myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Allen Coliban: „Spălăm rușinea de a avea simboluri ale Brașovului în paragină”

  • Apreciez !Nu-mi place !+5
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 
Sub titlul-slogan „Spălăm rușinea de a avea simboluri ale Brașovului în paragină”, primarul Brașovului, Allen Coliban, reamintește, pe pagina oficială de Facebook, că se apropie termenul în procesul în care Primăria Brașov se judecă pentru a intra în posesia Cetățuii de pe Dealul Straja și dezvăluie care sunt planurile municipalității pentru redarea acestui monument publicului. Postarea vine în urma participării la emisiunea „Vorbe sau Fapte”, de la Kroncast Media. Allen Coliban susține că Primăria va iniția foarte curând lucrări de securizare a Cetățuii Brașov, chiar dacă acest monument istoric nu este (încă) în patrimoniul municipiului.
 
„Spălăm rușinea de a avea simboluri ale Brașovului în paragină
Unul dintre aceste simboluri ale Brașovului este Cetățuia de pe Strajă, o fortificație de apărare veche de sute de ani, care de-a lungul timpului a avut mai multe funcțiuni, printre care, în anii ‘80, și de obiectiv turistic.
Este păcat ca al doilea cel mai vizitat oraș din România să aibă lacătul pe porțile Cetățuii pentru brașoveni și turiști, redeschiderea ei ar fi o nouă bijuterie pe Coroana Brașovului.
În 1 martie e stabilit un nou termen în procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în care Primăria Brașov se judecă pentru a intra în posesia Cetățuii, după ce a fost admisă cererea judecății pe fond.
Avem nădejdea că judecătorii vor decide ca Cetățuia să intre în proprietatea Municipiului Brașov. Între timp avem în plan să amenajăm un parc în zonă, urmând - în cazul unei decizii juridice favorabile - să reabilităm Cetățuia și să o redăm publicului”.

Declarația a fost făcută într-o emisiune care poate fi urmărită AICI.

Cetățuia de pe Dealul Straja stă închisă de aproape șapte ani. Procesul pentru recuperarea Cetăţuii de la SC Aro Palace SA (deținută de SIF Transivania) a fost deschis în 6 mai 2015. Tribunalul Brașov a decis, în octombrie 2016, apoi Curtea de Apel Braşov a dispus, în luna iunie a anului 2017, ca edificiul să treacă din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a statului român. În baza sentinței, care este executorie, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a intabulat provizoriu Cetăţuia, ceea ce înseamnă că are drepturi depline, dar provizorii, asupra imobilului. Deciziile instanţelor braşovene au fost atacate încă din 2017, dar abia după 4 ani Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile declarate de Primăria Braşov, compania Aro Palace şi SIF Muntenia, unul dintre acţionarii minoritari ai companiei hoteliere. Recursul ar fi trebuit judecat pe 19 octombrie 2021, dar s-a amânat pentru 1 martie 2022.
Compania Aro Palace a cerut iniţial 5,2 milioane de euro pentru Cetăţuie, dar expertizele au arătat că valoarea reală este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat.

Coliban a mai afirmat că municipalitatea a identificat o posibilitate legală pentru a stopa degradarea clădirilor-simbol: Legea Monumentelor Istorice. „Până acum adminsitrația locală ori nu a știut ori s-a ferit de această lege. Legea aceasta ne permite să intervenim asupra monumentelor istorice pentru a opri degradarea. Ca până când avem verdictul juridic, Cetățuia să nu se prăbușească. Luniile următoare ne apucăm de lucrările de securizare. Un alt obiectiv important pentru memoria acestui oraș - Hanul de la Pietrele lui Solomon, care e o proprietate privată, avem anul acesta în vedere să mergem pe ideea recuperării acestei proprietăți. Presupune negocieri, discuții cu propietarii actuali, care pot sau pot să nu fie de acord cu vânzarea la un preț pe care noi îl determinăm prin evaluare, făcută de un evaluator independent. Este un element activ în memoria brașovenilor”, a declarat primarul.

„Tot din linia asta mai avem Panoramicul, care este de asemenea proprietate privată, tot a SIF Transilvania. Până la un punct poți interveni ca administrație locală, dincolo de acest punct administrația trebuie sa fie un liant și un catalizator. Am avut discuții, chiar dacă nu e treaba primăriei să se ocupe de cârciumi, situația acolo este și mai complicată, accesul este asigurat de un alt operator privat (n.r. Ana Hotels, care este proprietara liniei de telecabină). Pentru tot ce e lăsat în paragină avem instrumentul supraimpozitării (n.r. 500% impozit), avem posibilitatea să aducem părțile la masă, să vedem daca sunt probleme care pot țin de primărie, de urbanism, să găsim soluția. Dacă putem să impulsionăm ceva, ne manifestăm deschiderea. Vreau să rezolv toată rușinea de a rămâne în paragină diverse obiective din municipiul nostru”, a afirmat Coliban în aceeași emisiune.

 

Foto: Facebook/Theodor Bunica

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 30 Iun 2022
Euro   Euro   EUR   4.9454   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7424   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7525   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.9466   Creștere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2459   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.6729   Creștere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5285   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.5100   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că şi în perioada următoate va creşte valoarea ratelor bancare?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter