myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Dezbatere publică privind procesul de bugetare participativă / Două milioane de lei, în joc

  • Apreciez !Nu-mi place !-2
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Primăria Municipiului Brașov a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind procesul de bugetare participativă” (detalii AICI).

„Este vorba de 2 milioane de lei repartizate pe patru domenii prioritare și este forma directă prin care voi, cetățenii, puteți să vă implicați și să luați decizii cu privire la modul în care banul public este cheltuit. Spre deosebire de ediția trecută, aș vrea să subliniez două puncte importante: Evaluarea se va face de către o comisie mixtă, care va grupa atât personal din cadrul Primăriei Brașov, cât și experți independenți, membri ai societății civile și reprezentanți ai Consiliului Local. Pe de altă parte, am prins și o etapă de maturare a proiectelor, în care ideile voastre vor fi dezbătute de către specialiști și veți primi consultanță, în sensul îmbunătățirii acestora. După ce va sta în consultare publică, Ghidul va fi aprobat de către Consiliul Local. Urmează apoi lansarea apelului de proiecte. În această toamnă, spre finalul lunii noiembrie, ne propunem să avem lista de proiecte câștigătoare, astfel încât în bugetul din 2022 acestea să se regăsească. Vă invit să ne trimiteți sugestiile voastre, să ne ajutați să îmbunătățim ghidul gândit de către noi și vă așteptăm în număr cât mai mare să propuneți proiecte relevante pentru Brașov”, a declarat primarul Allen Coliban.

Programul de bugetare participativă presupune ca brașovenii care doresc să se implice în dezvoltarea orașului să facă propuneri de proiecte în patru domenii: Orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat și orașul comunităților.

După finalizarea depunerii proiectelor, comisia va face o analiză juridică, tehnică și comunitară a propunerilor de proiecte. După declararea eligibilității acestor proiecte, se va trece la etapa în care brașovenii vor putea vota proiectele pe care le consideră prioritare, câte unul pentru fiecare domeniu. După finalizarea procedurii, vor fi implementate, de către Primăria Brașov, proiectele care au obținut cel mai mare punctaj. Bugetarea participativă nu presupune alocare fondurilor necesare implementării către cei care fac propunerile de proiecte, ci ele sunt implementate de către Primăria Brașov.

Conform proiectului de regulament, la acest proces pot participa - atât în ceea ce privește transmiterea proiectelor, cât și votul asupra acestora - doar cetățenii cu vârsta peste 18 ani, cu domiciliu sau rezidență temporară/flotant în Municipiul Brașov.

Domeniile propuse, conform proiectului de regulament:

1. Orașul mobil - 500.000 de lei. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației pietonale.
Exemple: Amenajare de alei, trotuare, zone pietonale, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricții auto, piste de biciclete.
2. Orașul verde - 500.000 de lei. Amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificare altora ce pot fi amenajate.
Amenajarea de locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și plurigenerațională: spațiu verde, de recreere și de joacă.
3. Orașul relaxat - 500.000 de lei. Amenajare spații publice/spații comune.
Exemple: Zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc – amenajare, înființare, reparare.
4. Orașul comunităților - 500.000 de lei.
- infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală,
- infrastructură educațională. Exemple: Îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.
- infrastructură sportivă. Exemple: Propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.


Calendarul propus este următorul:
- Depunere proiecte: 30 august- 26 septembrie
- Analiza Comisiei și comunicare către participanți: 27 septembrie - 8 octombrie
- Revizuire proiecte eligibile: 11-17 octombrie
- Publicare listă finală proiecte eligibile: 18 octombrie
- Vot: 19 octombrie - 19 noiembrie
- Rezultate voturi și anunț proiecte câștigătoare: 22 noiembrie
- Implementarea proiectelor: 2022.

Comisia de analiză tehnică, juridică și comunitară a propunerilor de proiecte este formată din: Primarul Municipiului Brașov; 7 Specialiști din cadrul aparatului administrativ al Primăriei, din domeniile tehnic, achiziții, arhitectură, urbanism, juridic, economic, relațiile cu comunitățile; 3 consilieri locali; 2 membri ai societății civile locale și 2 experți independenți.

Brașovenii pot face propuneri de modificare a acestui regulament până în data de 12 august către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media, e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program luni-joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30, și vineri de la 8.00-13.30, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30).

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Eu
+1 #1 Eu 04-08-2021 14:22
Cam scurt programul la Centrul de Informații ptr. Cetățeni (5h1/2,4h1/2),b anuiesc că nu prea avem întrebări..Uite una:fiind bugetari,că trebuie să fie,cam ce salarii au angajatii Centrului? Mai uite una:cum mă bag si eu la program de gravide pe salariu mișto? Menționez că n-am pile,nu am fizic de secretară, dar spre deosebire de marea majoritate a bugetarilor,ști u sa vorbesc românește si să raspund la întrebări. Aștept să fiu contactat,m-am săturat de muncă:)
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter