myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Solicitarea de referendum pentru demiterea unui primar, pe masa prefectului

 • Apreciez !Nu-mi place !-6
Poze
Video
 • Poze
 • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

La Instituția Prefectului Brașov a fost înregistrată, de săptămâna trecută, solicitarea de organizare a referendumului local de demitere a unui primar în funcție. Este vorba despre Popa Zachiu (PNL), edil-șef al comunei Dumbrăvița. Consilierii USR PLUS din Consiliul Local Dumbrăviţa - Viorel Strîmtu, Anisia Costescu și Ștefan Mihai Macavei –, care au iniţiat acest demers, au depus la Prefectură semnăturile însoţite de motivare.

Inițiatorii au explicat că, la scurt timp de la alegerile locale din septembrie 2020, când actualul primar al comunei Dumbrăvița, Popa Zachiu, a câștigat al cincilea mandat, zeci de cetățeni au început să îi contacteze pe consilierii locali USR PLUS, nemulțumiți de faptul că primarul nu își ține promisiunile făcute în campanie, nu ține cont de problemele și nevoile comunitățîi și nu ascultă ce au de spus cetățenii.

În urma multor discuții cu locuitorii din cele două sate ale comunei, Dumbrăvița și Vlădeni, „dar mai ales după nenumărate semnale de alarmă și încercări nereușite de a comunica cu primarul pentru a găsi soluții și a începe implementarea măsurilor așteptate de cetățeni” - spun aceștia, cei trei consilieri locali USR PLUS au demarat strângerea semnăturilor pentru declanșarea referendumului de demitere a primarului.

Conform Codului Administrativ, pentru declanșarea referendumului sunt necesare semnăturile a 25% din persoanele cu drept de vot înscrise pe listele electorale la Dumbrăvița și Vlădeni, adică 1.023 de semnături necesare. În total s-au strâns 1.110 semnături: 902 din satul Dumbrăvița și 208 din satul Vlădeni. Semnăturile strânse, împreună cu cererea de motivare, au fost înaintate prefectului în 10 noiembrie.

În continuare, procedura legală presupune crearea unei comisii compuse dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean şi un judecător de la judecătoria în a cărei rază teritorială se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Această comisie validează semnăturile și stabilește data referendumului.
Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 1.230 de cetățeni, adică 30% din numărul  total  de persoane cu drept de vot. Primarul încetează activitatea înainte de termen dacă s-au pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condiţiile legii.

Potrivit inițiatorilor, printre motivele de nemulțumire a cetățenilor care au dus la inițierea demersurilor de declanșare a referendumului se numără:

 1. Refuză să pună în aplicare legea Fondului Funciar, aducând astfel prejudicii majore bugetului local prin plata de daune, cheltuieli de judecată, penalități.
 2. Nu a luat niciun fel de măsuri prin care să se asigure de respectarea contractului pentru rețeaua de canalizare și apă, contract ce presupune lucrări de întreținere a străzilor la un nivel optim de circulație.
 3. S-a aflat în incompatibilitate timp de mai mulți ani, ocupând funcția de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței din Dumbrăvița, consiliu din care face parte și cumnata dânsului, lucru interzis prin lege.
 4. A adus prejudicii de sute de mii de euro bugetului local atribuind diverse lucrări unor firme care nu au capacitatea de a le duce la îndeplinire, lăsând nefinalizate obiective cum ar fi vestiarele, bazinul de apă de la Vlădeni, cadastrarea și multe altele.
 5. Lucrările la rețeaua de canalizare și apă, precum și cele de la stația de epurare, sunt întârziate luni de zile din cauză că Primăria nu a înaintat documentația necesară eliberării avizelor pentru efectuarea lucrărilor.
 6. Ignoră legislația cu privire la gestionarea deșeurilor și nu ia măsuri pentru ca firma de salubritate să își îndeplinească obligațiile contractuale precum colectarea și transportul separat al deșeurilor, curățenia și întreținerea străzilor, deszăpezirea, etc.
 7. Ignoră siguranța cetățenilor prin lipsa unui sistem eficient de iluminat public, prin nerespectarea prevederilor legale cu privire la animalele cu sau fără stăpân sau la ordinea și liniștea publică.
 8. Nu asigură transparența actului decizional și ignoră în mod repetat solicitările și nevoile cetățenilor.
 9. Propune Consiliului Local proiecte de hotărâre ce nu respectă cadrul legal. Un exemplu recent este propunerea de actualizare a Planului Urbanistic General, care, conform reprezentanților Consiliului Județean și Prefecturii, nu a respectat nicio prevedere legală.
 10. Nu asigură tinerilor condițiile de a desfășura activități extrașcolare sau de a petrece timpul liber în spații special amenajate. Proiecte precum sala de sport sau vestiarele, votate de ani de zile în Consiliul Local, nu au fost puse în aplicare.

Viorel Strîmtu, consilier USR PLUS în Consiliul Local Dumbrăviţa, a adăugat:

„Suntem mândri și le mulțumim cetățenilor pentru fiecare semnătură și pentru faptul că au trecut peste toate temerile și au avut curajul să susțină acest demers pe care l-am inițiat tot la cererea cetățenilor! Comuna noastră merită mai mult: merită un primar cinstit, competent, care să asculte vocea cetățenilor și să lupte pentru interesele acestora. Dintre toate problemele cu care comuna noastră se confruntă de ani de zile, sunt patru aspecte care au nevoie de măsuri imediate și pe care considerăm că primăria trebuie să le gestioneze cu prioritate în următoarea perioadă:

 1. Titlurile de proprietate – este necesară accesarea urgentă de fonduri nerambursabile pentru eliberarea acestor titluri.
 2. Deșeurile – propunem contractarea unui alt agent de salubritate care să funcționeze în baza legislației în vigoare, capabil să asigure un management eficient și modern al deșeurilor.
 3. Lucrările de investiții - punerea în aplicare a legilor, revizuirea metodologiei de avizare a lucrărilor de investiții prin realizarea de licitații și acordarea lucrărilor de investiții unor firme de încredere, cu portofoliu real, care pot garanta calitatea lucrărilor și respectarea întocmai a specificațiilor etc.
 4. Transportul public - implicarea activă și continuă a administrației locale în asigurarea unor servicii de transport de calitate pentru locuitorii comunei”.

Consilierii locali USR PLUS urmează să solicite Prefectului o nouă audiență pentru săptămâna viitoare, pentru a se informa cu privire la îndeplinirea procedurilor legale și la evoluția întregului proces de organizare a referendumului.

Atât motivarea necesității referendumului de demitere a primarului, cât și toate documentele care au fost înaintate Instituției Prefectului, pot fi consultate aici.

 


Loading...

loading...

Comentarii  

Barbu Gh.
-2 #1 Barbu Gh. 16-11-2021 15:51
Plusereii leghebetiști să tacă. GATA, AU ARĂTAT CÂT SUNT DE PROȘTI ȘI TICĂLOȘI!
Plusereaua este o istorie urât mirositoare.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-8 #2 Willy 16-11-2021 15:53
Urmeaza Coliban, la judecata brasovenilor. Se strang semnaturi pentru referendum pe str. Iuliu Maniu 37.
Citat | Raportează către un administrator
Dan, dac liber
-7 #3 Dan, dac liber 16-11-2021 16:06
Citez pe Barbu Gh.:
barbughei să tacă. GATA, AM ARĂTAT CÂT SUNT DE PROST ȘI TICĂLOS!
barbugay este o istorie urât mirositoare.

Cam ăsta e sensul mesajului pe car te-a pus stăpânul să-l scrii! Pe lângă faptul că e scris prost gramatical!
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-2 #4 Barbu Gh. 16-11-2021 16:32
Citez pe Dan, dac liber:
...................

........................................!
Vită agramată, învață să scrii, pârțagule! Bugetar nespălat ce ești!
Citat | Raportează către un administrator
Dan, dac liber
-2 #5 Dan, dac liber 16-11-2021 18:40
Citez pe Barbu Gh.:
Citez pe Dan, dac liber:
...................

........................................!

Vită agramată, învață să scrii, pârțagule! Bugetar nespălat ce ești!
Ce autoportret reușit, barbughei! Felicitări, nu sunt mulți cei care pot scrie, despre ei, că sunt "vită agramată", "pârțag" sau "bugetar nespălat". Bravo!
Citat | Raportează către un administrator
Barbu Gh.
-1 #6 Barbu Gh. 16-11-2021 19:49
Citez pe Dan, dac liber:
/quote]
........................................!

Vită agramată, învață să scrii, pârțagule! Bugetar nespălat ce ești!
....................................................................
Exact un răspuns de copil tâmpit: „Cine zice ăla este”.
Dar când ești tâmpit, nu ai pic de rațiune, ăsta este răspunsul adecvat.
Citat | Raportează către un administrator
Willy
-2 #7 Willy 16-11-2021 22:04
Citez pe Barbu Gh.:

Exact un răspuns de copil tâmpit: „Cine zice ăla este”.

Taaaaci latrau nu mai latra. Tu esti ala care o arde pe principiul "cine zice ala este", de zici ca esti copil de gradinita. Asta cand nu te smiorcai pe aici. Ai uitat? Sa iti caut postarea? Nu mai spune tu de altii ca fac ceea ce tu faci. Ca te stie lumea de dubios. Plus ca asa cum esti invatat, ai si prostul obicei sa copy-paste de la altii. Plus ca it cam place sa stai la oglinda si sa te descrii. Rusofilule.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Vi, 12 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8909   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7450   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7696   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0380   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2455   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7206   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5007   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.3800   Scădere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter