myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. Încă o comparație cu Oradea! „Stabilim parametri noului stadion”...

  • Apreciez !Nu-mi place !+1
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

În ultima vreme, destule persoane publice, printre care senatorul USR Allen Coliban și consilierul local Cristian Macedonschi, au dat Oradea drept exemplu de bune practici, lucru care, foarte probabil, îl cam irită pe primarul George Scripcaru.

La Oradea, de pildă, noua Sală a Sportulurilor va fi inaugurată ori la finele acestui an, ori la începutul celui viitor, lucrându-se zi de zi la realizarea obiectivului.

În Brașov încă n-a început construcția propriu-zisă a Polivalentei din Bartolomeu, cât despre stadion...

Acum, Ilie Bolojan, primarul Oradei, are de gând să ridice un nou stadion, documentându-se în amănunțime în acest sens. De asemenea, el le-a cerut părerea locuitorilor iubitori de sport privitor la asta, după ce a inspectat noua arenă ridicată la Tg. Jiu (asta a fost promisă de PSD brașovenilor, dar Victor Ponta a mutat planul...).

Iată postarea pe Facebook a lui Ilie Bolojan, intitulată „STABILIM PARAMETRII NOULUI STADION”:

„Ieri, întorcându-mă de la București, m-am abătut pe la Târgu Jiu să mă documentez în ceea ce privește administrarea unui stadion. Îi mulţumesc dlui primar Romanescu pentru datele pe care mi le-a oferit şi pentru discuția bună pe care am avut-o pe tema fondurilor europene și a administrării orașelor.
 
Până la jumătatea lunii iunie trebuie să stabilim cu proiectanții noului stadion ce va fi construit în Oradea, în zona delimitată de noua sală de sport, grădina zoologică și Stadionul «Tineretului», parametrii acestuia, ţinând seama de amplasamentul propus, de nevoile sportive ale orașului și de costurile operării.
 
Câte locuri va avea? La prima vedere, cu cât ar fi mai mare, cu atât mai bine.
 
Clujul, cu peste 320.000 de locuitori, are un stadion de 30.000 de locuri, Craiova, cu peste 270.000 locuitori - 30.000 de locuri și Târgu Jiu, cu peste 80.000 de locuitori, are un stadion de 12.000 de locuri. La Oradea, cu 200.000 de locuitori și ținând seama de ce s-a construit până acum, ar trebui să gândim unul de 15 - 20 de mii de locuri.
 
Cât costă întreținerea? La Târgu Jiu, într-o lună de iarnă întreținerea costă între 20 și 40 de mii euro, funcție de vremea de afară, fără cheltuielile cu salariile angajaților. Vara cheltuielile sunt compensate de chiriile încasate de la echipe pentru meciurile de fotbal. Analizând și celelalte stadioane, rezultă că la fiecare 10.000 de locuri cheltuielile de întreținere se încadrează între 100 și 150 de mii euro pe an, funcție și de ce funcțiuni are prevăzute și ce se organizează. Noul stadion ne-ar putea costa între 200 şi 300 de mii de euro pe an, fără salariile angajaților.
 
Cum e folosită capacitatea stadionului? La Târgu Jiu, numărul de spectatori la un meci de fotbal de liga a doua nu depășește 3000. La Cluj, capacitatea maximă e atinsă doar la evenimentele de tip Untold. Foarte rar se atinge capacitatea maximă a stadioanelor noi.
 
Câte locuri de parcare ar fi necesare? La Târgu Jiu sunt 125 de locuri în subteran. Mai au şi alte posibilităţi de parcare în zona stadionului.
 
Stadionul are pistă de atletism în jurul terenului? Cel de la Târgu Jiu are. E o dotare suplimentară care implică «lungirea» stadionului datorită curburii pistei în spatele porților. Noi vom reabilita pista de la Stadionul «Tineretului», din vecinătate. În plus, suntem limitați de distanța dintre grădina zoologică și drumul paralel cu Peţa.
 
Ce sumă e necesară pentru construirea unui stadion? Ultimul construit, cel de la Craiova, a costat peste 55 de milioane euro. Funcție de capacitate și de ce dotări are prevăzute (spaţii de cazare, săli de conferințe, zone de recuperare medicală etc.), investiţia în noul stadion se va ridica la peste 30 de milioane de euro.
 
În concluzie, ținând seama de aceste lucruri, de potențialul nostru sportiv și de organizare de evenimente, propunem ca bază de discuții proiectarea unui stadion de 14 - 15 mii de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferințe și de recuperare medicală. Ce părere aveți?”.
 
Bineînțeles, oamenii au comentat civilizat, cu opinii pro și contra vizând unele aspecte, dar părerea unanimă este că un nou stadion trebuie construit la Oradea.
 
Foto: Facebook Ilie Bolohan, stadionul din Tg. Jiu
 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Pro Romania

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


FEG Education

Curs BNR

Vi, 18 Sep 2020
Euro   Euro   EUR   4.8582   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.0972   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.3220   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.5132   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2476   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.1126   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4839   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   134.9000   Creștere
Coronavirus Preturi Nesimtite
Anunturi MyTEX

Consideraţi că există interes politic pentru realizarea auostrăzii Braşov-Comarnic?

Campanii Publicitare Outdoor
                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter