myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Maica Teodosia, evocată la Liturghia Arhierească

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Prima duminică din Postul Crăciunului a adunat sute de braşoveni la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” şi „Sfântul Mina” din cartierul Noua, unde Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Vizita arhierească a fost prilejuită de împlinirea celor zece ani de la înfiinţarea Parohiei Noua II şi nouă ani de la sfinţirea locaşului de cult. Cu această ocazie a fost lansat un album fotografic prin care s-a evidenţiat întreaga activitate pastoral-misionară, liturgică, duhovnicească şi catehetică din parohia braşoveană păstorită de preotul Cornel Toma.

Redescoperită de părintele Teofil

Momentul de sărbătoare a fost încununat de un moment omagial închinat monahiei Teodosia (Zorica) Laţcu, de la a cărei trecere la Domnul s-au împlinit 25 de ani. Pentru a-i cinsti memoria, la biserica braşoveană a avut loc şi un moment cultural, prin care elevi ai Colegiului Naţional „Unirea” din Braşov, unde a studiat şi monahia Teodosia, au recitat din celebrele poezii ale maicii de la Mănăstirea Vladimireşti. De asemenea, pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu şi Lidia Popiţa-Stoicescu au vorbit celor prezenţi despre personalitatea monahiei Teodosia Laţcu şi despre creaţia ei literară.

Maica Teodosia a avut o viață impresionantă și prea puțin cunoscută. Zorica Laţcu a copilărit la Brașov, unde a urmat școala primară și Liceul Principesa Elena (actualul Unirea) apoi a studiat limbile clasice la Cluj, unde a fost o apropiată a viitorului mitropolit Bartolomeu Anania, a părintelui Ioan (Silviu) Iovan, a lui Sextil Pușcariu și a poetului și filosofului Lucian Blaga. A urmat în paralel cursurile Facultății de litere, limba și literatura franceză. După terminarea studiilor, a lucrat ca preparator principal la Institutul Român de Lingvistică din Cluj. Aici a colaborat la Dicționarul Limbii române al Academiei Române, coordonat de Sextil Pușcariu. După întâlnirea providențială cu părintele Arsenie Boca de la Sâmbăta, Zorica Laţcu va îmbrățișa monahismul la Mănăstirea Vladimirești, cu numele de Teodosia. După arestare, închisoare și domiciliu forțat, revine între 1970 și 1990 la Brașov, Teodosia avea nevoie mereu de cineva în preajma ei, pentru că era afectată de o infirmitate congenitală, care nu îi permitea coordonarea mișcărilor; din cauza aceleiași afecțiuni vorbea foarte greu, întâmpinând dificultăți în comunicare. Mutându-se în Brașov, continuă să scrie poezie, dar lucrează și ca traducător. În ultimele cinci luni din viață revine la Mănăstirea Vladimirești, unde este și înmormântată. Aspazia Oțel Petrescu o caracteriza pe Zorica Lațcu fiind cea mai importantă poetă creștină a noastră. Redescoperirea ei s-a făcut datorită unui mare admirator, părintele arhimandrit Teofil Părăian. Marele duhovnic de la Mănăstirea Sâmbăta, în nenumăratele lui conferințe și dialoguri prin țară, a găsit mereu timp să recite din poeziile Zoricăi Laţcu.

Parastas şi pentru victimele din Colectiv

La Sfânta Liturghie, protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga a citit pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Naşterii Domnului, scrisoare referitoare la Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi la Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
După Sfânta Liturghie, preotul Simion Cibian de la Parohia Noua 1 a primit din partea ierarhului distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici”, ca semn de apreciere a întregii activităţi pastoral-misionare şi administrative.

Ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii bisericii, precum şi pentru victimele incendiului din Bucureşti, din Club Colectiv.

 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
PERSPECTIVE PERSONALMANAGEMENT

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Mie, 17 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.8849   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.8018   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8119   Creștere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0503   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2507   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7296   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.4976   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   120.2600   Scădere
Anunturi MyTEX

Credeţi că se va putea menţine plafonarea tarifelor la gaze şi electricitate până în luna aprilie?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter