myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAȘOV. A venit din Berlin pentru prima expoziție personală

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Galeria Kron-Art a găzduit ieri un eveniment cultural complex: o dublă lansare de carte, vernisajul expoziției de pictură „Brașov-Berlin” semnată de Ildiko Terebesi, și, ca de obicei, muzica a întregit atmosfera.

Ildiko Terebesi este o braşoveancă naturalizată în Germania, unde a studiat la Academia de Arte, dar care încă nu şi-a uitat orașul copilăriei.Venită în vizită, și-a redescoperit urbea natală, a găsit Galeria Kron-Art și așa s-a născut expoziția de pictură „Braşov-Berlin”, vernisată ieri, prima expoziţie personală şi prima expoziţie în oraşul natal. „Ildiko s-a născut în Braşov, mama fiind săsoaică, iar tatăl, maghiar. Pe când avea ea 11 ani s-au mutat în Germania, iar după ce a terminat Academia de Arte de acolo, a revenit în oraşul natal, în urmă cu doi ani. A văzut Galeria Kron-Art şi am început să corespondăm pe email pentru acest proiect. Expoziția Brașov-Berlin reflectă confruntarea individuală a artistei având la bază propria ei biografie. Abordează realistic locurile specifice și trăirile personale legate atât de orașul natal, Brașov, cât și de orașul de reședință, Berlin, întinzând astfel un arc între experiențele din fragedă copilărie până în prezent. În acest ansamblu caută, în spatele imaginilor materializate, nuanța magică a fiecărui moment. Din acest motiv cufundă picturile în culori clare, puternice, folosind scala largă a colorării prin nuanțe și a prezentării prin culori duble. Pe această cale reușește artista să scoată în evidență, să sublinieze atmosfera motivelor, trăirilor, parțial ajungând astfel și la un neașteptat dramatism. Picturile, prin puterea lor expresivă, depășesc simplul spectacol al reprezentării și formulează astfel prezentului întrebări și provoacă contemplatorul la confruntare personală. Ildiko are o pictură modernă, ce se înscrie cumva în curentul facebook, cu conotaţii de pop-art. Este o pictură onirică, nostalgică”, a fost prezentarea făcută de artistul plastic și scriitorul Gabriel Stan de la Galeria Kron-Art. „Lucrările sunt în ulei, realizate în perioada 2013-2016. Prima pictură din această expoziţie a fost cu Biserica Neagră, apoi a urmat Piaţa Sfatului, apoi locuri din Berlin - oraşul în care trăiesc. Am mai expus, dar împreună cu alţi artişti, aceasta este prima mea expoziţie personală şi am dorit să fie aici, la Braşov. Va urma şi o a doua parte a acestui proiect - Berlin-Braşov, probabil la anul”, a declarat artista.

Vernisajul expoziţiei a fost urmat de o o dublă lansare de carte. Au fost lansate volumele de versuri semnate de regretații Mihai Arsene şi Ioan Gliga, care fac parte din seria „Scriitori”, a colecţiei Corona Artistică, colecţie apărută la iniţiativa academicianului brașovean Alexandru Surdu şi a conducerii Editurii Kro-Art. „Corona Artistică este concepută pe  serii de scriitori, poeţi şi prozatori, dramaturgi, eseişti, ziarişti, pictori, arhitecţi, compozitori, care şi-au desfăşurat o parte din activitate la Braşov. Fiecare serie cuprinde fragmente ilustrative, mai mult sau mai puţin cunoscute, uneori inedite, din creaţia personalităţilor culturale ale Braşovului. Am deschis seria cu scriitori brașoveni”, a mai spus Gabriel Stan.
Între cele două momente, au încântat auditoriul cei din nou-creata formaţie Ero - Georgia Gulea şi Ioan Lucian Naneş. 

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 

Meteo

 

Poza zilei

 
Brai-Cata - Colecteaza selectiv

Citește ziarul

Radio TexFm


Comprest S.A.

Curs BNR

Joi, 11 Aug 2022
Euro   Euro   EUR   4.9090   Scădere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.7494   Scădere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.8036   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   5.0470   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2485   Scădere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.7215   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5099   Scădere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   124.4200   Creștere
Anunturi MyTEX

Consideraţi că şi primarul Coliban este vinovat de mirosurile din oraş?

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter