myTex folosește cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Află mai multe.

X
 
 

BRAŞOV. Obiectele spun poveştile oamenilor

  • Apreciez !Nu-mi place !0
Poze
Video
  • Poze
  • Video
 
 
 
Lucrez...
 

Lucrez...

 
 
 
 
 

Comunitatea mondială a muzeelor a sărbătorit astăzi, 18 mai 2017, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Ziua Internaţională a Muzeelor. Obiectivul acestei zile este de a conștientiza publicul larg că muzeele rămân o modalitate importantă de schimb cultural, de progres, de colaborare între culturi. Tema în jurul căreia s-a concentrat această zi, în anul 2017, este „Muzeul și memoria: obiectele povestesc istoria voastră!”. Braşovenii sunt invitaţi să exploreze împreună cu muzeografii de la Etnografie trecutul, prin intermediul unui „Kirchenmantel” (foto 2)din Meșendorf, zona Rupea, județul Brașov, și a unei fotografii (foto 3) care îi reprezintă pe Karin și Helmuth Dorner, miri, însoțiți de feciorul de mire (Meșendorf, 1973). Povestea unui „Kirchereck” săsesc o găsiţi mai jos:

Mi se spune „Kirchereck”/ haină de biserică / sau simplu „Reck” (haină). Confecţionarea mea fiind destul de costisitoare, de cele mai multe ori, deveneam „zestre” de la o generaţie la alta.
Sunt croit din postav albastru, și, ca toate celelalte paltoane bărbăteşti din Meșendorf, pot fi recunoscut după manşetele roşii din catifea. Sunt căptuşit cu pânză de cânepă și sunt fi încheiat cu 24 de copci din alamă. Am fost cusut în întregime cu acul, nu cu mașina de cusut ca alte haine!
Cei care încearcă să mă cunoască spun că exist cam din 1871 și că strămoșii mei l-au folosit la început ca haină militară. Tot ce îmi amintesc eu sunt duminicile şi sărbătorile pe care le-am trăit alături de stăpânul meu.
Îl cunosc din tinerețe, de la Confirmare, și tare îmi plăceau zilele când el era ales „fecior de mire”; atunci pulpanele din faţă se ridicau pâna la brâu şi se fixau cu un cordon împletit.
După cum vedetţi, am suferit mai multe transformări, fiind purtat de mulţi membri ai familiei, ceea ce a determinat şi uzura mea.
Dar anii au trecut și în anul 1990 situația mi s-a schimbat. De atunci sunt în colecţia Muzeului de Etnografie Braşov. Nu sunt singur, sunt împreună cu alte haine bărbătești, cu care spre surprinderea mea, aseamăn foarte bine!
Din când în când sunt ales sa mă prezint în expoziții. Dar azi, de Ziua muzeelor, am decis să vin eu la voi, pe facebook, unde poate mă veţi găsi mai ușor și vom face astfel cunoștință”.

 


Loading...

loading...

Adaugă comentariu


ATENŢIE
Dacă te înregistrezi pe mytex.ro, comentariile tale vor fi publicate automat și chiar poți scrie propriile articole!
Sau folosește o adresă de mail validă pentru publicare automată după 3 comentarii aprobate. 
Compania APA

Meteo

 
MyTex - Stiri Online Brasov

Poza zilei

 
FIN-ECO -Elimina deseurile responsabil!

Citește ziarul

Radio TexFm


Curs BNR

Vi, 18 Iun 2021
Euro   Euro   EUR   4.9250   Creștere
Dolarul american   Dolarul american   USD   4.1340   Creștere
Lira sterlină   Lira sterlină   GBP   5.7441   Scădere
Francul elveţian   Francul elveţian   CHF   4.4992   Scădere
Leul moldovenesc   Leul moldovenesc   MDL   0.2321   Creștere
Dolarul canadian   Dolarul canadian   CAD   3.3425   Scădere
Leva bulgărească   Leva bulgărească   BGN   2.5181   Creștere
Forinţi maghiari   Forinţi maghiari   HUF   138.8900   Scădere

Bitcoin Exchange

Agentii imobiliare Brasov

Anunturi Chirii Brasov

Anunturi MyTEX
Anunturi MyTEX

Credeţi că în Braşov se respiră un aer curat?

Campanii Publicitare Outdoor

Cele mai citite

                   
Noutăți
 


Abonează-te la newsletter