myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. „Caracatița incompetenței - despre stații de asfalt în orașul cu probleme de poluare”! OPINIA lui Allen Coliban

  • Apreciez !Nu-mi place !+3
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Senatorul USR de Brașov Allen Coliban a readus în discuție problema poluării la Brașov, una pe care autoritățile locale nu prea reușesc să-i dea de cap, în ciuda declarațiilor optimiste. Pe contul său de Facebook, politicianul a exemplificat: „Brașovul are o stație de asfalt între blocuri, care poluează. Este un lucru pe care l-au semnalat locuitorii din Bartolomeu și cei peste 700 de semnatari ai petiției - https://bit.ly/2XuqYDQ”.
 
Apoi, și-a continuat analiza, cu argumente clare:

„Demersurile cetățenilor au primit un răspuns bizar din partea Agenției pentru Protecția Mediului - recomandarea de a se adresa Consiliului Local, pentru o Hotărâre care să interzică activitatea de producere de asfalt în interiorul Brașovului.

Încerc să clarific câteva aspecte legislative, pentru a puncta care sunt instituțiile care ar putea face ceva pentru remedierea situației - altceva decât «pasatul pisicii».

În primul rând, motivul pentru care avem o legislație stufoasă este acela de a proteja atât interesul și sănătatea oamenilor, cât și mediul înconjurător. Pare de la sine înțeles acest lucru, însă el nu reiese din multe dintre acțiunile celor ce ocupă funcții publice. Să îi analizăm, pe rând:

1. Primarul Brașovului. Este persoana responsabilă de rezolvarea problemelor în privința poluării și de punerea în practică a Planului Integrat de Calitatea Aerului în Municipiul Brașov. Plan care identifică «arderi în industrii de fabricare și construcții» drept principala sursă generatoare de poluare cu microparticule (PM10, PM2.5), respectiv a treia sursă de poluare cu NOx. Dar ce ne putem aștepta de la «Grătar-cu-mici» Scripcaru, de la omul care a promovat Gorițe și PUZ-uri care reduc vegetația Brașovului și care încearcă să își ascundă incompetența cu «n-avem pârghii»?

2. Agenția pentru Protecția Mediului Brașov. Este autoritatea responsabilă cu autorizarea activităților cu impact asupra mediului și cu monitorizarea poluării. Este autoritatea care spune care activități pot fi autorizate și în ce condiții, care poate impune condiții stricte cu privire la emisii și la folosirea de filtre/BAT-uri etc. Mai mult, este autoritatea care este obligată să organizeze procesele de consultare publică (parte obligatorie a procesului de autorizare) și să țină cont de rezultatele consultării. Dar ce să ne așteptăm de la APM Brașov, când ei încearcă să paseze problema, în loc să măsoare impactul poluatorului și să dispună în consecință?

3. Direcția de Sănătate Publică Brașov. De 6 ani de zile avem Ordinul 119/2014 al Ministrului Sănătății, care specifică la Art. 11 în mod clar distanțele minime pentru stațiile de preparare a asfaltului (500 m). DSP Brașov trebuia să ceară conformarea cu aceste norme și să facă un studiu de impact asupra sănătății populației din zona poluatorului. Dar ce să ne așteptăm de la o instituție care a închis ochii și a girat situația actuală?

4. Consiliul Local Brașov. Este autoritatea care poate reglementa tipurile de activități permise în interiorul localității și care aprobă PUG-ul și PUZ-urile Brașovului. În plus, Consiliul Local este cel care a aprobat Planul de Management al Calității Aerului în forma actuală, fără nicio măsură avută în vedere în privința poluatorilor industriali. Dar ce așteptări să avem de la «majoretele» lui Scripcaru?

5. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este autoritatea națională responsabilă pentru rezolvarea cazurilor de infringement pe mediu și care știe de problemele mari pe care le are Brașovul cu PM-urile, cu NOx-urile și cu mirosurile. Și care ar fi trebuit să vadă măsurile insuficiente și complicitatea cu poluatorii de la nivelul Brașovului. Dar ce așteptări să avem de la ministrul care face doar PR și care își felicită colegul de partid pentru situația dezastruoasă în care ne-a adus?

Acestea sunt cele 5 instituții care ar fi putut face ceva pentru remedierea situației. Merită trase la răspundere pentru ce nu au făcut și presate să își joace rolul în remedierea situației. Eu asta voi face”.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
0 #1 Barbu Gh. 27-05-2020 08:03
Bine, bine, dar numai cu verdeață vrei tu la primărie? Cam puțin. Printre măscăricii care vor un post de consilier nu ai și vreunul care să știe meserie și să-ți spună ce este cu „programele” economice, sociale, administrative? Că, altfel, toți se cred mari economiști și ingineri sau informaticieni. Sau toți au formație de bugetari, au colecții de hîrtii și atâta tot, materie ioc.
Citat | Raportează către un administrator
Bartolomeu
0 #2 Bartolomeu 29-05-2020 17:06
În primul rând, motivul pentru care avem o legislație stufoasă, este pentru ca avem un Parlament stufos plin de senatori si deputati autoalesi (liber schimbisti, atotştiutori, sforari cunoscatori -> fideli spagarilor)! Allen ai dovedit acum, ca doar pe cont Facebook esti bun! Bartolomeu
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
husqvarna

Citește ziarul

Radio TexFm


VEO

Curs BNR

Vi, 16 Apr 2021
Euro   Euro   EUR   4.9243   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1120   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.6647   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4730   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2303   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.2874   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5177   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   136.4700   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Va reveni cuplul Vlad Voiculescu - Andreea Moldovan în Guvern?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter