myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Primarul Coliban: „Avem nevoie de un Plan integrat privind calitatea aerului nou"

  • Apreciez !Nu-mi place !+2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Planul integrat privind calitatea aerului (PICA) trebuie refăcut, potrivit primarului Brașovului, Allen Coliban.

„Avem nevoie de un PICA nou, de un document cu care să se poată lucra și care să poată fi implementat. Din felul în care a fost structurat acest document văd că e o combinație de măsuri generale - cum ar fi cea privind creșterea suprafeței de spații verzi - cu proiecte care existau într-o formă sau alta în primărie și care au fost și ele puse acolo, aglomerate, de multe ori incoerent. De aceea este nevoie de a regândi măcar partea de plan de măsuri, dacă nu cumva chiar de a studia ponderea surselor și a confirma că analiza pe sursele de poluare este una corectă. Acesta cred că va fi un demers pentru prima parte a anului viitor, dacă tot vorbim de lucruri concrete și despre ce-mi propun să facem", a declarat primarul Allen Coliban, în cadrul unei dezbateri care a avut loc ieri, pe tema calității aerului și a măsurilor de reducere a poluării.

La întâlnire au participat aproximativ 50 de persoane, reprezentanții ai asociațiilor de protecție a mediului, ai asociațiilor care reprezintă locuitorii din cartierele Tractorul nou și Bartolomeu - Avantgarden, specialiști în domeniu, cetățeni, dar și Ciprian Băncilă - directorul Agenției de Mediu și Mircea Paraschiv - comisar-șef al Gărzii de Mediu.

Din partea Municipalității, au fost prezenți și viceprimarul Flavia Boghiu și consilierii locali George Boroda, Ioan Corbu, Cezar Crican și Adrian Codreanu.

Temele principale ale discuției s-au concentrat pe situația poluării în anumite zone ale Brașovului, stadiul implementării PICA și analiza corespondenței măsurilor prevăzute în plan cu realitatea din acest moment. În discuție a fost luat și modul de implicare a comunității în elaborarea Planului Urbanistic General, în special în stabilirea delimitării clare a zonelor industriale de zonele rezidențiale.

Plângeri privind șantierele și poluarea industrială

Dacă în cazul cartierului Tractorul, marile probleme sunt legate de poluarea cauzată de șantierele în derulare din zonă, în cazul cartierului Bartolomeu, poluarea majoră este cea industrială. Participanții au venit și cu propuneri pentru rezolvarea acestor situații.

În cazul șantierelor, soluțiile sunt obligativitatea fiecărui dezvoltator de a amenaja stații de spălare a roților fiecărui camion care iese din șantier, montarea de camere video la șantiere, prevederea unor sancțiuni pentru cei care nu utilizează plase de protecție pe toată durata construcției. În privința poluării industriale, deși aceasta este percepută drept componenta majoră a poluării din Brașov, nu este tratată detaliat în PICA, iar planul de măsuri nu conține și soluții pentru acest tip de poluare.

Această neconcordanță este doar una dintre cele identificate de vorbitori în acest plan, concluzia fiind că PICA tratează cu atenție doar partea de mobilitate, nu și ceilalți factori care contribuie la poluarea din oraș. Singura soluție este cea de actualizare a planului, cât mai rapid, astfel încât să poată fi luate măsurile de reducere a poluării.

Conform primarului, Brașovul ar trebui să își propună măsuri mai ambițioase în ceea ce privește reducerea poluării, iar propunerea unuia dintre participanți ca orașul nostru să devină primul din România ,,carbon-neutral” (înlocuirea surselor clasice de energie, pe bază de combustibil fosil, cu energie din surse regenerabile, până în 2050.

De exemplu, înlocuirea mijloacelor de transport pe bază de benzină și motorină, cu cele electrice sau cu hidrogen; înlocuirea sistemelor de încălzire care funcționează pe bază de gaze naturale cu cele din surse regenerabile, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, energie hidro). Întâlnirea de ieri face parte dintr-o serie de dezbateri ale reprezentanților Municipalității cu cetățenii sau cu factorii interesați pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a Brașovului.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
+1 #1 Barbu Gh. 17-12-2020 15:33
Corect. Și, primul pas este primenirea primăriei prin încătușarea fostului primar penal și a complicilor săi. Aceasta va duce la un suflu nou în primăria Brașov.

Hai cu moldogotul analfabet la pușcărie!
Citat | Raportează către un administrator
Danezu
0 #2 Danezu 17-12-2020 19:49
Cand firmele care importa gunoi sunt cu legaturi in administrarie, nu exista nici o solutie!
Mafia gunoaielor si a imobiliarelor, mama mafiei in iasov este!
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Joi, 18 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8793   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8008   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7839   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0325   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2495   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7222   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4947   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.5100   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că în iarna care vine riscăm să rămânem în beznă şi frig?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter