 1, prin hotărârea organelor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta şi folosi, alături de însemnele oficiale ale României, şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţindând minorităţii naţionale, locuitori ai unităţii administrativ teritoriale în cauză”, se specifică la articolul 94, alineatul 3.

Sursa citată a mai precizat că iniţiativa a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social, de la Comisia de Muncă, dar a primit aviz pozitiv de la Comisia Juridică a Senatului, condusă de Şerban Nicolae.

Pe 8 aprilie, Senatul a adoptat tacit acest proiect de lege, care va merge acum în Camera Deputaților care este for decizional.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 03-05-2020 20:27
Păi plăvanul? Nu mai vinde nimeni Ardealul? Oricum, încă un pas care le-a reușit. Deși nu-mi convine, nu pot decât să le admir tenacitatea, determinarea.
Șerban Nicolae nu-i manivelă pizidistă, șoferul unui fost mare penal de-al pizidelei, bine-nțeles.
Sunt curios dacă trece de camera deputaților.
Și doar 20%???? Extrem de puțin. Trebuia un minim de 80%, dat fiind faptul că-s minoritari.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Pro Romania

Meteo

 

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Lun, 21 Sep 2020
Euro   Euro   EUR   4.8583   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1224   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.2937   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5057   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2467   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1173   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4840   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   133.8500   Scădere
Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va reveni la varianta ca întreg sistemul de învăţământ să se desfăşoare online?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter