myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

Allen Coliban îi cere primarului Scripcaru să declanșeze referendum local pentru parcurile Bartolomeu Avantgarden și IUS

Brașov, vrei păduri de fagi sau păduri de blocuri?

  • Apreciez !Nu-mi place !-2

Brașov, vrei păduri de fagi sau păduri de blocuri?

Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Un studiu al Comisiei Europeane spune că 40% dintre brașoveni nu au acces la spații verzi într-un areal acceptabil, adică la 10 minute de mers pe jos. Și asta cu toate că în Brașov cimitirele, rigole de pe aliniamentul bulevardelor, curțile caselor private sau spațiul neutilizat de sub liniile de înaltă tensiune sunt considerate spații verzi, potrivit aberantei legislații actuale. 

Conform normativului în vigoare din Uniunea Europeană, sunt necesari 26mp/locuitor de spatiu verde parc, pentru a considera că standardul de viață pe această componentă este acceptabil. Organizația Mondiala a Sănătății merge chiar mai departe în acest sens, cu o recomandare de până la 50 mp/locuitor.

Brașovul, conform unui document aflat pe site-ul Consiliului Județean Brașov, spațiul verde este de doar 5mp/locuitor, în acest document nespecificându-se ce tip de spații verzi sunt incluse în statistică. 

În ultimii 20 de ani, cu George Scripcaru viceprimar și de 4 mandate primar, spațiile verzi din Brașov au fost maltratate, dispărând sub proiecte imobiliare, betoane și parcări.

În acest timp, două platforme industriale imense IUS și Rulmentul, zac așteptând probabil mafia imobiliară să pună mâna pe ele și cartiere noi se tot ridică fără ca municipalitatea să oblige dezvoltatorul să construiască parc, creșă sau grădiniță. 

Acesta este cazul locuitorilor din Bartolomeu Avantgarden, care au organizat o dezbatere la începutul acestei săptămâni, cerând sprijinul factorilor politici pentru a obține parcul promis atunci când și-au cumpărat apartamentele. La câteva zile după, dezvoltatorul le-a răspuns că dețin autorizațiile necesare pentru construcția a 6 blocuri noi. Nimeni din Primărie nu a participat la această dezbatere și nu a oferit lămuriri.

Candidatul USR la Primăria Brașovului, Allen Coliban, are un plan pentru a transforma Brașovul într-o adevărată capitală verde a României

Reconversia acestor foste platforme industriale în parcuri, precum și exproprierea unor terenuri din cartierele noi pentru transformarea lor în spații verzi

„Platformele industriale pot fi transformate în parcuri ample și în zone cu vegetație, astfel încât să reparăm o parte din ce a fost stricat și să remediem acel indicator care nu ne face onoare, Brașovul fiind pe ultimul loc la suprafață de spații verzi per locuitor. Și pe un regretabil loc 3 la poluare.

 Este păcat că planul urbanistic al Brașovului, acel document care fundamentează strategia pe 10 ani, are doar construcții de blocuri și doar zone construibile, nu are prinse în aceste cartiere noi spații verzi. 

Voi lua această măsură pe termen mediu și lung, de a avea o strategie de dezvoltare a viitoarelor cartiere, care să înceapă în jurul parcului și a unor funcțiuni absolut normale, cum sunt creșele, grădinițele și așa mai departe. 

Am identificat soluții punctuale, de la caz la caz. Pentru toată zona centrală există această fostă platformă IUS-Lubrifin, care la ora actuală este un teren viran de 21 de hectare și poate fi transformat în parc. O parte din proiect și din amenajare poate fi făcută inclusiv pe fonduri europene. 

Există pentru zona Tractorul, mai ales zona nouă a cartierului Tractorul, fosta platformă Rulmentul, unde poate fi amenajat din nou un parc. 

Există soluții pentru fiecare cartier al Brașovului, inclusiv cartierul Avantgarden din Bartolomeu, care în documentele de urbanism prevăd la ora actuală posibilitatea de a construi blocuri. Putem face exproprieri și să îl recuperăm. 

Cred că e foarte important să dăm brașovenilor suficiente spații verzi și parcuri acolo unde trăiesc ei, unde locuiesc. Pentru ca apropierea de natură înseamnă sănătate”, a precizat Coliban.

Administrația orașului are în spate un lung șir de alianțe cu dezvoltatori imobiliari, în care Scripcaru s-a arătat mai mult Primarul Combinațiilor decât cel al Brașovenilor. Societatea civilă a fost pusă în ultimii ani în situația să se lupte cu deciziile autorităților de a aviza proiecte imobiliare care distrugeau dealurile și pădurile din jurul orașului, singurii politicieni care s-au implicat fiind cei din alianța USRPLUS.

Deși există instrumentul referendumului popular care permite primarului să ceară părerea cetățenilor și sprijinul lor în realizarea unor proiecte urbanistice, George Scripcaru nu a apelat niciodată la el. Brașovenii nu au fost întrebați niciodată ce vor, parcări sau piste de biciclete, blocuri pe dealuri sau parcuri, spital de 800 de paturi sau de 2000.

Allen Coliban i-a solicitat vineri, în ședința de Consiliu Local, primarului Scripcaru să facă referendum odată cu alegerile locale din 27 septembrie, pentru evitarea costurilor suplimentare, și să întrebe brașovenii dacă vor construcția celor două parcuri.

Foto: Allen Coliban, la dezbaterea organizată de locuitorii din Avantgarden Bartolomeu

 

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Bartolomeu
+1 #1 Bartolomeu 16-08-2020 14:13
Allen Coliban trebuie sa solicitate institutiilor abilitate declansarea unor anchete care sa aduca in fata instantei mafia imobiliară din Brașov. Ceva date despre persoanele implicate ar trebuii facute public sa stie si brasovenii cine a redus spațiul verde la doar 5mp/locuitor! Referendum, bla, bla, bla etc. este doar circ electoral. Bartolmeu
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Acesta este spatiul pentru reclama ta!

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter